E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOsmanlıca zorunlu ders oluyor---

Osmanlıca zorunlu ders oluyor

Osmanlıca zorunlu ders oluyor
04 Aralık 2014 - 20:24 borsaningundemi.com

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı. Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.

Antalya'da düzenlenen şurada, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlar, 3. gün çalışmalarını sonlandırdı.


Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, öğleden sonraki oturumunda, lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı.


Ög?rencinin bir haftada aldıg?ı toplam ders sayısının çes?it olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birles?tirilerek, "Türk dili ve edebiyatı" dersi olarak verilmesi; gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle sağlık bilgisi dersi ile trafik ve ilk yardım derslerinin içeriklerin sadeleştirilerek ilgili derslere dağıtılması; bütün ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saatinin azaltılması önerileri benimsendi.


Osmanlı Türkçesi zorunlu ders olsun önerisi

Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.


Önerinin görüşülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türk halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamayan tek millet olduğunu ve toplumda Osmanlı Türkçesi'ne bir talep bulunduğunu ifade etti. Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaşandığını, ancak tarihe merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini söyledi.


Komisyonda, genel ortaöğretim kurumları (Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi) tek bir okul çatısı altında birleştirilip farklı program türlerinin uygulanabilmesi konusunda tartışmalar yaşandı. Bazı katılımcıların, genel liselerin Anadolu Liselerine dönüştürüldüğü hatırlatarak, bu dönüşümden verim alınamadığını ifade etmesi üzerine öneri oy çokluğuyla reddedildi. Katılımcılar önerinin kabul edilmemesini alkışladı.


Liselerde hazırlık sınıfı uygulamasına son verilmesi önerisi de oy çokluğuyla reddedildi. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde "Alevilik" konusunun ele alınması önerisi de daha önce bu konunun görüşüldüğünün belirtilmesi üzerine, gündeme alınmadı.


Okul bütçeleri oluşturulması önerisi kabul edildi

Eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması komisyonunda ise okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının seçimi, atanması, eğitimi gibi konular üzerinde üyelerin müzakereleri sürdürüldü.

Genel bütçeden pay ayrılarak okul veya kurum bütçesi oluşturulması, okul veya kurum yönetimince bunun etkili kullanımını sağlayacak, bütün gelir ve harcamaların yasal güvence altına alınması; lisansüstü programlarda okul kademelerine özgü programlar açılması (Özel eğitimin yönetimi, mesleki teknik eğitimin yönetimi, ilköğretim yönetimi, ortaöğretim yönetimi, yükseköğretimin yönetimi gibi). Tezsiz yüksek lisans programında olduğu gibi uygulamacılara yönelik olarak eğitim doktorası programı açılması önerileri benimsendi. Ayrıca, lisansüstü eğitim yapan yöneticilerin bu eğitimlerinin karşılığı, lisansüstü eğitim tazminatı olarak iyileştirme sağlanması, yönetici atamalarının eğitim öğretime başlamadan bitirilmesi önerilerinde görüş birliğine varıldı.

Öğretmenlerin niteliğinin artırılması komisyonunda ücretler gündeme geldi

Öğretmen niteliğinin arttırılması komisyonunda da öğretmenlere ödenen ücretler de gündeme geldi. Öğretmenlere, emekli olduktan sonra maaşlarının çok düşmesi sebebiyle ek gösterge verilmesi yönündeki görüşler de komisyon üyeleri tarafından tartışıldı.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yapan öğretmenlere de ek ücret ödenmesi yönündeki görüşler de komisyonda ele alındı.


Komisyonda ayrıca MEB'in üzerinde bir çalışma yürüttüğü rotasyona ilişkin görüşler de dile getirildi. Bu görüşler arasında öğretmenlerin teşvik edilerek isteğe bağlı olarak rotasyona özendirilmeleri yönündeki görüş öne çıktı.


Eğitim fakültelerine öğrenci alımı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Levent05 Aralık 2014 05:50

    Osmanlı Türkçesine söz söyleyenler 100 sene önceki gazetyi orjinalinden okuyun, 150 yıl önceki kitabı orjinalinden okuyun. Adamlar 300 sene önceki eserlerini okuyor orjinalinden. Bilip bilmeden yazıyorlar ya ona üzülüyorum.

  • çakır05 Aralık 2014 00:57

    Cahilliğin daniskası ecdadını inkar etmektir eski Türkçe okadar zarif ki eski Türkçe 600 yıl konuşulmuş ama dikta edilmemiş bikere keşke zorunlu olsa ama okadar adillerki seçmeli ders mesele ağaç değil fidan

  • dlbyz04 Aralık 2014 23:30

    cehaletin geri dönüşü osmanlıca işe yarasa osmanlı ayakta olurdu milli eğitim bitmiştir

  • tg04 Aralık 2014 22:43

    Tabii,Osmanlıca enternasyonal bir lisandır,parmak kadar çocukların çok işine yarar

  • Misafir04 Aralık 2014 22:22

    Artık söylenecek söz bulamıyorum.Egitim diye bir şey bırakmadılar.İslam dünyasında birazcık Türkiye vardı,Türkiye yi de Araplara benzetecekler.Herkes bilim ve teknoloji ile ugraşıyor ,bizimkiler yıllardır türbandı din egitimi derken EGİTİMİ çıgrından çıkarıp ortaçaga özendiler. Mezar taşı okumak için Osmanlıca...

  • vatandaş04 Aralık 2014 21:54

    Aynen dediğiniz gibi Kenan Bey,Osmanlı zamanında Türkler saray çevresine bile sokulmamıştır.Dikkat edin eskiden asıl Türkler boğazın diğer yakasında Kadıköyde yaşamıştır...çOK ŞEY VAR YAZCAK AMMA ANALAYACAK ADAM YOK..

  • kenan04 Aralık 2014 21:18

    Atalarımız diye diye milleti uyutuyorlar, Osmanlı padişahlarının osman bey den sonra tamamaı yabancı uyrukludur, köle olarak getirilen cariyelerden olmalardır, türk değildirler

  • vatandaş04 Aralık 2014 20:58

    Allah çümlemize akıllı sabırlı kullardan olmayı nasip etsin...Milletçe oynatmaya az kaldı...Ne işe yarayacak ula bu Osmanlıca, Vahdettinin ruhunu çağırıp onunla sohbet edilecek?