E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, geçen yıl ağustos ayında yaklaşık 62 bin araç satıldığını belirterek, ''Bu yıl ağustos ayı ise 52 binle kapanacak. Bu durum, ay bazında yüzde 15-20 küçülme demek oluyor. Pazarda ay bazında küçülme bu yıl ilk defa oluyor'' dedi.
Ilısal, Türkiye otomotiv sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türk otomotiv satışlarında ivmenin yılbaşından bu tarafa aşağı yönlü olarak devam ettiğini kaydetti.
2011 yılının ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre otomotiv satışlarında yüzde 123 civarında bir artış olduğunu anımsatan Ilısal, bu artış hızının aylar itibari ile sürekli düştüğünü, temmuz ayında ise yüzde 2,5'a kadar gerilediğini anlattı.
Şükrü Ilısal, Ocak-Temmuz döneminde otomotiv satışlarında artış oranının yüzde 42 seviyesinde olduğunu dile getirerek, ''Geçen yıl ağustos ayında yaklaşık 62 bin araç satılmıştı, bu yıl ağustos ayı ise 52 binle kapanacak. Bu durum, ay bazında yüzde 15-20 küçülme demek oluyor. Bu yıl pazarda ay bazında küçülme ilk defa oluyor. Eğer pazar bu rakamlarda kapanırsa, 8 ayın pazar artış ortalaması da yüzde 32'ye gerileyecek'' dedi.
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Araba alma ev al'' önerisinin medya ve toplum tarafından yanlış anlaşıldığını ifade eden Ilısal, Başbakan'ın halka ihtiyacını almasını önerdiğini, eğer vatandaşın ev ile otomobil gibi iki ihtiyacının olması durumunda ise evi tercih etmesini tavsiye ettiğini anlattı.
Ağustos ayında otomotiv satışlarındaki yavaşlamanın birkaç nedeni olabileceğini dile getiren Ilısal, dünyada yaşanan ekonomik kriz, teslimatı geciken 2012 model araçların eylül sonu, ekim gibi satışa çıkmasının, Ramazanın ağustos ayına gelmesinin, Türk halkının Ramazanda daha muhafazakar yaşamasının da ağustos ayı pazarına olumsuz yansıdığını ve otomotiv satışlarındaki yavaşlamaya neden olduğunu bildirdi.
-''YIL SONU TOPLAM PAZAR 850 BİN OLUR''-
Şükrü Ilısal, otomobilin bir lüks tüketim değil, günümüzde artık bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, ''Şu anda otomobilde fiyat ayarlamasından önce tam satın alma zamanıdır. Otomobil satın almada ağustos-eylül ve ekim ayları altını çizerek söylemek gerekirse ihtiyacı olanlar için bir fırsat olarak görülmeli. Bu dönemde otomobil alımı yapılabilir'' diye konuştu.
Tüm bu gelişmelere rağmen otomotiv pazarının bayramdan sonra yine toparlanacağını belirten Ilısal, yıl sonu toplam pazar öngörülerini 850 bin adetle koruduklarını, ancak eylül ayı satışlarının, yıl sonu pazar tahmini için bir gösterge olacağını dile getirdi.
Ilısal, son dönemdeki döviz kurlarındaki yükselişe ilişkin de, şu anda Türkiye'de dövizin çok pahalı olmadığını, ancak dolar-avro paritesinin çok yüksek bulunduğunu, yüksek avro-dolar paritesinin otomotivciyi sıkıntıya soktuğunu kaydetti.
Mevcut ekonomik durumun devam ettiği ve dış etkenlerin müdahalesiyle daha olumsuza gitmediği sürece dolar ve avro kurunun Türk Lirası karşısında biraz daha geri geleceğini belirten Ilısal, cari açığın da yılın son çeyreğinde azalma trendine gireceğini düşündüğünü anlattı.
