E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa’da yaşanan krize 2011 yılında iç pazarla direnen Türk otomotiv sanayi 2011 yılı sonunda tarihi rekora koşuyor. 11 ay sonunda yüzde 10’luk artışma 1 milyon 84 bin adetlik üretime ulaşan sektör bu ay 64 bin adet üretim yapsa bile 2008’deki 1 milyon 147 bin adetlik rekoru kıracak.
OTOMOTİV sanayi üretimi, ocak-kasım döneminde 1 milyon 84 bin adede yükselerek yıl sonu için tarihi rekora yaklaştı. İç pazardan sonra üretimle birlikte 2011 yılında çifte rekor kırılmış olacak. 2010 yılı toplamında 1 milyon 95 bin adetlik üretime ulaşan otomotiv sanayinin rekor üretimi ise 2008 yılında 1 milyon 147 bin adetle gerçekleşmişti. Kasım ayında geçen yıla göre yüzde 7.7 artarak 96 bin 520 adede yükselen üretimin, aralık ayını 64 binle kapatması bile tarihi rekoru beraberinde getirecek.
Otomobil üretimi yüzde 14 arttı
Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) açıkladığı ocak-kasım dönemi verilerine göre, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplam üretim yüzde 8, otomobil üretimi yüzde 14 arttı. Ocak-kasım döneminde ise toplam üretimde artış yüzde 10, otomobil üretiminde yüzde 8 gerçekleşti. Bu dönemde, toplam üretim 1 milyon 84 bin adete, otomobil üretimi 589 bin adete yükseldi. Ocak-kasım döneminde üretim büyük kamyonda yüzde 71, midibüste ve otobüste yüzde 36, küçük kamyonda ve minibüste yüzde 29, kamyonette yüzde 10 arttı.
İhracat yüzde 4 yükseldi
Ocak-kasım 2011 döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı ise yüzde 4 arttı. Otomobil ihracatında ise yüzde 2 büyüme yaşandı. Toplam ihracat 708 bin adet, otomobil ihracatı ise 407 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre ihracattaki düşüş yüzde 13 olurken, otomobil ihracatında yüzde 26 artış yaşandı.
Toplam pazar 775 bin adet
OSD’nin verilerine göre, ocak-kasım döneminde kamyon dahil toplam pazar ise 2010 yılı aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 775 bin adede yükseldi. Ocak-kasım döneminde otomobil pazarındaki artış yüzde 23 düzeyinde gerçekleşirken, pazar 504 bin adede yükseldi. 11 aylık dönemde, önceki yılın aynı dönemine göre hafif ticari araç pazarındaki artış ise yüzde 14 düzeyinde oldu. Kasım ayında toplam pazar 2010 yılı aynı ayına göre yüzde 14 azalarak 67 bin adet düzeyine gerilerken, otomobil satışları yüzde 11 azalarak 45 bin adede geriledi. Hafif ticari araç pazarı ise yüzde 21 geriledi.
Avrupa’da satışlar 11.5 milyona düştü
EURO bölgesindeki borç krizinin etkileri otomotiv sektöründe de ağırlığını hissettiriyor. Avrupa otomotiv pazarında satışlar düşerken, Türkiye otomotiv pazarı yeni tarihi rekoruna doğru koşuyor. Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi ile Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi ülkelerinde (AB27 EFTA) otomobil satışları bu yılın ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.9 daralarak 11 milyon 505 bin adete geriledi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Avrupa otomotiv pazarının, Avrupa’nın yaşadığı borç krizinden dolayı bir türlü toparlanma eğilimine giremediğini kaydetti.
