E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıORTA VADEDE HAVA PUSLU---

ORTA VADEDE HAVA PUSLU

ORTA VADEDE HAVA PUSLU
06 Nisan 2010 - 11:17 borsaningundemi.com

Merkez Bankası (MB) yıllık enflasyon rakamındaki düşüşe karşın çekirdek göstergelerin yükseleceğini belirtiyordu. Bu nedenle genel resim piyasa için bir sürpriz olmadı.

TÜİK tarafından açıklanan fiyat endekslerine göre, Mart’ta tüketici fiyatları aylık bazda %0,58 artarak, piyasanın %0,5’lik beklentisinin ve bizim %0,35’lik beklentimizin üzerinde bir performans sergiledi.
Böylece Mart itibariyle tek haneli rakama düşen yıllık TÜFE, 0,58 puan azalarak %9,56 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası (MB) yıllık enflasyon rakamındaki düşüşe karşın çekirdek göstergelerin yükseleceğini belirtiyordu. Bu nedenle genel resim piyasa için bir sürpriz olmadı.

Gıda grubu fiyatlarının seyrinin piyasa beklentisinin üzerinde olduğunu tahmin etmek zor değil. Beklenen düzeltmenin gecikmesi, piyasanın enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyecektir.
Aylık detaylara baktığımızda, gıda grubuna ek olarak haberleşme grubu fiyatlarında da yükseliş dikkat çekiyor. Sabit hat konuşma maliyetlerindeki yükselişin tetiklediği aylık artış, enflasyonu 0,15 yüzde puan yukarı çekiyor. Çekirdek göstergeleri ise yakından takip etmekte fayda var. Yıllık göstergelerin pek çoğu, geçen yılın aynı döneminde yapılan vergi indirimlerinin yarattığı takvim etkisine bağlı olarak yükselirken, Nisan’da da benzer bir etki görülecek.
Aynı dönemde üretici fiyatları da %1,94 yükselerek, tahminimizin ve Piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Yıllık ÜFE %8,6 ile Kasım 2008’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Detaylara inecek olursak, imalat sanayiinde ve gıda fiyatlarındaki artış dikkat çekici. Enerji ve ana metal gruplarındaki fiyat yükselişi ÜFE endeksini yükselten iki önemli faktör. Özellikle imalat sanayii fiyatlarındaki %7,3’lük artışın altı çizilmesi gerek.
Üreticilerin fiyatlama kuvvetlerindeki zayıflık, tüketici fiyatları üzerinde acil bir risk oluşmasını engelliyor ancak önümüzdeki dönemde talebin tekrar hareketlenmesiyle birlikte zam dalgaları görebiliriz.

MB’nin ikna çabalarına rağmen enflasyon cephesindeki endişelerimizi koruyoruz. Yükselen emtia fiyatları ve artan talep, önümüzdeki 24-36 aylık dönemde gündemdeki konular olacak. Öte yandan, mali disipline geçişte hükümetin KİT’leri finansal açıdan sağlıklı bir yapıya sokmak adına zam yapmayı tercih etmesi halinde enflasyon için ilave riskler oluşabilir.

Yıllık TÜFE beklentimiz %8 ve 200 baz puanlık faiz arttırımı beklentimizi koruyoruz. MB’nin görülebilir bir gelecekte enflasyon hedefini tutturabileceğini düşünmüyoruz. Büyüme dengelerini gözeten bir para politikası izlendiği takdirde, en fazla hedeflenen bandın içinde kalınabilecektir.

İŞ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)