E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya'nın önemli bir hammadde tedarikçisi olması son bir yıldır çip krizi ile boğuşan sektörde yeni krizler yarattı. Raporlar, Ukrayna'da kablo üreten fabrikalarda üretimin durmasının, otomotivde yeni bir krizi tetikleyerek dünya otomotiv endüstrisinde 700 bin adetlik üretim kaybının yaşanabileceğini ortaya koydu.
Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın aktardığına göre savaşın ilk günlerinde, Rusya'daki nikel ve paladyum gibi otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu madenlerin akıbeti merak konusu haline gelirken, son günlerde Ukrayna'da üretimin durduğu fabrikalar yakın mercek altında.
Avrupa otomotiv endüstrisi yılın ilk yarısında yüzde 15 kayıp yaşayabilir
Ukrayna'da kablo üreten fabrikalarda üretimin durmasının, otomotivde yeni bir krizi tetikleyebileceği ve bunun sonunca ise Avrupa otomotiv endüstrisinin yılın ilk yarısında yüzde 15 kadar kayıp yaşayabileceği belirtiliyor.
Wells Fargo analisti Colin Langan, Ukrayna'da faaliyetleri duran tesislerin otomotiv endüstrisinde araçların elektrik tesisatında kullanılan kablo krizine yol açabileceğini, gelişmelerin sektördeki üretimi yılın ilk yarısında 700 bin adet kadar azaltabileceğini söyledi.
Volkswagen ve BMW üretime ara vermişti
Alman otomotiv üreticileri Volkswagen ve BMW, Almanya'daki fabrikalarında tedarik zincirindeki bozulmalar sebebiyle üretimlerine ara verdiklerini duyurmuşlardı.
VW CEO'su Herbert Diess, şirketin önümüzdeki haftalarda gerekli olan kablo ihtiyacını karşılayamamas durumunda, yıl sonu beklentilerinde güncellemeye gidebileceği uyarısında bulunmuştu. VW'nin, Avrupa'daki tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar yüzünden, 100 bin kadar aracını montaj için Çin ve ABD'deki fabrikalarına göndermesi bekleniyor.
Bir diğer Alman Mercedes de, aynı sorun sebebiyle Almanya ve Macaristan'daki üretimini azalttığını duyurmuştu.
Ukrayna üretimde 3. sırada
Ukrayna'da 17 kablo fabrikası savaştan önce üretim yapıyordu. Wells Fargo'ya göre, ülke söz konusu üretimde Romanya ve Fas'ın ardından üçüncü sırada geliyor.
Ülkedeki fabrikaların ikisini işleten Alman tedarikçi Leoni ise, Rusya'nın işgaline maruz kalan Batı Ukrayna'da 7 bin kişiyi istihdam ediyordu. Alman şirket, gelişmeler üzerine beklentilerini güncelleyerek, 2022 sonu için hem üretimde hem de gelirlerde düşüş yaşayacağını kaydetti.
'Üretimdeki kayıplar yıl sonuna kadar telafi edilemeyecek'
Şirketten yapılan açıklamada, üretimdeki kayıpların yıl sonuna kadar telafi edilemeyeceğinin belirtilmesi ise, otomotiv sektörünün içine düştüğü yeni krizin önümüzdeki yıla kadar devam edeceğinin işareti olarak yorumlanabilir. Öte yandan, Leoni'nin Ukrayna dışındaki üretim kapasitelerini ikiye katlama planı yaptığını da belirtelim. Fakat, söz konusu kapasite artırımının en az 3 ay sürmesi bekleniyor.
Otomotivde bir yıldan fazladır süren çip krizi tüm dünyada tedarik sıkıntılarına yol açarken, savaş sebebiyle kablo krizinin patlak vermesi durumda ise sektörün yeni krizle nasıl mücadele edeceği merak ediliyor.
Hammaddelerin büyük bir kısmı Rusya'da
Öte yandan, Rusya'nın otomotiv sektörü için kritik madenlerin üreticisi olması da, sektörde yeni krizlerin habercisi olabilir.