Şükrü Ilısal, bu hafta içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
''Ziyarette, otomotiv sektörünün yetkili satıcılık ayağının KOBİ kapsamında değerlendirilmesi konusunda taleplerimiz oldu. Dedik ki; bizi KOBİ kapsamında değerlendiriniz. Bize de KOBİ teşviklerinden veriniz. Dolayısıyla büyüyen pazara biz de güçlü bir şekilde devam edip, pazarı büyütelim. Bakanlık tarafından KOBİ kapsamında değerlendirme isteğimiz, grey marketler karşısındaki ısrarlı tavrımız, haksız rekabetin önüne geçilmesi talebimiz ve ülkedeki bütün ticaretin olmazsa olmaz hemen kayıt içine alınması ricamız ilgiyle karşılandı. Bakan Ergün, çok sıcak ve içten biçimde ilgileneceklerini söylediler.''
-''YETKİLİ SATICILAR KOBİ STATÜSÜNE ALINMALI''-
Türkiye'nin kendi otomobil markasına sahip olmasına yönelik çalışmalarını çok olumlu bulduklarını ifade eden Ilısal, Türkiye 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alacaksa bir otomobil markasının bulunması gerektiğini vurguladı.
Ilısal, kendilerinin yetkili satıcılar olarak Türkiye'de yerli marka bir otomobil üretilirse bunun satışını yapabileceklerini ve bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Dernek olarak bu yılın ilk yarısında yaptıkları ''Türkiye'nin Otomotiv Müşteri Profili'' araştırmasında Türk halkının da yerli marka otomobile sıcak baktığının görüldüğünü anlatan Ilısal, ''İthalatı cezalandırmadan, iç piyasayı canlandırmak, istihdamı artırmak ve markalaşma gururunu yaşamak adına yerli otomobil üretimine destek veriyoruz'' dedi.
Şükrü Ilısal, otomotiv sektörünün bir ayağı olan yetkili satıcılık müessesinin dünyadaki fazla üretimden, iç piyasadaki Avrupa'nın satamadığı araçların rekabeti yüzünden çok ciddi karsızlık içinde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Bu karsızlık içinde olan sektör 100 bin kişiyi istihdam ediyor. 400-500 bin kişiye iş, aş veriyor. Bu sektöre bu kar marjları ile yeni oyuncu girmez. Hep içerden çıkıyor. Dışardan bir yeni oyuncu girmeyeceğine göre, pazar da kendi içerisinde büyüyeceğine göre, o zaman bu pazarın ithal ya da yerli üretim olan ürünlerini tüketiciye taşıyacak olan sektörün bu ayağının güçlü olması lazım.
Onun için yetkili satıcıların KOBİ statüsüne alınması ve teşviklerden yararlanması gerekiyor. Türkiye'de otomotiv pazarı minimum 800 bin adetlik seviyelerde gitmesi gerekir. Çünkü 800 binlik pazar yetkili satıcılar için yaşayabilmek adına başa baş noktasında. Türk otomotiv pazarı 800 bin adetin altına düştüğü zaman sektörün yetkili satıcı ayağı hep zarar ediyor.''
-''TÜRK HALKI NASIL BİR YERLİ OTOMOBİL İSTİYOR?''-
Şükrü Ilısal, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) ''Türkiye'nin Otomotiv Müşteri Profili'' ikinci yarıyıl araştırmasını yaklaşık 10 bin kişiye ulaşarak yapacaklarını bildirerek, bu araştırmada sektöre yönelik çok farklı doneler olacağını kaydetti.
Bu yılın son üç ayında yapılacak olan araştırmanın sektördeki talep ve isteklere de bir nebze olsun ışık tutacağını dile getiren Ilısal, yapacakları bu çalışmada, ''Türk halkının nasıl bir yerli otomobil istediğine'' ilişkin sorulara da cevap arayacaklarını kaydetti.
(HN-ŞAY-TLN)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:01)