E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOVP: Her şey büyüme için---

OVP: Her şey büyüme için

OVP: Her şey büyüme için
04 Ekim 2016 - 12:43 borsaningundemi.com

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Orta Vadeli Programı ekonomistler nasıl değerlendirdi. İşte yanıtı;

OVP’de özellikle bu yıl için olan ekonomik tahminlerin önemli ölçüde revizyona uğrayacağına dair bizim de beklentilerimiz mevcuttu. Zaten daha öncesinde ekonomi yönetimi ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda da büyüme hedeflerinin aşağı çekileceğine dair bir izlenim edinmiştik. Yeni OVP’de büyüme tahminleri kayda değer şekilde aşağı çekildi. 2016 yılı için büyüme tahmini %4,’ten %3,2’ye revize edilirken, 2017 büyüme tahmini %4,4, takip eden dönemler için de %5 olarak açıklandı.

15 Temmuz sonrasında, zaten 3. çeyreğe dair düşük olan büyüme görünümü iç talebin de olumsuz etkilenmesiyle beraber daha da zayıfladı. 2016 yılında iktisadi büyüme konusunda aşağı yönlü risklerimiz biraz daha arttı. Üretim kanallarında yaz aylarında bir yavaşlama söz konusu. İmalat PMI, 3. çeyrek boyunca 50 referans değerinin altında kaldı ve daralma pozisyonuna işaret etti. Ağustos ayında da 3 yılın en düşüğüne geldi. Sanayi üretimi de 1. ve 2. çeyrek büyümeleriyle uyumlu bir görüntü sergilemişti. 3. çeyrekte ivme kaybeden sanayi üretimi de büyümeyi baskılayacaktır. Ancak iç talep ve gayrimenkul sektörünü destekleme yönünde yapılan düzenlemeler büyüme görünümünü destekleyebilir. Cari açık sürdürülebilir seviyelere gerilerken, enflasyonda ise yukarı yönlü riskler görülmektedir.

Küresel anlamda da düşük büyüme ortamındayız. Özellikle ihracatımız içinde %40 üzerinde bir paya sahip olan Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomileri ivme kazanamadığı sürece ihracat kanallarımızda uzun süreli bir pozitiflik söz konusu olamayacaktır. Büyüme kompozisyonunda da bu bağlamda değişiklik olması gibi bir beklentimiz yoktur.

Bütün bu faktörler ışığında büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonu normal karşılıyoruz. Bütün argümanlar yavaşlayan üretim kanalları, ekonomik aktivite ve başarısız darbe girişiminini negatif etkileri sonucunda 3. çeyrek büyümesinin çok düşük gelebileceğini gösteriyor. İlk çeyrekte yıllık bazda %4,7, 2. çeyrekte %3,1 olan büyümenin 3. çeyrekte %1,8 seviyesine kadar gerilemesini, yılın tamamında da büyümenin %3,2 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.

2017 yılı için OVP’deki %4,4 büyümeye karşılık bizim beklentimiz %3,4. 2018 yılında ise %5’lik OVP beklentisine karşı bizim beklentimiz %3,5.

Cari açığın sürdürülebilir seviyelerde düşük tutulmaya devam edilmesi ve mali disiplinden taviz verilmemesi yönündeki açıklamaların devam ettiğini görüyoruz.

Enflasyon için ise;

OVP’de bu yıl enflasyon gerçekleşmesinin %7,5 olacağı tahmin edilirken, 2017 yılı için %6,5, sonrası için ise %5 enflasyon öngörülmektedir. Son yıllarda genel olarak %7-8’lerde seyreden bir enflasyonumuz var. Hedeflediğimiz seviye %5, enflasyonun %5-6’larda seyretmesi bizim için daha ideal. Dolayısıyla halen enflasyonun çok yüksek olduğunu ve yukarı yönlü riskleri beraberinde barındırdığını belirtmek gerekir. Son gelen veriler ışığında yıllık enflasyonun %8’in altında gerçekleşebileceği beklentileri biraz daha ağırlık kazanacaktır.

Bizim de güncel enflasyon tahminlerimiz 2016 için %7,9, 2017 için %7,7, 2018 için ise %7,4 seviyesindedir.

OVP’de yapılan büyüme revizyonu aslında tahminlerin son gelişmelerden sonra daha da gerçekçi bir seviyeye indirgenmesini gösteriyor. Son dönemde darbe girişimi, terör saldırıları ve jeopolitik sorunlar nedeniyle turizm ve üretim kanallarındaki kayıplar, küresel düşük büyüme ortamı, not indirimleri ve OHAL’in uzaması durumu Türk finansal varlıklarında baskı unsuru olacak faktörler. Sonuç olarak not indiriminin artçı etkileri olarak söz konusu faktörlerden özellikle OHAL ve jeopolitik sorunlarla ilgili olanlarının Türk finansal varlıklarına baskı yapmaya devam edeceğini düşünmekteyiz.

Bu kapsamda bizim yılsonunda USDTRY için beklentimiz 3,05 – 3,08 aralığıdır. Tahvil faizlerinde henüz bir olumsuzluk görmemekle beraber yukarı yönlü risklerin bir adım önde olduğunu düşünüyoruz. Gösterge tahvil faizinde %9,50 – 10, 10 yıllık tahvil faizinde de %10,50 – 11 aralığına hareket bekliyoruz. Bu seviyelerde kalıcı olup olmayacağını ise Türkiye’nin ekonomik ve siyasi hikayesi belirleyecek.


Enver ERKAN
Araştırma Uzmanı- Kapital FX

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)