E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Ocak ayı ihracat rakamlarında özellikle Hollanda'ya gerçekleşen yüzde 108'lik rekor ihracat artışı, sektörün yüzünü güldürdü.
Hollanda'nın yanı sıra Almanya, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'e gerçekleştirilen ihracatta da artış gözlendi. Türkiye genelinde Ocak ayı toplam ihracatı 10.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, otomotiv endüstrisi yüzde 15 payla sektörel anlamda birinciliğini korudu.
Yılın ilk ayı değerlendirildiğinde sektörde en fazla ihraç edilen kalem yüzde 14 artış ve 693 milyon dolarla otomotiv yan sanayi oldu.
-Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda artış-
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yaşanan yüzde 8 artış, binek otomobiller ve otobüs-midibüs-minibüs mal gruplarında yaşanan küçük düşüşlerin sektör ihracatı üzerindeki olumsuz etkilerini azalttı.
AB binek otomobil pazarında yaşanan durgunluğa rağmen, AB ticari araçlar pazarındaki canlılığın devam etmesi, AB ülkelerine yönelik yan sanayi ihracatının pozitif yönde seyretmesi, ihracata olumlu yansıdı. Diğer ürün gruplarında yaşanan yüzde 250'lik ihracat artışı da özel amaçlı motorlu taşıtlar ve demiryolu taşıtlarında görülen yüksek ihracat artışından kaynaklandı.
-Almanya ilk sırada-
İhracat artışı yaşanan ülkeler arasında, en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasına bakıldığında ise Almanya Ocak ayında yüzde 28 artışla 234 milyon dolarlık ihracatla ilk sırayı aldı.
İkinci sırayı yüzde 20 artışla 136 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık alırken, üçüncü sırada yer alan ABD'yi, rekor artış gerçekleştiren Hollanda takip etti.
Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artış gösteren Hollanda'ya otomotiv ihracatı, 37 milyon dolardan 78 milyon dolara çıktı. ABD'ye yönelik en önemli ihraç kalemi olan binek otomobiller ihracatında yaşanan yüzde 53 artış, bu ülkeye yönelik genel otomotiv ihracatının artmasını sağladı.
En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer alan Fransa ve İtalya'ya satışlarda düşüşler yaşanması dikkati çekti. Fransa'ya yönelik yaşanan düşüşte bu ülkeye yönelik binek otomobil ihracatının yüzde 30, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının da yüzde 41 düşmesi etkili olurken, İtalya'ya yönelik düşüşte ise bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 28 gerilemesi etkili oldu.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasal istikrarsızlıkların otomotiv ihracatı üzerindeki etkilerine bakıldığında Ocak 2012'de Libya'ya yönelik düşüşün devam ettiği, yine Suriye'deki olumsuz durumun otomotiv ihracatına negatif yansıdığı gözlendi. AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:38)