E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Artan kredi faizleri ve kura bağlı zamlara rağmen mayısta başlayan yavaşlama geçen ay mola verdi. Sürpriz satışları değerlendiren sektör uzmanları, 'otomobil vergisi artacak' söylentilerinin de talebi öne çektiğini söyledi.
Türkiye yılın ilk çeyreği için yüzde 11'lik rekor büyüme rakamları açıklarken otomotivde de satış rekorları devam ediyor. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlere paralel kredi faizlerindeki artışa ve döviz kuru yüzünden yapılan zamlara rağmen haziran ayında satışlar 80 bini buldu. Otomotiv sektör uzmanları, mayısta başlayan yavaşlamanın ardından ortaya çıkan bu pazar büyüklüğünü 'sürpriz' olarak değerlendirirken, temmuz ve ağustos aylarında satışlarda düşüş yaşanacağını söyledi. Otomobile yeni vergi söylentilerinin de satışları öne çektiğini belirten uzmanlar, resmi rakamların yarın açıklanacak olmasına rağmen bugüne kadarki en iyi haziran ayı sonuçlarının ortaya çıktığını dile getirdi. Mayıs ayında da satışlar 80 binin üzerine çıkmıştı.
Yılın ilk yarısında otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamı 420 bin adede ulaşırken yıl sonu hedefleri konusunda temkinli yaklaşımlar öne çıkıyor. 800-850 bin adetlik yıl sonu pazar hedefi üzerine yoğunlaşan şirketler özellikle yılın son çeyreğinde önceki yıllara göre daha küçük bir pazar oluşacağını öngörüyor. Ancak, önümüzdeki iki ay boyunca satışların 62 binin üzerine çıkması büyümenin sürmesi açısından yeterli görülürken, eylül ayında da 64 binlik pazara ulaşılması yine artı yönde ilerleme eğilimi olarak dikkat çekecek. Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarına göre MB'nin bazı pazarı frenleyici kararlar aldığını ancak yılın ikinci çeyreği için de ilk çeyrektekine yakın bir büyüme ortaya çıkacağını söyledi. Otomotiv pazarında yavaşlama başladığını belirten Tatoğlu, "Ancak, alınan kararlara rağmen insanların ekonomiye bakışı değişmedi. Güven var. Haziranda faiz artışı ve kur yükselişine rağmen sürpriz bir sonuç oluştu. Yıl sonu hedefini 810 bin olarak koruyorum." dedi.
İTHAL 2012 MODELLER GECİKECEK
Bu aydan itibaren kendini hissettirmesi beklenen yavaşlamada artan faiz oranları etkili olacak. Ancak bu yıl, değişen model yılı mevzuatı da özellikle ithal otomobillerin satışını birkaç ay ileriye kaydıracak. Çünkü, yeni mevzuata göre bir aracın 2012 model sayılabilmesi için 1 Ağustos tarihinden itibaren bantlardan inmesi gerekecek. Bu durumda Fransa'dan, Kore'den, ABD'den gelecek otomobilin yolda geçireceği süre pazara çıkışını dolayısıyla 2012 model yılı oluşunu etkileyecek. Bazı araçlarda 2012 model yılına müşteriler eylül hatta ekim ayında ulaşabilecek. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, 2012 model yılı otomobil satın almak isteyenlerin ekime kadar beklemek zorunda kalabileceğine dikkat çekerek, yıl sonu hedefinin 800 bin düzeyinde kalacağını söyledi. Koçak, haziran ayında yaşanan sürpriz pazarla ilgili "Faizlerin yükselmesi tüketicinin talebini öne çekti." diye konuştu.
Artan kurların da temmuzdan itibaren yavaşlamaya katkısının olması bekleniyor. Hemen hemen tüm modellerde kur farkı kısmen de olsa yansıtıldı. Pazarın büyüme ya da küçülmesinde kurlar kadar faizlerin baz etkisi olduğunu savunan Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Ümit Karaarslan, pazarın haziranda da büyüdüğünü ancak önümüzdeki 6 ayın sektör için çok farklı geçeceğini söyledi. Ekonomiyi soğutmak için alınan önlemlerin neticesinde yılın ikinci yarısının durgun geçeceğini anlatan Karaarslan, "Burada en önemli konu, taşıt kredisi faizlerinin hangi seviyede tutunacağı. Çünkü otomobil satışlarının yüzde 60-70'i krediyle satılıyor. Faizler yüzde 1'in üzerine çıktı." dedi. Haziranı sürpriz bulmayan Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu ise "Türkiye'de yüzde 1'lik faiz kritik bir eşiktir." diyerek otomobil kredilerinde yüzde 1 eşiği aşılınca talebin daraldığını ifade etti.
300 bin filo aracı 'takip'te
Büyük araç filolarına sahip şirketler özellikle son yıllarda, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek amacıyla araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor. Uydu ve GSM aracılığıyla çalışan araç takip sistemleriyle araçlarının hızlarını, konumlarını, rölantide olup olmadıklarını, gün içinde kaç kilometre yol aldıklarını kontrol altına alan şirketler, önemli oranlarda tasarruf sağlıyor. Kamudan özel sektöre bugün Türkiye'de yaklaşık 300 bin araç, uydu ve GSM operatörleri üzerinden takip altında bulunuyor. 2005 yılından bu yana 100 binin üzerinde aracı takip eden araç takip operatörü Filotürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, araç takip sistemi kullanılmasıyla Türkiye'deki ticari araçlarda yıllık yaklaşık 4 milyar lira, kamu araçlarında ise 117 milyon liralık tasarruf elde edilebileceğini söyledi. Sahadaki araçları kontrol altına almayı ve denetlemeyi sağlayan araç takip sistemleri ile araçların özel işlerde kullanımının önüne geçilebildiğini belirten Aydoğan, Türkiye'deki araç takip sistemlerinde yüzde 40'ın üzerinde paya sahip olduklarını söyledi. Filotürk, pazarın 900 bin olması beklenen 2014'te 300 bin araca ulaşmayı hedefliyor.zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:14)