E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İzmir Ticaret Odası'nın “Girişimciliğin Başkenti İzmir” vizyonu kapsamında Türkiye'ye gelen SAMUMED Kurucusu ve CEO'su Osman Kibar, sahnede 2 saate yaklaşan bir konuşma yaptı. Osman Kibar konuşma sonrası Sözcü'den Özlem Gürses'e üzerinde çalıştıkları projeleri anlattı.
“CEO'NUN DEDİĞİ OLUR” DESEM, HERKES BANA GÜLER !
Siz İzmir'e kuzeniniz olan İZTO Başkanı Mahmut Özgener'in vizyonu, Girişimcilik Zirvesi için geldiniz. İyi bir girişimcilik hikayesi için ne lazım?
Birincisi kaliteli insan lazım. Ama sadece eğitimli insan değil kastettiğim, karakter olarak kaliteli insan.
Neden ?
Dünya öyle bir noktaya geldi ki, artık tek başına iş yapamıyorsunuz. Etrafınızda sizin eksikliğinizi giderecek, sizi tamamlayabilecek nitelikli bir takıma ihtiyacınız var. Benim şu anki şirketimde benden başka en tepedeki kararları veren 3 tane daha Türk var. Bunların biri dünyanın en saygın kurumlarında çalışmış bir finansçı; Cevdet Samikoğlu. Diğeri yurtdışında yıllarca en zorlu süreçleri takip etmiş bir hukukçu; Arman Oruç. Ve yine Amerika'nın en prestijli üniversitelerinde hekimlik yapmış, aynı zamanda alanında bir kanaat önderi olan doktor; Yusuf Yazıcı.
Ama CEO sizsiniz… masaya yumruğunuzu vurdunuz anda karar sizin
Öyle olmadığını siz de biliyorsunuz bence. Ben şimdi bu takıma “ben CEO'yum, ne dersem o” diye rest çeksem.. bana fena gülerler ! Onlar benim saçma sapan kararlar almamın önüne geçiyorlar. Zaten bizde demokrasi yok.
Ne var peki ?
Kararları uzmanına bırakmak var. Demokrasi bazen her kafadan bir ses çıkması demek, bu da şirketlerde karar almayı imkansız kılıyor. Bizde ise, ben mesela Arman'a diyorum ki “Arman'cım, bu hukuki süreçte son karar senin…” Çünkü onun konusu. Zaten başka türlü benim böylesine güçlü ve nitelikli kişileri şirketime çekebilmem imkansız.
“AMERİKA'DA EN İYİ ADAMI KAPMA YARIŞI VAR”
Yine Türkiye'de “veririm sağlam bir para, herkes bana gelir” inancı vardır…
Bu da yanlış bir kabul. Çünkü öyle olmuyor… Türkiye'de genellikle bir her işyerinde, her kurumda bir başkan var, ondan sonra 2 numaradan 2000 numaraya kadar kimsenin ağzını açıp ta o başkana karşı çıkma istediği de, enerjisi de, cesareti de yok. Ama girişimcilikte, ‘en iyi çözüm' kimden geliyorsa onun dediği olur. Genç bir çocuk “bu böyle olsa” dediğinde bir profesör “benim yaşım ileri, kıdemim de var, benim dediğim olacak” derse… söz bitiyor orada.
Amerika'nın nesi farklı ?
Maddi olsun, manevi olsun “insana verilen değer” farklı. Çünkü Amerika'da bütün şirketler en iyi adamları kapabilmek için birbiriyle yarışıyor. Burada o ekosistem zayıf olduğu için, en nitelikli kişiler Türkiye'de yapmak istediklerini bulamayıp mecburen dışarı gidiyor.
“İZMİR'İN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ GİRİŞİMCİLİK İÇİN ÇOK UYGUN”
Türkiye'de girişimcilik hiç olmasa ne olur ki ?
O zaman devamlı dışarıdan teknolojileri kopya eden, onlara muhtaç olan bir konumda oluruz. Bugün olduğu gibi… Oysa bunu değiştirebilirsek, bir kentin, hatta bir ülkenin de kaderi değişebilir.
İzmir gerçekten Girişimciliğin ve İnovasyonun Başkenti olabilir mi?
