E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOsmanlı Portföy ve Osmanlı Yatırım’dan bireysel emeklilik yatırımcılarına tavsiyeler!---

Osmanlı Portföy ve Osmanlı Yatırım’dan bireysel emeklilik yatırımcılarına tavsiyeler!

Osmanlı Portföy ve Osmanlı Yatırım’dan bireysel emeklilik yatırımcılarına tavsiyeler!
24 Eylül 2019 - 14:54 borsaningundemi.com

Osmanlı Yatırım Genel Müdürü Pınar Çakılkaya ve Osmanlı Portföy Yönetimi Genel Müdürü Taylan Tatlısu ile bireysel emeklilik yatırımcıları için kısa bir sohbet gerçekleştirdik

Bireysel emeklilik yatırımcıları, bes fonlarını daha iyi inceleyerek ekonomik konjonktür içerisinde reel olarak iyi bir yatırım yapıp yapmadıklarını ölçümleyebiliyorlar mı?

Faizlerde düşüş trendine girdikten sonra orta ve uzun vadede %25 devlet katkısı ve düşük yönetim giderleri ile dahi enflasyonun üzerinde çaba harcamadan yatırım getirisi sağlamak çok kolay değil ve de olmayacak. Bireysel emeklilik katılımcılarının önemli bir kısmı doğru portföy dağılımı yapamamaları veya farklı emeklilik şirketlerine geçişlerde ödedikleri giderler yüzünden yatırımlarından çok memnun kalmıyorlar. 

Halbuki geçmişe yönelik olarak tüm bireysel yatırımcılarının fonların varlık dağılımına baktığımızda risk ve getiri olarak anlamlı bir varlık dağılımı çıkmaktadır.  Bu dağılım ile enflasyonun üzerinde getiri sağlanmış ve aylık bazda da çok az negatif getiri olmuş. Son 10 yıllık dönemde enflasyon ile tüm emeklilik fon ortalama getirisi aynı düzeyde. Sonrasında fonların giderlerine tavan uygulaması getirilerek giderlerin kontrol altına alınması ile tüm emeklilik fonların ortalama getirisi, 2018 krizine rağmen enflasyonun üzerinde getirmiştir.  Yani tüm emeklilik fonlarında bir endeks gibi yatırım yapılıp başka hiçbir değişiklik yapılmasa idi toplam getiriniz enflasyona göre cazip olacaktı.

Ayrıca son 28 ayın, 23 ayında pozitif getiri var. 2018 krizini hariç tutabilseydik rakamların çok daha cazip olmasını beklerdik. 

Peki Bes yatırımcısının ortak aklı geçmişte reel getiri sağlamış ise bugün yatırımcıların emeklilik fonlarının son varlık dağılımı nasıl?  Eylül ayı itibari ile devlet katkı fonları hariç tüm emeklilik fonların %28’i dövizli ürünler, %11 Türk hisse senedi ve geri kalan kısmı ise faizli/kar paylı ürünlere yatırım yapmış. Bu dağılımı günlük olarak yatırmdirekt.com sitesinden takip edebilirsiniz. Osmanlı Portföy tarafından yönetilen değişken emeklilik yatırım fonu bu kıstasa göre yönetildiği için fonun varlık dağılımı da tüm emeklilik fonlarının varlık dağılımı ile aynı. 

https://www.yatirimdirekt.com/bes/Fiba_Emeklilik_Osmanli_Portfoy_Degisken_EYF

Osmanlı Portföy ve Osmanlı Yatırım olarak tüm emeklilik fonların ortalama getirisinin enflasyonun üzerinde getirdiğini ve aylık bazda az sayıda eksi getirdiğini gözlemlememiz sonrasında, düşük maliyetli, tüm emeklilik fonların portföy dağılımını takip eden bundan dolayı emeklilik fonu değiştirme ihtiyacı kalmayan bir emeklilik fonu kurma kararı aldık. Bu konuda Fiba Emeklilik ile olan işbirliğimiz sayesinde hem FIR kodlu değişken emeklilik fonumuzu hem de yine Fiba Emeklilik çatısı altında Osmanlı Yatırım ın satışını geçekleştirdiği içerisinde FIR fonunun yanı sıra farklı portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen farklı türlerde fonların da bulunduğu planımızı oluşturduk.

Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. nin kurucu, Osmanlı Portföyün yönetici olduğu FIR kodlu değişken emeklilik fonunu 28 aydır yönetiyoruz. Bu fonun performans kriterinin ortalama emeklilik fonlarının getirisi olarak belirlendi. Emeklilik fonları içerisinde bu kıstasa sahip tek fonuz diyebiliriz. Fonun hedefi, emeklilik fonlarının ortalama varlık dağılımını takip ederek daha iyi varlık seçimi ve aynı oransal dağılım ile daha iyi performans göstermek. Fon kurulduğundan bu yana da bunu başarıyoruz.  Kuruluşundan bu yana fon yıllık bazda %4 ten (ortalama getiriden %18.50 den daha fazla) fazla iyi performans gösterdi. 28 ayın 20 sinde ortalama emeklilik fonlarından daha iyi, 28 ayın 24’ünde de pozitif getiri sağlamıştır.

Fonun varlık dağılımını otomatik olarak güncellemesi, yatırımcıya manuel olarak değişim yapmasından kaynaklanan bir zaman ve fiyat avantajı sunuyor. Bes fonlarında fon değişiklik talepleri iletildiği günden itibaren minimum 2 gün sonra geçekleşirken bu fon da hiç zaman kaybı olmuyor ve plan içerisinde başka bir fona da ihtiyaç kalmıyor.

Bu kadarla da yetinmedik. Yatırımcılarımızın yakından bildiği gibi Osmanlı Yatırım müşterilerine sürekli piyasa ve ürün bilgisi sağlayan platform ve uygulamalar geliştirmek konusunda uzman. Türkiye de ilk defa bir yatırım şirketi mobil uygulaması ile tüm bireysel emeklilik fonlarının performansını takip edebiliyor. Bunun için Osmanlı Yatırım da hesap açmaya gerek yok. Bireysel emeklilik fonlarını merak eden herkes mobilde uygulamamızı indirerek veya yatırımdirekt sitesinde bireysel emeklilik sayfalarını ziyaret ederek bu bilgilere ulaşabilir.

Yatırımdirekt sitesinde tüm bireysel emeklilik fonlarının, ilgili fonun getiri kıstası, enflasyon ve ilgili emeklilik fon grubu   ve tüm emeklilik fonlarının performansı ile karşılaştırılmasına ve diğer analizlere ulaşmak mümkün.

https://www.yatirimdirekt.com/bes/bes_fon_bulteni/. 

Bireysel emeklilik fonu bazında karşılaştırmalı getiriler, en iyi ve en kötü ay performansları, pozitif getirili ay oranlarının hepsine yine aynı sayfada ulaşabilirsiniz.

Mobil uygulama olarak da Osmanlı Yatırım mobil uygulamasında piyasaların yanı sıra tüm emeklilik fonların getirilerini ücretsiz ve müşteri olmadan günlük ve karşılaştırmalı olarak takip edebilirsiniz.

Son olarak bireysel emeklilik ürünlerinin kuşkusuz bir yatırım şirketinin sunması gereken yatırım ürünlerinden biri olduğu vizyonu ile bireysel emeklilik satışını e-şubemize dahil ettik. Müşterilerimiz  bes alımlarını, fon dağılım ve katkı payı değişikliklerini e-şube üzerinden yapabiliyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uzay25 Eylül 2019 03:55

    Türkiyedeki en büyük problem ücretlerin düşük olmasıdır.Bu iç talebide frenlemektedir.Kalkınma ücretlerin yükseltilmesi ve fiyat istikrarı ile olur.Beste kişilerin ücretleri düşük olduğu için ve gelir vergisi nedeniyle talep beklenmemeli.

  • Emrah24 Eylül 2019 22:38

    Bes zorunlu olmamalı zaten düşük maaş alıyorum bu yanlıştır eğer zorunlu olursa o zaman ssk ne olacak 30 yıl sonra?

  • Uzay24 Eylül 2019 19:40

    Uzun vadede faiz ve dövizden daha çok getiriyi yine Türk hisse senetleri sağlayacaktır.Önemli olan biraz sabırdır.

  • Uzay24 Eylül 2019 19:12

    Bireysel emeklilikte beklenti hisse senetleriyle oluşturulacak yapıyla daha çok getiriyi uzun vadede getirecektir.Önemli olan güçlü şirketlerde değerlendirme yapmak lazım.