E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalar Yunanistan seçimleri ve İspanya'daki bankacılık sorunları arasında kötü bir haziran ayı geçiriyor. Yunanistan seçimleri Euro Bölgesi'nin geleceği açısından kritik bir önem taşırken, İspanya bankalarının sermayelerini güçlendirebilmesi için 100 milyar euroluk kredi geçen haftanın en önemli gündem maddesi oldu. Uluslar- arası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise İspanya'ya yardımın kamu borcunu ağırlaştıracağı gerekçesiyle İspanya'nın kredi notunu üç kademe birden düşürdü. Bu kararın ardından İspanya 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi yüzde 7'yi geçerek rekor kırarken, piyasalarda İtalya'nın da aynı akıbete uğraması endişeleri var. Bu yüzden 18-19 Haziran'da yapılacak G20 zirvesi ve 28-29 Haziran tarihlerindeki AB Liderler Zirvesi'nden çıkacak kararlar büyük önem taşıyor. Piyasa çevreleri, AB'de mali birlik oluşturulması, ortak bankacılık birliği, ortak tahvil ve ECB'nin rolünün güçlendirilmesi gibi konularda çok acil kararlara ihtiyaç olduğu görüşünde. Aksi halde İspanya'dan sonra İtalya'nın da iflas noktasına gelmesi ve ardından bunun diğer ülkelere de sıçrayarak birliğin çöküşüne neden olabileceği belirtiliyor.
Merkel ortak tahvile karşı çıkarsa kriz İtalya'ya da sıçrar
T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil: 'Avrupa'da durum kötü görünüyor. İç açıcı bir durum yok. İspanya da yardım alıyor. İspanya çok daha büyük ekonomi. Ve günden güne de durumu güçleşiyor. ECB'nin bankacılık sistemindeki rolünün artırılması gerektiği konusunda öneriler var. AB zirvesinde euro tahvil konusu gündeme gelecektir. Merkel karşı çıkmaya devam ederse, İtalya'ya sıçrar. Bu sefer AB altından kalkamaz. İtalya, İspanya kötü giderse AB dağılır. Ay sonuna kadar piyasalar pek parlak gözükmüyor.
Fransa zor durumda sıra ona da gelebilir
- EFG Menkul Değerler Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi: 'İspanya'nın durumu Yunanistan'a göre farklı. Yunanistan'da kamu borcu, İspanya'nın ise bankacılık sorunu var. ECB'nin tahvil alım programlarını başlatması vakit kazandırabilir. Avrupa'daki bu işlerin çözüm yolu ortak eurobond çıkarmak. Bu sıkıntılar domino etkisi yapıyor. Fransa'ya da sıra gelebilir. ECB temmuz toplantısında faiz indirerek destek verebilir. ECB'nin bankalarla ilgili devreye girebilir.
Ortak hareket mekanizması kurulmalı
- ING Bank Baş Ekonomisti Şengül Dağdeviren: 'G20 ve AB zirvesinde alınacak kararlar çok önemli. Sorunlar 3-5 aya göre hafiflemiş değil. Avrupa'da karar alma mekanizmasıyla sıkıntı var. Büyüme sıkıntısı var. Çözülmesi de politika yapıcılarının elinde. Büyüyemeyen bir ekonomide maliye politikasını sıkarsanız kısır döngüye girer. Ortak hareket edecek mekanizmalar kurulmalı. Çok sesli ortamdan tek ses ortamına geçilmesi gerekiyor. Ayfer ARSLAN
[email protected]
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:31)