Olabilir tabi, İzmir'in havası, tarihi, kültürel çeşitliliği büyük avantaj. Ben 3 yıl sonra Türkiye'ye biraz da bu zirve için geldim. Hayatımda ilk defa Türkiye'de İzmir için böyle bir konuşma yaptım. Ama çok kararlı olmak lazım. Girişimcilik Ekosistemi öyle bir kavram ki, bir halkası eksikse sonuç alamazsın. 3-5 kişinin hayaliyle de olmaz. Devlet, hükümet, iş dünyası, akademi… herkesin istekli ve uzun vadede kararlı olması gerek. “Yapalım bir iki sene, sonra bir sonuç görelim, iyi giderse devam, yoksa küselim, vazgeçelim” diyorsanız… hiç başlamayın !
Çünkü 2 senede hiç bir şey değişmez.
“İLACIMIZ 11 KANSERLİ HASTANIN 9'UNU İYİLEŞTİRDİ..”
Samumed'de şu anda ne oluyor ? Ne çalışıyorsunuz ?
Şu anda insanlar üzerinde test ettiğimiz 9 klinik programımız var. Bir o kadar da hayvanlar üzerinde test edip, daha klinik denemeye almadığımız uzun vadeli planımız var. Terminal, yani artık çaresiz noktadaki hastalar yasal süreçler içinde bize başvurup deneylerimize katılmak istiyor. Yine tüm hukuki süreçler tamamlandığında bu hastalara geliştirmekte olduğumuz ilaçlarımızı veriyoruz.
Size bu şekilde gelip iyileşen insanlar var mı ?
Çok var. Konuşmamda da anlattım, 38 yaşında bir pankreas kanseri kadın hastamız vardı mesela. Kanserini gerileterek durdurduk, normal aktivitesine, yaşamına döndü.
Yani siz kansere çare mi buldunuz ?
Şöyle anlatayım; kanser hücredeki bir mutasyondan kaynaklanıyor biliyorsunuz. Biz bu mutasyonu çözemiyoruz, çözemeyiz de zaten. Onun yerine bu mutasyonun kansere dönüşmesini engelliyoruz. Yani bir kişi bizim ilacımızı eğer ömür boyu alırsa hiç bir zaman kanseri geri gelmiyor. Şimdiye kadar 11 hastaya verdik bunu, 9'unun kanseri yok oldu.
“FAREYİ İYİLEŞTİREN, İNSANI DA İYİLEŞTİRİYOR… SADECE YAN ETKİLERİ KONTROL ETMEK GEREK.”
Nasıl mümkün olabiliyor bu ?
Vücudun kendi doğal kaynaklarını kullanarak. Biz doğduğumuz andan başlayarak vücudumuzda “projeneratif” yani doku yapabilen, iyileştirici kök hücre depolarımız var. Ölene kadar bizimle birlikte bu kök hücrelerimiz. Diyelim bir kemiğimiz kırıldı, o hücreler harekete geçip kemiği onarıyor. Ya da kalın bağırsağımız. Her yemek yediğimizde bağırsaklarımızda bazı hücrelerimiz ölüyor, onları da yenileyen yine bu kök hücreler. Bütün bu süreçleri kontrol eden ise “Wnt” isimli bir gen.
Sizin de çoğu araştırmanız bu gen grubu üzerine değil mi?
Öyle de denebilir.
W, ‘weakness', yani ‘zayıf halka'dan geliyor. 1987'de bulunan Wnt, her türlü hücrenin ne zaman bölüneceğine, ne kadar bölüneceğine ve ne çeşit hücreye dönüşeceğine karar veren gen grubu. Bu proteinler ve moleküller bütün hayvanlarda tıpatıp aynı. Bu bize büyük avantaj sağlıyor ilaç üretiminde. Çünkü biliyoruz ki mesela farede kıkırdak üreten bir sentetik molekül, yani bir ilaç insanda da aynı şeyi yapacak. Bizim yaptığımız sadece insanda yan etkileri olmadığını göstermek. Bir ilacın ilk araştırmasından klinik kullanımına kadar geçen süre bazen 15 yılı buluyor. Her bir ilaç için yarım milyon sayfa yazışma yapıyoruz. O yüzden kendimizi yavaşlatıyoruz. Her sene bir ya da iki hastalığı kliniğe sokuyoruz.
