E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Öncü göstergelerdeki bozulmaya rağmen sıcak paranın etkisi piyasalarda hissedilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan sanayi üretim verisi, sanayi üretiminin Aralık 2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azaldığını gösteriyor.
Sanayi üretiminde yaşanan daralmanın etkileri elbette sektördeki şirketlerin bilançolarında da görülecek. Söz konusu durum sanayi firmalarının kârlılıklarını olumsuz yönde etkileyeceğini göstermekte. Öte yandan bir diğer öncü gösterge Türkiye’nin Kredi Risk Primi. Veri 5 Şubat’ta 287 seviyesine geriledikten sonra yeniden 300’ün üzerine çıktı.
Yabancı akışı önemli
Dört haftadır üst üste alım yapan yabancılarsa 8 Şubat haftasında hisse senetlerinde 105 milyon dolarlık, tahvilde ise 205 milyon dolarlık satış yaptı. Gerçekleşen satışların akabinde toplam 311 milyon dolarlık para çıkışı gerçekleşti.
Bu çıkışın devamının gelmesi halinde piyasalardaki iyimser hava seçim öncesinde bozulabilir.
Unutmamak gerekiyor ki piyasaları güçlü tutan yabancı sermayenin akışı ve gelişmekte olan ülkelere yönelen nakit. Şimdi en çok merak edilen ocak ayında gelişmekte olan ülkelere yönelen güçlü para girişinin devam edip etmeyeceği. Çünkü bu para girişinin yön değiştirmesi beraberinde bütün görüntüyü değiştirecek.
BORSADA ENDEKSİ 2 SEKTÖR SIRTLADI
Borsada mali sektör hisselerinin ağırlığı yeniden yükseldi. Kur şoku öncesinde sanayi ve hizmet sektörü hisseleri öne çıkarken, ocak ayı ile birlikte banka hisselerinin hareketlenmesi mali ve hizmet sektörü hisselerinin endeksteki ağırlıklarının yükselmesini sağladı. Borsada işlem gören hisseler içerisinde endekste ağırlığı en yüksek 25 hisse senedinin 12 tanesini mali sektör hisseleri oluşturuyor. 12 hissenin endeks üzerindeki ağırlığı yüzde 37,7 oranında. Endekste ağırlığı yüksek 25 hisse senedi borsadaki hareketlerin yüzde 82’sini gerçekleştiriyor.
YABANCI PAYINI KORUYOR
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 100 bin seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Endeks haftayı 102.715 seviyesinden tamamladı. Haftalık değer artışı yüzde 0,26 oldu. Bilişim, tekstil, finansal kiralama şirketleri yüzde 5’in üzerinde değer kazanırken en fazla değer kaybı ulaşım sektöründe yaşandı. Ulaşım sektörü son bir haftada yüzde 6,20 oranında değer kaybetti. Endekste değer artışı sınırlı olmasına rağmen yabancılar borsadaki payını koruyor. Borsadaki yabancı payı yüzde 65,94 seviyesinde. Bu oran korundukça endeks 100 bin seviyesinin altına kaysa bile gerilemeler geçici olacaktır. 102.600-101.200 ilk destek seviyeleri...
DÖVİZ ALIMI SÜRÜYOR
Halkın ve şirketlerin döviz alımı devam ediyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatındaki artış 8 Şubat haftasında da devam etti. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 8 Şubat ile biten işlem haftasında 692 milyon dolar artarak 168,9 milyar dolara yükseldi.
Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 7 Eylül 2018 - 2 Şubat 2019 dönemini kapsayan 22 haftada 150 milyar dolardan 168,9 milyar dolara çıktı. 18 milyar dolar artış gösterdi ve yüzde 12 oranında arttı.
Özel sektörün yurtdışı döviz borcu 200 milyar doların üzerinde. Bu nedenle kur düştükçe alımlar devam edebilir.
DOLAR NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK
Dolar/TL kurunda sıkışma ve yatay seyir devam ediyor. Dolar kurunun 100 günlük hareketli ortalaması 5,36 seviyesinde bulunurken 200 günlük ortalama 5,18 seviyesinde bulunuyor. 100 ve 200 günlük ortalamalar arasındaki sıkışma devam edebilir. Seçimlere kadar kurlarda agresif bir hareket beklenmemeli.
S&P NOTTA AÇIK KAPI BIRAKTI
Kredi kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik değerlendirmeleri oldukça önemli. Ancak son yaşanan yabancı para girişi gösterdi ki yeri geldiğinde bu bile önemli olmayabiliyor.
Hisse senetlerinin aşırı ucuzlaması risk algısı yüksek fonların yönelimlerini getirebiliyor. Büyük dalgalanmalar sonrasında stabil hale gelen fiyatlar, beklentilerdeki olumlu seyir yatırım kararlarını etkileyebiliyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), geçtiğimiz cuma akşamı yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü teyit ettiği görüldü. Kurum, Türkiye’nin kredi notunu “B+” olarak teyit ederken not görünümünü değiştirmeyerek “durağan” olarak bıraktı.
Değerlendirmede ekonomiye olan güveni artıracak, cari açığı azaltıp enflasyonu kontrol altına alacak şeffaf bir ekonomi programının uygulanması durumunda Türkiye’nin notunun yükseltilebileceğinin altı çizildi. S&P, 17 Ağustos 2018’de yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altı olan “B+” seviyesine düşürürken görünümünün “durağan” olduğunu açıklamıştı. Zeynep Aktaş / Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ekonomi bi cökcek tam cökcek
İmf ile anlaşma sağlanmadan devalüasyon gerekiyor. Bu kontrollü şekilde gerçekleştirilecek
Dolar o yüzden 2 liradan 7 liraya çıktı. 5 lirada dinleniyor sonrası 10 lira. Rantçılara para yetiştiremiyoruz
HAYALİ KONUŞUYORSUN ŞU ANDA ÜLKENİN HAZİNESİNDE DÖVİZ STOKU VAR EKENOMİDE SIKINTI YOK SEN MARSDAMI YAŞIYORSUN.
100-150 mlyr $ imf anlaşması yapacaklardır ancak bunlar laf sihirbazı suçu ya muhalefete ya dış güçlere atar veya bir ülkeyle sanal kriz oluşturur işin sonunda kendilerini kahraman göstermeyi başarır.
İmf düşük faizle kredi veriyor der kılıfına uydururlar. 50 milyar dolar yeter
İMF kötü de Mckinsey iyi mi? Ekonominin başındaki damat ilk icraat olarak Mckinsey ile danışmanlık anlaşması yapmıştı. Bu bilgi ortaya çıkmasaydı iptal edilmezdi. Şimdi İMF'nin sözünü edenler büyük bir vatanseverlik göstermiş ve ülkeyi İMF'den kurtarmıştır
Muhalefet Imfyi dillendirip akpnin seçim sonrası olası anlasmana engel oldu. Vatan haini mckinsey ile anlasanlarsir
Imf'in sözünü edenler vatan hainidir.Ne kadar çok imf sever varmış bu ülkede.
Bazı hainler de mckinsey in sözünü ediyordu. Allah razı olsun chp 'den, mckinsey ile anlaşmayı fesh ettirdi. Yoksa ekonomik darbe yapacaktı abd
Mckinsey ile danışmanlık anlaşması imzalayıp, Hazine bilgilerini paylaşanlar ne oluyor?
İmf ile anlaşacaklardır. Hep yan çizdiler yine yan çizer kılıfına uydurur anlaşırlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:49)