E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu kapsamda denetim birimleri, yurtdışından getirilen çok sayıda 2000 cc ve 2500 cc üzerindeki aracın değerinin düşük gösterildiğini tespit etti. Yurtdışından lüks araç getiren firmaların listesi çıkarılırken kapsamlı ÖTV ve KDV incelemesi üzerinde duruluyor. Maliye öncelikli olarak aracın gümrüğe beyan edilen değeri ile vergi dairesine beyan edilen değerini karşılaştırıyor. Çalışmalara da başlandı. Şu ana kadar 100 araçla ilgili eşleştirme çalışmaları tamamlandı. Alınan bilgilere göre, ithal edilen araçların yüzde 95'inin mükellef tarafından beyan edilen ÖTV matrahları, gümrük idaresi tarafından hesaplanan katma değer vergisi matrahından daha az çıktı.
İhbarla başlayan ilk kontrollerde büyük motor hacmi sebebiyle yüzde 84 oranında ÖTV alınan yüzlerce lüks cip ve spor otomobilin değerinin daha az vergi ödemek için düşük gösterildiği tespit edildi. Distribütörler ve yetkili satıcılar tarafından ithal edilen ve ÖTV beyanı verilen çok sayıda aracın ÖTV matrahının yetkili satıcılar tarafından beyan edilenden düşük olmasının yanı sıra çok sayıda lüks otoya ilişkin beyan edilen ÖTV matrahının aracın maliyetinden daha düşük olduğu sonucuna da ulaşıldı.
Analizi yapılan bin araçtan yaklaşık yarısının ÖTV matrahının ilgili aracın döviz cinsinden olan yurtdışı mal alış bedelinin o günkü Merkez Bankası döviz alış kuru ile çarpımı sonrasında hesaplanan Türk Lirası'ndan daha az olduğu tespit edildi. Maliye Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre 2010 yılında 2 binin üzerinde araç distribütörler ve yetkili satıcılar dışında kalan ithalatçılar tarafından Türkiye'ye getirildi.
LÜKS OTODA YEDEK PARÇA OYUNU
Konuya ilişkin olarak hazırlanan ön raporda 2010 yılında otomobil ana dağıtıcıları ve yetkili satıcıları dışında kalanlarca yapılan motorlu araç ithalat ve satışlarında beyan edilen Özel Tüketim Vergisi ve buna bağlı olarak beyan edilen Katma Değer Vergisi matrahlarının yetkili satıcılar tarafından beyan edilen söz konusu vergilerin matrahlarından belirgin ölçüde daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı. Değeri 100 bin Euro'nun üzerinde olan çok sayıda taşıtın beyan edilirken 70-80 bin lira olarak gösterildiği belirtiliyor Maliye Bakanlığı denetim birimlerinin ithal otomobilde ÖTV kaçırılmasını önleyecek bir diğer adımı ise yedek parçaya yönelik olacak. Konuya ilişkin çalışma yapan Maliye, bazı firmaların boş olarak tabir edilen (donanımsız) araçları ucuz fiyata getirdiği, sonrasında getirdiği donanıma ilişkin parçaları yedek parça statüsünde ithal ettiği ortaya çıkarıldı.
Örneğin dolusu 70 bin Euro olan lüks bir araç boş olarak 55-60 bin Euro'ya ithal ediliyor. Arabanın donanımları ise yedek parça kapsamında yurda sokularak vergiden muaf tutuluyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) taşıtlardan motor hacmine göre yüzde 37'den başlayarak yüzde 84'e varan oranlarda ÖTV alıyor. ÖTV rakamının üzerine yüzde 18 oranında KDV ekleniyor. Aracın değeri düşük gösterildikçe, ödenmesi gereken ÖTV ve KDV miktarı da daha az çıkıyor. Zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:20)