Özellikle Avrupa ülkelerinin “kemer sıkma” politikasını 2012 yılı için de devam ettireceklerini belirten Erce, “Batı Avrupa’da otomobil satışlarında yüzde 1, üretimde yüzde 3 küçülme olacak” dedi. 2011 yılı geneline bakıldığında iç pazarın geçtiğimiz yıla göre 20’ler civarında büyüdüğünü kaydeden Erce ,şunları söyledi: “ABD’de çok düşük büyümelerin kaydedildiği, Avrupa’da ciddi borç krizinin yaşandığı bir süreçte Türkiye pazarının yüzde 20’ler seviyesinde artmış olması çok sevindirici. Avrupa’daki bu kriz 2012 yılında da devam edeceğine işaret ediyor. Bu durum ister istemez Türkiye’yi de bir miktar olumsuz etkileyecektir. Ama bu Türkiye’de büyük bir kriz olacak anlamına gelmiyor. Ama bir miktar büyüme hızımız düşebilir. Bu yıl 900 bin adetler civarında kapatacağız. 2012 yılında ise yüzde 10 civarında küçülme süreci yaşanabilir.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
GNÇLK: EVVET mıllet krizle boğuşurken, bizlere sözde tehet geçerken, avrupa vede abd ağırlıklı sanal krizler, sanal ekonomılerden hızla dunyaya yayılırken (2008 den 2010 lara...) biz tartıştık... BİZ GÜÇLUYUZ...BİZ ÖNLEM ALDIK.. BİZİ TEHET GEÇECEK...BİZ ŞAHANEYİZ.. AVRUPALI AÇ BAK ŞUKRET HALINE, SOMALİLİ AÇ ONLARA BAK SUKURDE HALINE ... ABD BATTI.. YUNANISTAN ÇÖKTU VS.(BU EVRELERDE HEP ÖVUNDUK ÖVUNDUK) YIL 2010 DAN 2011 E GELİRKEN DUNYADAKİ VAR OLAN KRİZ BEKLENDIGI GBİÇÖZULMEMİŞ, SANAL EKONOMILER TUM PARALARINI DUNYAYA YENIDEN YAYMIŞ(KARŞILIKSIZ BASILAN HIBE EDILEN DOVİZLER VS.) DUNYADA YENIDEN YAYILMIŞ... VEEE BİZ YİNE ÖVUNMELER, BOBURLENMELER, SEVİNMELER, BUYUDUK,BETON GİBİYİZ, KAYA GİBİYİZ LAFFF LAFF LAFF TEHEY OLDU O OLDU BU OLDU, DERKEN ÖTV HARCA , KREDİLER DÜŞTÜ EV ALLLLLLLLLL ARABA ALLLLLLLLL GİYİM KUŞAM ALLLLLLLLL BORSAYA GİR....... ALTINI SAT ÜRETİME GİRSİN. KREDİ ÇEKKKKKKKK ŞAHANEYİZ DUNYA KRİZDEN ÇIKARKEN BİZDE ÜRETİME GEÇİCEZ VEDE VATANDAŞIMIZ BU URETIM ESNASINDA BORCUNU ÖDEYECEK (İŞTE A-B-C-D-E-F-G-H-I-İ...VYZ PLAN HEPSI BU...)diikkkaaakkktttttttttttttt : AMMAAAAA DUNYAD AKRİZ DEVAM EDIYOR, REEL VEDE SAAL EKONOMILER MALESEFKİ SANALEKONOMIDE DENGE ARIYOR, YANI REEL EKONIMIDE SANAL EKONOMIYE ÖZENİYOR, EN AZINDAN %51 ÖYLE ;))) DUNYADAN BANANE, ŞİMDİİİİ ULKE FABRİKALARIM, KOBİLERİM, VATNDAŞIM, EV ALDI 10-15 YILLIK KREDİLE, ARABA ALDI, KREDİ ÇEKTİ 5 YIL 10 YIL 15 YIL VS... HERKESİN İYİ KÖTU İŞİ-GÜCÜ VAR PEKİ !!!!!BU YILLAR NASIL GEÇECEK ??? HERKESLERİ BORÇLANDIRDIK KIM NASIL ÖDEYECEK BU BORCUNU HARCINI ???? BUNUN BİR PLANI PROGRAMI VARMI?? İŞTE CAN ALICI NOKTA... HUKUMETİMİZ CARİ AÇIKLA MUCADELE İÇİN VERGİ ARTTIRACAK, YENİ YATIRIM OLMUYOR MALESEFF, DEVLE ZATEN URETIMİMIN Ü SUNU YAPMIYORİ SADECE VERGİ TOPLUYOR, ÖZEL ÜRETİM KAZANAMAZ İSE KREDİ ÖDEYEMECEYEK, DEVLETTE VERGİ TOPLAYAMAYIN CA VATANDAŞA YUKLENECEK, VATANDAŞ ZATEN ÖMRUNU SATMIŞ KREDİ BORÇLARINA VEREMEYECEK... YAHUUU KÖR DÜĞÜME GİDİYORUZZ????!!!!!!!! YAAA BUNU BEN MI GÖREBİLİYORUM ??? BAŞKA GÖREN YOKMU ALLAH AŞKINA ??? BAŞLARIN SİZİN SİYASETİNİZE, BANA SAPASAĞLAM ULKE LAZIM, SİYATER ENERJISINI BU ALANALRDA KULLANSIN ÇÖZUMLER, TEDBİRLER ALSIN AMAAA ONLAR ÖVUNMEKLE, BÖBURLENMEKLE, KENDILERININDE ANLAMAYIP, OLUŞAN VERİLERİN + YONLERINI CİLALAYIP ŞOV YAPMAKLA UĞRAŞIYORLAR.. KENDILERI EKONIMIDEN ANLASA BUNLARIN ÖNLEMINI 2010 LARDA ALIRLARDI :)))SAYILARILARIMLA....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:20)