Elektrikli otomobillerde kullanılan lityum-iyon pillerdeki nikelin dünyadaki üçüncü büyük tedarikçisi konumunda olan Rusya, aynı zamanda içten yanmalı motora sahip araçlarda yer alan katalitik konvertörlerdeki paladyumun yüzde 40'ını tüm dünyaya saplıyor.
Savaşın ve karşılıklı yaptırımların devam etmesi halinde, otomotiv üreticilerinin söz konusu madenlere erişimi zorlaşırsa, sektörün yeni kayıplar yaşaması da olası gözüküyor.
Ayrıca, Rusya'nın hem üretim üssü hem de önemli bir pazar olması da otomotiv de yıl içinde yaşanabilecek kayıplara işaret ediyor. Öyle ki, Stellantis, Volkswagen, Toyota, Hyundai ve Renault gibi global otomotiv kuruluşları uzun yıllardır Rusya'da üretim yapıyor.
Rusya, üretimi 2021'de 9,1 milyon artırdı
Toplam otomotiv üretimi geçen yıl yüzde 9.1 oranında artarak 1.56 milyon adede yükselen Rusya'nın 1.67 milyon adetlik otomotiv pazarı ise Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya hariç tüm Avrupa ülkelerinden daha büyük hacimli olması ile dikkat çekiyor. Fakat, Batılı üreticilerin hem ülkedeki üretimlerini hem de ülkedeki araç satışlarını askıya alması, otomotiv sektöründe daralmaya yol açabilecek bir gelişme olarak karşımızda duruyor.
Otomobil fiyatları zamlanıyor
Gelişmeler, otomobil fiyatlarına da zam olarak yansıyor. ABD'li elektrikli üreticisi Tesla'nın önceki günlerde fiyatlarında artırıma gitmesinin ardından, Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD de otomobillerinin fiyatlarını artırdığını duyurdu. BYD'den yapılan açıklamada, fiyat artışlarının sebebi olarak hammadde fiyatlarındaki yükselişler gösterildi.
Tesla'de önceki günlerde hem ABD hem de Çin'de otomobillerinin fiyatlarını artırmış, şirketin CEO'su Elon Musk, hammadde ve lojistik sıkıntıları yaşadıklarını açıklamıştı.
Rusya'ya otomotiv boykotuna BMW ve Ford da katıldı
Flaş karar: Otomotiv sektöründe 'Putin' ayarı!
Otomotiv üretimine savaş darbesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İstediğiniz kadar haber yapın İstediğiniz kadar ilan daki araçları ilandan çıkartarak satıldı gösterip milleti kandırmaya calissanizda milletin alim gücü kalmadı arkadaş Tamam araba ihtiyaç ama 70 bine aldığın aracıda 300 bine satmaya çalışma 70 bine aldığını 140- 150 de Yazık günah para kazanmak kolay değil. Ben almiyorum daha doğrusu alamıyorum 3 yılda olsa almiyacam bekleyecem . Saygılarımla.
Geçin bu işleri bahane hazır zaten vardı cip cip krizi diye 3 yıldır otomotivi kökünden kaldırın beceremiyorlar teslaya devret sineler
bu savaşın etkileri 5 yıl borsaların kabusu olacaktır.
Paladyumu saplıyor mu? :D :D
tamam bi bu haber eksikti bayi ve galericilir burnundan kıl aldırmazken böyle boş haber yapın en ucuz egea duster clio diye bildiğimiz araçlar bile 400 binden başlıyor bunları alabilecek kaç kişi kaldı üstelik 1 depo yakıt 1emekli maaşı kadar olmuşken
Sallama Egea sıfır 1.4 easy paket manuel 250 bin bandında paranı cebine koy gel kaç tane istersen verelim sana,benzin konusu evet orada haklısın ateş pahası ancak ihtiyaç dışı binmeler artık tarih oldu zengin biner orta ve alt gelirli binemez,emekli maaşı ile depoyu doldur demek imkansız 50 liralık almaya devam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:57)