E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
OSTİM’DEKİ TAŞINMAZLARINI SATTI
SORU- Sanayinin içinde olan Ostim neden bu kadar güçsüz ve zayıf kalır merak ediyorum. Aydınlatırsanız sevinirim.
Ali Rıza Öksüz
CEVAP-Ostim Endüstriyel Yatırım, yaklaşık sekiz yıldır borsada bulunuyor ve arada aşımlarda bulunsa da düzeltilmiş verilerle 1-2,30 TL fiyat aralığında hareket ediyor. Son olarak geçtiğimiz aralık ayında 2 TL’ye kadar yükseldi ve ardından gelen satışlarla birlikte tekrar yönünü aşağı çevirdi. 3 Ocak 2020 günü ise kapanışını 1,58 TL’den gerçekleştirdi. Şirketin mali yapısı mercek altına alındığında düzensiz bir kârlılık yapısına sahip olduğu görülüyor. Bir yıl kârı artarken ertesi yıl düşebilmekte. 2017 faaliyet döneminde ise zarar eden firma, 2018 de yine cüzi bir kâr rakamı açıkladı. Kamuyla paylaşılan son bilançosu olan 2019 dokuz aylık dönemde ise düşük bir zarar söz konusu. Firma yıl sonunda kâra geçse dahi açıklayacağı rakamın fazla olması beklenmemeli. Güçlü bir kârlılığa sahip olamaması ister istemez hisse üzerinde ciddi bir baskının oluşmasına yol açıyor. Firma, 30 Aralık 2019 günü yaptığı açıklama ile banka ve piyasaya olan borçlarını ödemek amacıyla Ostim'de bulunan taşınmazlarını 46.296.296 TL’ye sattığını duyurdu. Taşınmazlar üzerindeki ipoteğin kaldırılmasının ardından ödemenin 40 milyon TL’si 7 Ocak 2020 günü tahsil edilecek. Kalan tutar ise 12 Nisan gününe kadar tahsil edilecek. Tüm bunlardan ayrı olarak söz konusu satış işleminin önemli nitelikte işlem kapsamında olması nedeniyle yapılacak genel kurul toplantısında onaylanması gerekiyor. Toplantıda karara muhalif olan ve bunu tutanağa geçiren hissedarların ayrılma hakkı bulunuyor. Ayrılma hakkı fiyatı 1,4378 TL olarak belirlendi. Halihazırda hissenin işlem gördüğü fiyat ayrılma hakkının kullanılacağı fiyattan yüksek olması nedeniyle hissedarlar açısından satışta bulunmaya yöneltmesi beklenmemeli. Bununla birlikte işlem fiyatının ayrılma hakkı fiyatının altına kayması durumunda satış için alternatif olabilecektir.
BÜYÜK ORTAK SATIYOR
SORU - PEKGY Bütün piyasa artıdayken Peker’den hiç bir haber yokken neden birden düşüyor. Bunlara dur diyecek yok mu? Bir babayiğit delikanlı…
Kerem Kartal
CEVAP - Şubat 2018’de borsaya gelen ve yılın ikinci yarısında hızlı bir çıkış sergileyen Peker GMYO, sonrasında aynı hızla geriledi. Hisse, çıkış esnasında düzeltilmiş verilerle bir ara 8,50 TL’ye kadar yükseldi. Şimdilerde de 3,02 TL’den işlem görüyor. Hisse, 2019 yılı içinde de zaman zaman yukarı atakları olsa da bu çıkışlar sınırlı kaldı ve her defasında satış baskısı ağırlık buldu. Bu anlamıyla geçtiğimiz aralık ayındaki çıkış da benzer şekilde satış baskısıyla birlikte geri geldi. Şirket tarafından yapılan açıklamalar takip edildiğindeyse 13 Aralık 2019 günü yaşanan sert düşüşte Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker’in satışlarının etkili olduğunu görebilmekteyiz. Aynı ortak 17 Aralık günü yaklaşık 13 milyon adet hissesi işlem gören tipe dönüştürdü ve 24 Aralık günü satışları devam etti. 3 Ocak 2020 günü yaşanan düşüşte ise piyasadaki genel düşüş etkili oldu. Bölgede artan jeopolitik riskler beraberinde satışlara yol açarken hisselerde de düşüşe sebep oldu. Peker Gayrimenkul de bu düşüşten etkilendi. Tüm bunlardan ayrı olarak kamuyla paylaşılan mali tablolara göre 2018 faaliyet döneminde şirketin kârı gerilerken son açıkladığı 2019 dokuz aylık bilançosunda zarar söz konusu. Zararın yıl sonu bilançosunda da devam etme olasılığı düşük değil.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:45)