E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son yıllarda artan maliyetlerle boğuşan taşımacılık sektöründeki firmalar şimdi de çalıştıracak şoför bulamıyor. Yeni filo yatırımları durma noktasına geldi. Tekstilden gıdaya, otomotivden ağır sanayiye kadar iş kollarının bel bağladığı taşımacılık sektörünün önemine vurgu yapan yetkililer ise uyarıyor: “Taşıma fiyatlarında denge sağlanamaz, kapılarda uzun kuyruklar devam ederse pazarda ne araç kalacak ne de bu araçları kullanacak şoför.” Şoför aranıyor... Yatırımlar durma noktasına geldi
YATIRIMLAR DURACAK
Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sektörde yaşanan şoför sıkıntısının firmaların yatırım planlarını da ciddi biçimde etkilediğini ifade etti. Şener, şöyle konuştu: “Son yıllarda artan maliyetleri sineye çeken ve müşterilerine yansıtamayan birçok firma yurt içi taşımacılık faaliyetlerinde maliyet altı çalışmak zorunda kalıyor. Bu sebeple filosunu küçültme yoluna giden birçok firma var. Yeni yatırımlar zorlaştığı gibi yüksek maliyetler sebebiyle şoförleri mutlu etmek de her geçen gün zorlaşıyor. Şirketler yeni sürücü bulmakta zorlandığı gibi mevcut filolar da zorluk yaşıyor. Avrupa’ya gidecek şoför dahi bulamıyoruz. Burada da zaman zaman yaşanan uzun kuyruklar çalışanları zorluyor. Günlerce insani olmayan koşullarda bekleme yapıyorlar. Çevre ülkelerdeki savaş koşulları nedeniyle de birçok şoför gitmek istemiyor. Şoförler daha çok İstanbul başta olmak üzere inşaat ve dev projelerin olduğu iş kollarına yöneliyor.”
ÇEKİCİ PAZARI DÜŞTÜ
Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin (TAİD) internet sitesinde yer alan satış istatistikleri de yeni filo yatırımlarındaki azalışı gözler önüne seriyor. Öyle ki son 7 yılın çekici satışlarına baktığımızda, 2011 yılında 22 bine dayanan satışların, geçtiğimiz yıl 9 bin 271 seviyesine gerilediğini, bu yılın ilk 10 ayında da satışların 4 bin 397 adette kaldığını görüyoruz. Yapılan bu çekici satışlarının yüzde 60’lar gibi ciddi bir kısmının inşaat projeleri için satıldığı ön görülürse, sektörün ne kadar az yatırım yaptığı çok net gözleniyor. Benzer bir tablo treyler pazarında da kendini gösteriyor. 2011 yılında 10 binin üzerinde gerçekleşen pazar bugün 3.441 araç seviyesinde.
YATIRIM YAPACAĞIZ AMA SÜRÜCÜ YOK
NETLOG olarak günde 5 bin TIR yük hareketi yönettiklerini ifade eden Netlog Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, “Pazarda filolar çok daraldı. Kendimiz filo yatırımı yapmak istediğimizde de şoför bulamıyoruz. Yeni çekicilerimiz şoför bulamadığımız için garajda yatıyor. Şoförlerimizi daha iyi ücretlerle çalıştırabilmek ve imkân sağlayabilmek, eminim ki bütün sektör temsilcilerinin en büyük öncelikleri arasında. Bunun yolu da malesef taşıma fiyatlarının yukarı çekilmesinden geçiyor. Ancak bu konuda birçok yanlış yapılıyor” diye konuştu.
AVRUPA’YA DA ORTADOĞU’YA DA GİTMEK İSTEMİYORLAR
LOJİSTİK sektörü olarak Avrupa Birliği (AB) standartlarında çalışmak zorunda olduklarını anlatan Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar, şöyle konuştu: “Global olarak hizmet veriyoruz ancak ücretler çok aşağıya indi. Bunun en önemli nedeni de firmaların yanlış rekabetidir. Bu yüzde de bugün hala 3’üncü köprü maliyetlerini taşıma ücretlerine yansıtamıyoruz. Buna bir de şoför sıkıntısı ekleniyor. Bunun en önemli nedeni ise uzun yol yapmak istememeleri. Ne Ortadoğu’ya ne de Avrupa’ya gidecek şoför bulamıyoruz.” (Hürriyet / Ceyhun Kuburlu)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:05)