E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye otomotiv pazarında, 2012 yılı Ocak-Temmuz dönemi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,91 azalarak 402 bin 936 adede geriledi.
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD), raporuna göre Türkiye toplam otomotiv pazarı yılın 7 aylık döneminde yüzde 16,91 gerileyerek 484 bin 916 adetten, 402 bin 936 adede düştü.
Temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı ise 62 bin 304 adet oldu. 63 bin 44 adet olan geçen yılın temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 1,17 oranında azaldı.
Otomobil satışları 2012 yılı 7 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,28 azalarak 289 bin 21 adede geriledi. Geçen sene aynı dönemde ise 333 bin 264 adet satışa ulaşılmıştı.
2012 yılı Temmuz ayında ise otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,33 artarak 44 bin 531 adet oldu.
Hafif ticari araç pazarı 2012 yılı 7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,88 oranında düşerek 113 bin 915 adet seviyesinde gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde 151 bin 652 adet satışa ulaşılmıştı.
Hafif ticari araç pazarı temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,98 gerileyerek 17 bin 773 adet seviyesinde gerçekleşti.
Temmuz ayında otomobil pazarında toparlanma belirtisi görüldü
2012 yılı 7 ayında 1600cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 10,4, 1600-2000cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 32,6 ve 2000cc üstü otomobillerde yüzde 57,9 azalış görüldü.
Ocak-temmuz döneminde otomobil pazarı ortalama emisyon değerlerine göre incelendiğinde, en yüksek paya 36,6 oranıyla 120-140 gr/km arasında yer alan otomobiller 105 bin 706 adet ile sahip oldu.
Bu yılın 7 aylık döneminin sonunda dizel otomobil satışlarının payı yüzde 58,9, otomatik şanzımanlı araçların payı ise yüzde 35,4 oldu.
2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde otomobil pazarı segment dağılımının yüzde 84,8'ini yine vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlardan oluştu. Kasa tiplerine göre ise en çok tercih edilen gövde tipi yine sedan otomobiller oldu, bu tip otomobillerin payı ise yüzde 45 olarak gerçekleşti.
Ekonomide yumuşak inişi sağlamak amacıyla alınan önlemler, ÖTV oranlarındaki artış ve ekonomik aktivitenin yavaşlaması yılın 7 ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 16,91 oranında daralmaya neden oldu. Temmuz ayı içerisinde, son aylarda görülen toparlamaya paralel olarak, baz etkisinin de ortadan kalkmasıyla, otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki daralma yüzde 1,17 seviyesine geriledi.
Enflasyon ve faiz oranlarında görülen düşüşün olumlu etkisiyle otomobil pazarı temmuz ayında yüzde 2,33 oranında büyüme gösterirken, düşük büyüme süreci ve ÖTV oranlarındaki artış hafif ticari araç pazarını olumsuz etkilemeye devam etti.
''Yıl sonu toplam pazar öngörüsü 775-825 bin adet...''
Açıklamada 2012 beklentilerine ilişkin ise şu görüşlere yer verildi:
''IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2012 Temmuz ayı tahminlerine göre dünya için 2012 yılı büyüme tahmininin yüzde 3,5 olduğunu görülüyor. Dünyanın büyüme konusunda lokomotifi olan Amerika'daki büyüme hızının ilgili raporda 2012 için yüzde 2,0 olduğunu, Türk otomotiv ihracatı içinde son derece önemli yer tutan Avrupa için de büyüme hızının yüzde 0,3 küçülme seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Dünya ve Avrupa için yapılan tahminler, gerek dünya ekonomisini gerekse sektörümüzü olumsuz etkileyecek gelişmeler olarak görülmektedir. LMC Automotive, 2012 yılı 2. çeyrek sonuçlarına göre, 2012 dünya toplam otomotiv pazarının geçen yıla oranla yüzde 5,5 artarak, 82 milyon 832 bin adete ulaşacağı tahmin ediliyor. 2013 yılında ise dünya otomotiv pazarının bir önceki yıla göre yüzde 6,7 artışla 88 milyon 368 bin adete ulaşması bekleniyor.
Türkiye'deki büyüme hızının ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Programa göre, 2012 yılında yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. IMF icra kurulunun Türkiye 4. madde gözden geçirme raporu kapsamında, yüzde 2 olarak revize edilen 2012 yılı büyüme tahmininin son raporda yüzde 2,3 olarak değiştirildiğini görülüyor. Tüm bu göstergeler doğrultusunda, 2012 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 775-825 bin adetler aralığında gerçekleşeceği öngörülüyor''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:39)