E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen yıl rekor taleple karşılaşan otomotiv pazarı, 2010 yılı düzeyinde seyrederek normalleşiyor. Ancak ocak-ağustos döneminde toplam üretim, azalan iç talep ve ihracat nedeniyle yüzde 11 oranında azaldı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) "Üretim-İhracat-Pazar Raporu"na açıkladı.
Rapora göre otomotiv sanayi, ihracat, iç pazar ve bunlara bağlı olarak üretim açısından ağustos ayında düşüş eğilimi gösterdi. 2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam pazar, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 15 oranında azalarak 486 bin adede gerilerken, ihracat açısından yılın sekiz aylık döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ve otomobil ihracatı yüzde 10 oranında azalarak toplam ihracat 476 bin adet, otomobil ihracatı ise 265 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
İç ve dış pazarlardaki talep azalması üretime de yansıdı ve 2012 Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam üretim yüzde 11, otomobil üretimi ise yüzde 18 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam üretim 694 bin adede, otomobil üretimi ise 344 bin adede geriledi.
2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam pazar, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 15 oranında azalarak 486 bin adet düzeyinde gerçekleşirken, aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 11 düzeyinde gerçekleşti ve pazar 330 bin adede geriledi.
Geçen yıl ile kıyaslandığında, hafif ticari araçlardaki ÖTV artışı nedeni ile satışlardaki düşüş 2012 yılı ağustos ayında da devam ederken, ağır ticari araç talebinde de gerileme devam etti.
Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 10 düşüş ile 211 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise 10 bin adet düzeyine yükseldi.
2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde üretim minibüste yüzde 31, midibüste yüzde 12 oranında arttı. Küçük kamyonda yüzde 24, büyük kamyonda yüzde 13, otobüste yüzde 7 ve kamyonette ise yüzde 4 oranında azaldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen OSD Başkanı Kudret Önen, "2011 yılında otomotiv sanayinde makroekonomik koşullar sebebiyle rekor bir taleple karşılaştık. 2012 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 2011 yılında yaşanan bu yüksek talebin aksine pazar normalleşmeye başladı. Ekonomiyi yavaşlatmayı öngören politikalar ile pazarda beklendiği şekilde talep daralmaya devam ediyor. Bu durumda da talep 2011 yılının aksine bu yıl daha dengeli bir biçimde seyrediyor. Yılın sonuna doğru üretimin artarak 2012 yılında pazarın 2010 yılı toplam talebinin üzerinde kapanacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Ağustos ayında ihracatta meydana gelen gerilemenin asıl nedeninin tesislerdeki genel bakım çalışması sebebiyle üretime ara verilmesi olduğunu belirten Önen, ağustos ayında üretim azalmasının bir diğer sebebinin de temel ihracat pazarı Avrupa Birliği'nin talebinin de yüzde 8 civarında gerilemesi olduğunu kaydetti.
Kudret Önen, ekonomide yavaşlamayı öngören önlemlerin de yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve içinde bulunulan bu ortamda talebi daha fazla sınırlayacak herhangi bir vergi artışından da mutlaka kaçınılmasını gerektiğininde altını çizdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:22)