“ALZAYMIR TEDAVİMİZLE HAFIZANIZ 20'Lİ YAŞLARA GERİ DÖNÜYOR… ”
Yaşlanmayı durdurduğunuzu, kemik ve kıkırdak yapabildiğinizi anlatıyorsunuz…
Şimdiye kadar 15'e yakın farklı dokuda deneyler yaptık ve 15'inde de istediğimiz gibi sonuçlar aldık. Buna ek olarak şu anda 9 farklı hastalık için 9 ayrı projede insanlar üzerinde deneyler yürütüyoruz. Bizim yaptığımız şu; sentetik küçük ilaç moleküllerini vücutta istediğimiz herhangi bir dokuya ulaştırarak istediğimiz iyileştirici kök hücrenin ayarını yeniden düzeltiyoruz. Böylece vücut mesela kıkırdak dokusunu yenilemeye başlıyor. Bu kapsamda kıkırdak dokuyu büyütebilen bir enjeksiyonumuz var. Bugüne kadar dizde, kalçada, dirsekte, sırtımızdaki eklemlerde uyguladık. Hepsinde iyi sonuç aldık. Başka bir çalışmamız kemikleri kasa bağlayan tendonlarla ilgili, bu da bir losyon. Günde bir kere bu losyonu sürüyorsunuz, tendondaki zedelenmeyi geri getiriyor.
Kırışıkları düzeltiyor, sedefi durduruyor, kelliği çözüyormuşsunuz. Konuşmanızda Alzaymır konusunu da anlattınız…
Alzaymırla ilgili de bir hap geliştirdik, günde bir tane alıyorsunuz. Kişinin hafızası geri geldiği gibi daha bile iyi oluyor. Hatta biri sormuştu “bu ilaç bizi daha zeki yapar mı?” diye… 20'sinde sağlığımızın en üst düzeyindeyken neysek, bu ilaçla o aşamaya geri getirebiliyoruz. Ama 20'sinde zekanız neyse, yine o !
Felçte de çok yol aldığınızı anlattınız konuşmanızda…
Doğru. Bu da bir enjeksiyon. Farelerde yaptığımız tüm deneylerde yürüme eylemi geri döndü, tümü normal aktivitelerine kavuştular.
“GENEL MÜDÜRLERİMİZDEN BİRİ ESKİ BİR CIA UZMANI…”
Nereye varacak bu işin sonu ?
Uzun vadeli amacımız ilaçların ötesine geçmek, ‘sağlık ekonomisi'ni kurabilmek. Bir kişinin fiziksel durumunu en sağlıklı halinde tutabilmek. O zaman müşterilerimiz de sadece hastalar değil, herkes olacak. Yani bu molekülleri almak için hasta olmaya gerek olmayacak. Çünkü amaç hastalanmamak değil, sağlıklı kalmak. Yaşlanmamak değil, gençleşmek.
Üzerinde çalıştığınız projeleri, araştırma sırlarınızı çalmaya çalışanlar var mıdır ? Yoksa bunlar hep şehir efsanesi mi ?
Büyük ihtimalle bu söylediklerinizi deneyenler var. Ama biz de boş durmuyoruz. Şöyle söyleyeyim; Chief Information Officer yani, Bilgiden Sorumlu Genel Müdürümüz eski bir CIA çalışanı; Blake Mobley. Uzmanlığı da karşı casusluk istihbaratı ve ‘büyük veri' analizi.
Vay be ! Müthişmiş bu. Peki, girişimcilik dünyasında nasıl bir eşikteyiz ? Ben doğrusu, tarımda ve sağlıkta çığır açıcı gelişmeler bekliyorum…
Çok doğru. Özellikle sağlıkta 2000'li yıllarda başlayan gen projesi ve bio fotonik çalışmalarında büyük atılımlar oldu. 10-15 yıl sonra, ancak şimdi bunların sonuçlarını görüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde de tıp ve sağlıkta büyük eşikler geçilecek. Sadece uzun yaşamak değil, daha sağlıklı olmak adına…
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
tavuk karası var hocam görmekte çok zorlanıyorm sizden en kısa zaman haber bekliyorum ve telefonuzu istiyorum 0538 773 89 57
hocam iyi günler bende tavuk karası var sizinle irtibata geçmek istiyorum yardımlarınızı bekliyorum 0532 371 45 20
hocam bende tavuk karası var kök hücre tedavisi varmı sizinle ietisime geçmek istiıyum benim 0533 766 10 53
tavuk karası var kökhücre tedavisi varmı varsa telefonuzu istiyorum
Alzheimer e çare ilaç nereden bulabiliriz parkisonla ilgili çalışma varmı
İyi akşamlar bizim boyundan aşağı felçli 32 yaşında komşumuzun kızı var osman kibar doktora nasıl ulaşabilirim
Lütfen size nasil ulaşabileceğimizi söylermisiniz .Alzehimer için çare arıyoruz.Acilen size ulaşmamız gerek.
