E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Otobüs firmaları, normalleşme ile birlikte yeniden seferlere hazırlanırken, bakanlığın salgınla mücadele kapsamında devreye aldığı ‘yüzde 50 kapasite’ uygulamasının revize edilmesini talep ediyor.
Dünya'dan Aysel Yücel imzalı haberde, sektör temsilcileri, cam kenarı uygulamasına geçilmesini, ayrıca aynı aileden olan kişilerin yan yana oturabilmesini istiyor. Yüzde 50 kapasite ile maliyetleri karşılamanın mümkün olmayacağını savunan otobüsçüler, uygulamada değişiklik yapılmaması durumunda bazı firmaların iflas noktasına gelebileceğini dile getiriyor.
Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanlığı, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında mart ayında şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçlarına yönelik genelge yayınlayarak yeni kuralları açıklamıştı. Buna göre otobüsler, kapasitelerinin yarısı kadar yolcu taşıyabiliyor. Ortalama uzunlukları 13 metre olan ve 41 koltuk kapasitesi bulunan şehirlerarası otobüsler en fazla 20 yolcu alabiliyor.
"Mağduriyetler yaşanacak"
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, otobüslerin genişliğinin 2.5 metre olduğuna dikkat çekerek, “13 metrelik bir otobüsün 41 yolcu aldığını, dolayısıyla bakanlığın yüzde 50 kapasite uygulamasına göre sadece 20 yolcu alabildiklerini belirterek, “Oysa ki, cam kenarı uygulamasına geçilirse, 13 bir tarafa 12 diğer taraf olacak şekilde 27 yolcu alabileceğiz. Aradaki fark bizim için önemli” diye konuştu. Şehirlerarası taşıma yapan 330’a yakın otobüs firması olduğunu ve binlerce istihdam sağlayan bir sektör olduklarını vurgulayan Özcan, “Bu durum devam ederse firmalarımız büyük mağduriyet yaşayacak” dedi. Özcan, bu konudaki taleplerini ilgili tüm kurumlara ilettiklerini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını aktardı.
“Uçaklarda kısıtlama yok ama biz daha güvenliyiz”
Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mustafa Özdalgıç da otobüse göre daha fazla risk taşımasına rağmen uçaklara yolcu sınırlandırılması getirilmemesinin adil olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Biz bakanlığın genelgesine göre yüzde 50 kapasite ile çalışırken, uçaklarda böyle bir bu uygulama yok. 13 metrelik bir otobüste 20 kişi taşıyabiliyoruz, ancak bir uçağın 13 metrelik kısmında 100’den fazla yolcu taşıyabiliyor. Öte yandan bizde air condition sistemi var. Dışarıdaki havayı alıp, temizleyip içeriye veriyor. Uçaklarda ise bu durum yok. Kaldı ki, bizim yine havalandırma sistemimiz var yukarıda. Açtığımızda yukarıdan temiz hava gelme ihtimali var. En azından uçaklarda müsaade ediliyorsa eğer, aynı risk aynı tehlike. Kapasitemiz yüzde 50’ye düştüğü zaman maliyetlerin altından kalkabilmek için fiyatları ikiye katlamamız lazım. Ancak su seferde uçak ve tren ile fiyatta rekabet etme şansımız yok. Onlarda KDV’yi yüzde 1’e indirdiler, ciddi destek geldi. O zaman bize de destek verilsin. Fiyatlara da zam yapamıyoruz. Çünkü fiyatları daha fazla yükseltirsek hızlı tren ve uçakla rekabet edemeyiz. Ankara-İstanbul tren bileti 85 TL, otobüs ise 160 TL. TCDD Konya’ya 37 TL’ye bilet satıyor.”
