E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mayıs ayında yaşanan kur ve faiz artışı ile seçimler vatandaşın iştahını kesti, tüketim azaldı. Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre mayısta dolar kurunun 4.92 TL'ye yükselmesi, mevduat faizinin ise yüzde 17'yi aşmasının ardından tüketicinin iştahı kaçtı, iç talepteki canlılık hız kesti.
Seçimlerin de etkisiyle haziran ayında satılan mallar üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) yüzde 3.6 oranında azaldı. Mayıs ayında bütçedeki ÖTV geliri yüzde 12,1 artmıştı, nisan ayındaki artış 19,8, mart ayındaki artış ise yüzde 22,4 olmuştu.
İTHALATTA ALINAN KDV YÜZDE 40 ARTTI
Öte yandan haziran ayı bütçesinde yine satılan mallar üzerinden alınan Katma Değer Vergisi (KDV) gelirinin yüzde 25.7, ithalatta alınan KDV'nin ise yüzde 40 yükseldiği dikkat çekti. Mayıs ayında dahilde alınan KDV yüzde 7.9 azalmış, ithalde alınan KDV ise yüzde 25.7 artış göstermişti. Mart ayında ise dahilde alınan KDV'deki artış yüzde 89.1'e ulaşmıştı.
BÜTÇE 25.6 MİLYAR TL AÇIK VERDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre merkezi yönetim bütçesi Haziran'da 25.6 milyar TL açık verdi. 2017 yılı Haziran ayında bütçe açığı 13,7 milyar TL olmuştu. Ocak Haziran dönemindeki bütçe açığı ise 46 milyar 91 milyon TL oldu. 2017'nin aynı döneminde bu rakam 25 milyar 235 milyon TL'ydi. Haziran ayında faiz dışı açık 23.2 milyar TL oldu. Bu yılın ocak haziran döneminde 12 milyar 283 milyon TL'ye ulaşan faiz dışı açık 2017'nin ocak-haziran döneminde 1 milyar 755 milyon TL seviyesindeydi.
GÜVEN ARTTI
Tükemetimi kıssas da vatandaşın ekonomiye güveni azalmadı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı tüketici güven endeksi haziranda mayısa göre yüzde 0,6 yükseldi. Mayısta 69,9 olan endeks değeri haziranda 70,3 olarak kayıtlara geçti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
üretimsiz beton yığını ülke yaptılar. beton yığınıda para etmiyor sadece ev inşaat. fabrika yapmak yok.
bir zamanlar yurt dışına tütün bile satardık. ekimi durdurup fabrikaları satıp üretimi bitirdiler. gözünüzü açın kaz gibi yoluyorlar ülkemizi.
offff kriz başlamış bile. millet borsadan hayır bekliyor. faizde yatma dönemine geçmek gerek.
faiz artrsa enflasyon artar. ha bire kazanan yeni ekomistler bilmez. onlar ne alsa yukseldi dunyada son 8 yıldır ....bizler eski kurtlardan . 99
BU GÜVEN ARTISINI KIMSE HEPSI YALAN HANGI GÜVEN ENDEKSINDE BAHSEDIYORSUN GEC KARGALAR GULER
Ezcümle ekonomiye güven artmış!!!! Her gün bir avuç fındık iyi gelir, yerseniz tabi...
İTHAL MALLARA 0/65 GÜMRÜK BİNDİR. HALÂ ÖGRENEMEDİNİZ GİTTİ.
Faizin amacı budur zaten kardeş... Talebi keser enflasyonu düşürür
Faizin enflasyondan fazla olması talebi keser arz talep dengesinde talep tarafını kısıtlar. Çünkü bugün aldığın malı 1 yıl sonra faizde duran parayla aldığında reel faiz kadar cebine para kalır. Faiz enflasyondan düşükse elinde ne var ne yok harcamaya çalışırsın. Çünkü aynı parayla 1 yıl sonra aynı malı alamazsın. Bu da talep fazlası oluşturur ve fiyatları yukarı çeker. hiç bi şeyden haberin yoksa aç ev fiyatlarının yükselişine bak faizler düşükken nasıl yükselmiş şimdi nasıl düşüyor?
saçma sapan konuşma faiz enflasyonu tetikler abuk subuk konuşuyorsun
KARŞIYA FAİZ İÇİN PARA ÖDÜYON SONUÇTA. AMA LÜX MALLARA YÜKSEK KOYARSAN. ZAHMETSİZ HAZİNEYE PARA GİRER. 4X4 ARAÇ. AYFON C.TELEFON. ABD DEN SİGARA. ALMAN MERSEDES BEMEVE AUDİ. BAS VERGİYE 0/65 İŞİNİ GELEN ALSIN. O GELİRLE YERLİ SANAYİCİYE DESTEK OL.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:13)