Hocam Merhaba size nasil ulasabiliriz ?
Osman bey merhabalar. Acilen size ulaşmam gerek. Annem son evre desteklerinizi bekliyorum. Tşk.
Nasıl ulŞırız hocsm
İlaçlarınızın temin edebilmek nasıl mümkün .acilen kullanmak istiyorum. Özellikle kellik ve kırışıklık için.
Gerçekten inanmak istiyorum Osman Bey. Felç e çareyi buldunuzmu?Umutlarımızla oynanmıyor değil mi. Bir emekli fizik öğretmeni olarak teşekkürler Osman Bey. Ama ne zaman
Benim eşimde felç üç yıldır eşim edebiyat öğretmeni idi emekli oldu üç ay sonra beyne pıhtı atma sonucunda sol tarafı felç oldu çok değişik tedavi yöntemleri uyğuladık bioenerji akapunktur fizik tedavi rusydan KORTEKSİN diye bir iğneye devam ediyoruz siz ne tür tedavi uyğuladınız karşıkıklı bilgi alış verişinde bulunalım CEP NO 0533 574 25 77 ararsanız konuşuruz geçmiş olsun
Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Bu buluşlarınız daha çalışma. Hazırlık aşamasında. Ne zaman piyasaya süreceksiniz. Çünkü ben 20 Temmuz 2016 da felç geçirdim. Yaklaşık bir yıl yatalak dım. Şimdi ise bastonla yürüyorum. Ama belimde denğe yok,sağ ayağımda derman az,sağ kolumda yine derman yok ve konuşmam biraz bozuk. Hayatımı sizin buluşlar ile eski halinde olmasını istiyorum Geç kalmış çarelere ulaşmak istiyorum. Yüksek tansiyona bağlı sağ taraftan(sağ hemipleji)felç geçirdim. Size teşekkür etmek isteri
Alzheimer gercekten iylestiriyormu acil bilgi
Hokkabaz
Yaklaşık 30 yıl önce “ZAKKUMCU doktor olarak bilinen ve bir dönem “şarlatan” denilerek suçlanan Genel Cerrah, Operatör Doktor Ziya Özel’in zakkum ekstreli kanser ilacı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ( FDA) ilk olumlu raporunu verdi. ABD Onkoloji Birliği, patenti Dr. Ziya Özel’e ait olan zakkum ekstreli kanser ilacının FDA tarafından yapılan Faz 1 deneme çalışmasının başarıyla sonuçlandığını açıkladı. "
bence tüm hastalıkların caresi bulundu fakat ilaç firmaları çıkartmıyorlar çünkü trilyonlarca dolar kazanıyorlar neden çıkartsınlar yoksa bu gelirlerinden olacaklar.
birzamanlar medyada kanserin aşısını küba buldu diye başlık atıldı,tedavi için kubaya gidenler altı ay sonra öldü,meğerse buldu denilen aşı ağrıları dindiriyor hastayı ayağa kaldırıyor fakat iyileşme sürecine herhangi bir katkı yapmıyormuş, gelen hasta yakınlarının ifadesi bu şekilde...
Küba kapalı ve imkanları son derece kısıtlı bir ülke! Ayrıca ben hiç duymadım öyle bir şey!
herkes ümitlenmesin çünkü çıkaracağı ilaç 15 sene klinik deneyden geçip piyasaya veriliyor,tüm ilaçlar için bu geçerli...
İnşaAllah başına bir iş gelmez bu arkadaşların! Zaten kanser hastalığını bu kadar dallanıp budaklanması olacak iş değil! Sanayi devleri ilaç satabilmek için bu tür hastalıklara ar ge ayrılmasına müsaade etmiyor. Tabi ki bir sebebi daha var O da Orta Doğu ve Asya Ülkelerinin nüfusunu kontrol altına almak! Sigara ve uyuştucu ile derin devletlerin işi çok daha kolay.
İnşaAllah! İşte güzel ve hayırlı haber!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:52)