“Otobüs üretimine de darbe vurur”
MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu, otobüsçülerin kapasite konusundaki talebinin karşılanması gerektiğini belirterek, aksi halde bu durumun üretici tarafına da yansıyacağını dile getirdi. Bekiroğlu, “Böyle giderse firmalar yeni otobüs alamayacakları gibi, mevcut borçlarını da ödeyemeyecek hale gelecek” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sonunda cumhuriyet öncesine döneceğiz galiab,at, eşek, deve
bunların hat paraları trilyonluk..hat için birbirlerini öldürürler sonrada ağlaşırlar
''Batsınlar beter olsunlar'' sözleri çok yanlış. Bir otobüsü çalıştırmak hiç kolay iş değil! Şöförü, muavini, yedek şöförü, acenta hizmetleri, bakım ve temizlik masrafı, sigorta ücreti, terminal aidatı, buralarda da binlerce insan ekmeğini kazanıyor. Haliyle yolcu bulamayınca ve yolcu sayısı kısıtlanınca boş koltukların bedelini yüklemek zorunda kaldılar. Eğer gerçekten öfkelenmeniz gereken birileri var ise gıda fiyatları ile oynayan haysiyetsizlerdir. Ramazan ayında biraz denediler ama özellikle muz ve meyve fiyatlarında kimse aldırış etmeyince planlar geri tepti.
yakinda dolmuscularda ayaklanir 1200 bakgur aylik belediye odemeleri arac bakim giderleri cemiyet gideri vergi gideri telsiz gideri cok fahis fiyatta artan parca giderleri birde adamlara yuzde elli doluluk sarti cok kisi yakinda batar otobusculer batmaz 110 liralik bilet 300 lira dolmuscular batar...
Beter olsunlar bilet fiyatı 2 katını geçti dediğine bak batın 3 -4 katına mi cikarsinlar Zaten yolcuya bulamayacaksiniz
Zarar edeceğine seferi iptal etsin. Kar edebilen sefere devam eder
1 şöför gunde 100 tl alsın ayda 3 bin eder.. muavin 80 tl alsın 2400 aylık eder. otobüs atıyorum maksimum km de 1 tl yaksın... eee nasıl batacak bunlar ? tek sorun müşterilerin ve insanların güvenini kazanmalılar. fırsatçılık yapmamalılar. neymiş koltuk sayısı sınırlanmış... yahu zaten full+full git gel ypmıyordunuz ki hiç ? az yolu ilede çok yolculuk yaptınız... bahaneler tutarsız. kaliteli firmalar , müşteriyi aldatmayan firmalar, daima kazanır. bu yaşanankriz ortamında kaliteli firmalar dahda çok müşteri çekecek. hala kliması çalışmayan otobüsler var, çalışsada soğutmayan. durum ortada. batan çekilsin gitsin.
Bir abimiz vardı, 1 ylık otomobil kiraladım, 4 kişilik ailenin git-gel masrafından ucuz oldu dedi... otobüs firmalarına kızdı, otomobil amaıyor borç harç haciz vb. el koyarlar diye otomobil kiraladı. kafam rahat diyor. benzin ucuz atıyorum geziyorum işimi görüyorum. otobüs firmaları krizi fırsatçılığa çevirmeye çalıştı. uçakların gitmemesi ile uzak mesafeleri faiş fiyatlarla yükseltti. bir çok kişi, eş dost akrabadan karantına gunlerınde destek aldı depo doldurdu ve alternatiflere kaçtı. otobüsçüler nasıl olsa bizler emuhtaç diye, müşteriyi küstürdü. otobüse binenler kazıklandığını ve tutarsız fiyatlar nednei ile küfür ederek mecburen bindi. otobüs firmalar batmayı hak ediyor. güven kaybetti. standar fiyat ve müşteri bilgilendirme yapmadan ördek gibi yoldu. 10tl lik bisküvi ve su ikramını bile kaldırdılar..batsınlar
Ne 10 TL si verdiğinin değer 1-1.5 lira arasi
Ne iflası yaaa! Kendi otobüslerini iyi işlere gönderirler. Yanlarında çalışan tek otobüs sahiplerinin kanını emerler. Batarsa firma bünyesinde çalışan otobüsçüler batar. 100 tl bilet satarlar, 20 tl sini yazane komisyoncuları alır. Sanki ağır bi iş yaparlar.
Anlayamadın mı adamına göre.Uçaklarda tam kapasite otobüs %50 küçük esnaf 0 kapasite nasıl? Yeni Türkiye.
bilet fiyatları 2,5 katına çıkartıldı.önce yolcu 41*150= 6500 TL şimdi 27 ye düşmüş ise 27*500=13500 TL nasıl zarar ediyorlarmış.önceden tamda dolu gitmiyorlardı.Şimdi belirtilen sayı üstünde talep geliyor.fırsatçılık her yerde.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:01)