E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖTV geliri nasıl düştü---

ÖTV geliri nasıl düştü

ÖTV geliri nasıl düştü
16 Mart 2016 - 06:03 borsaningundemi.com

Şubatta vergi gelirlerinde artış yaşanırken ÖTV gelirleri yüzde 1.5 düştü. Bu gerilemede sigaracıların 'Ali Cengiz' oyunu etkili oldu

Şubat ayında vergi gelirlerinin yüzde 10.8 artarak 38.3 milyar liraya çıkmasıyla bütçe 2.4 milyar fazla verdi. Şubatta bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.4 artarak 44.7 milyar TL, giderler ise binde 5 azalarak 42.3 milyar TL oldu.

Ancak hemen hemen tüm vergi gelirleri artarken Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) ocak ayına göre 3 milyar liralık önceki yılın şubat ayına göre de yaklaşık 500 milyon liralık azalma meydana geldi. Böylece ithalde KDV’nin yüzde 26 ve dahilde KDV’nin yüzde 11.4 arttığı ayda ÖTV yüzde 1.5 düştü.

Rahim Ak'ın Habertürk'teki haberine göre, bu düşüş sigaracıların yılbaşında gelen ÖTV zammından kaçmak için yaptıkları oyundan kaynaklandı. Sigara şirketlerinin bir üretim bir de pazarlama şirketi bulunuyor. Şirketler 6 ayda bir otomatik olarak artan ÖTV zammından kaçmak için ÖTV zammı gelmeden bir önceki ay üretim şirketinden pazarlama şirketine yüklü satış yapıyor. Böylece o ay ciddi ÖTV geliri doğuyor. Nitekim 2016 başında gelen zam için de üretim şirketinden pazarlama şirketlerine yapılan satışlar sonucu ÖTV 4.7 milyar liraya çıktı. Ancak ÖTV tutarı yılın son günü yani 31 Aralık’ta bildirildiği için devletin hesaplarına ocakta geçti.

DEVLET YATIRIM HARCAMASINDA 3 MİLYARLIK SERT FREN YAPTI

Şubat ayında ise ocak ayına göre sigaradan alınan ÖTV 3 milyar lira azaldı ve 1.5 milyar liraya indi. Geçen yıla göre sigaradan alınan ÖTV geliri bile yüzde 13 düştü. Diğer yandan bütçenin fazla vermesinde yüzde 40 azalarak 6.8 milyardan 4.1 milyar liraya inen faiz giderleri ve yüzde 43 azalan sermaye giderleri ile yüzde 79 inen sermaye transferlerinin etkisi oldu. Sermaye giderleri ile sermaye transferlerinin azalması devletin sabit sermaye yatırımları yapma konusunda frene bastığını gösteriyor. Diğer yandan Maliye şubata kurumların ihtiyacı için verdiği borcu da kısarak 1.9 milyardan 802 milyona indi. Tüm bu hareketler toplamda devletin şubat ayında yaklaşık 3 milyar liralık bir fren yaptığını ortaya koydu.

2 AYDA 6.6 MİLYAR FAZLA VERDİ

Geçen yılın ilk iki ayında 1.4 milyar TL fazla veren merkezi yönetim bütçesi bu yıl ocak-şubatta 6.6 milyar fazla verdi. Yılın ilk iki ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.9 artarak 91.4 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 7.6 artarak 84.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Yine ilk iki aylık dönemde faiz giderleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.2 azalarak 9.74 milyar TL oldu. Verilere göre yılın ilk iki ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3 artarak 78 milyar TL olurken, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 12.2 artarak 75.1 milyar TL oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)