E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOtogazda artan talep sektörün büyümesinde etkili olacak---

Otogazda artan talep sektörün büyümesinde etkili olacak

Otogazda artan talep sektörün büyümesinde etkili olacak
29 Mart 2022 - 07:27 borsaningundemi.com

Türkiye LPG sektörünün yıllık 80 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaştığını belirten Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay, sektörün bu yıl içinde özellikle otogaz tarafında artan taleple birlikte yüzde 4 büyüme öngördüklerini söyledi.

Türkiye LPG Derneği 50’nci yılını kutluyor. Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay, kuruluş yıldönümü dolasıyla düzenlenen basın toplantısında LPG sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sektörün 2021’de yüzde 1 büyüdüğünü kaydeden Aratay, diğer yakıtlara göre hem ekonomik olması hem de çevreci özelliğiyle LPG’ye bu yıl talebin artmasını beklediklerini söyledi. Aratay, “otogaz tarafında artan taleple birlikte sektörde yüzde 4 büyüme öngörüyoruz” diye konuştu.

Tüketimin yüzde 75’i ithalat ürün
LPG’nin enerji arzında çeşitlilik açısından Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Aratay, sektörde 77 lisanslı firmanın faaliyet gösterdiğini anlattı. Dünya'dan Erkan Çakan'ın imzasıyla yer alan habere göre Aratay şöyle konuştu: “Türkiye LPG pazarı yaklaşık 4 milyon ton büyüklüğe sahip. Bunun yaklaşık 1 milyon tonunu yurt içindeki rafinerilerden elde ederken, 3 milyon tonu ithalatla karşılanıyor. İthalatın 2 milyon tonu ABD ve Cezayir’den sağlanıyor. Rusya’nın ithalatta payı ise yüzde 1 iken Ukrayna’dan son yıllarda ithalat yapılmıyor” dedi.

Sektörün yıllık 80 milyar TL büyüklüğe ulaştığını ifade eden Aratay, “Sektörümüz yurt genelinde 7 bin tüplü ve 11 bin otogaz bayimizle 10 milyon haneye tüp hizmeti ve 4,9 milyon otogazlı araca ikmal gerçekleştiriyoruz. Sektörümüz 100 bin kişiyi istihdam ediyor” dedi.

“Alternatif enerji kaynaklarına göre 6 kat fazla vergi ödüyoruz”
Türkiye LPG sektörü olarak, önemli bir vergi sorunu ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Aratay, “Normal şartlar altında alternatif enerji kaynaklarına kıyasla özellikle de kalorifik değer anlamında haksızlığa uğradıklarını” söyledi. Alternatif enerji kaynaklarına göre ÖTV ve KDV dahil olmak üzere 6 kat fazla vergi ödediklerini, sektör olarak beklentilerinin, vergideki bu adaletsizliğin giderilmesi olduğunu belirten Aratay, “Vergide adaletin sağlanması, gelişim noktasında önemli bir potansiyeli bulunan LPG’yi çok daha ileriye taşıyacak” diye konuştu.

LPG’yi, artan enerji ihtiyacına yönelik kaynak çeşitliliği ve güvenliği açısından da çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini anlatan Aratay, denizcilikte, özellikle de büyük gemilerde LPG’ye dönüşün arttığı bildirdi.

Sektörün küresel büyüklüğü 300 milyar dolar
Toplantıda konuşan Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökhan Tezel, LPG’nin elektrik ya da doğalgaz boru hatları gibi devasa yatırımlara ihtiyaç duymayan, mobil, kolay taşınabilir yaygın ve ekonomik bir yakıt olduğuna dikkat çekti. Dünyada artan kullanım alan çeşitliliği ile yenilenebilir enerji ile en hızlı büyüyen enerji kaynaklarından birini oluşturan LPG sektörünün küresel büyüklüğünün 300 milyar dolara ulaştığını belirten Tezel, “Dünya LPG Derneği’nin 2021 yılı raporuna göre LPG üretimi geçen yıl yüzde 1,36 azalarak 329 milyon ton olarak gerçekleşti. Ancak küresel ısınma, iklim krizi Avrupa Yeşil Mutabakatı ve ülkelerin 2050’ye kadar karbon salımını sıfıra indirme hedefleriyle önümüzdeki 10 yılda LPG tüketiminin daha da yaygınlaşacağı ve yıllık 375 milyon tonu aşacağı tahmin ediliyor" dedi.

LPG fiyatlarına iki günde ikinci zam

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)