E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOrta Doğu'daki savaş sonrası yatırımcıların iki güvenli limanı---

Orta Doğu'daki savaş sonrası yatırımcıların iki güvenli limanı

Orta Doğu'daki savaş sonrası yatırımcıların iki güvenli limanı
24 Ekim 2023 - 15:34 borsaningundemi.com

İsrail ve Hamas arasındaki savaş sonrası yatırımcılar, güvenli liman olarak sadece iki yatırım aracına sığınıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orta Doğu’daki savaş, tüm piyasalar için farklı bir senaryonun da kapısını açtı. Yatırımcılar, en kötü olasılığa karşı kendilerini koruyabilecekleri güvenli liman telaşına düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İsrail-Hamas savaşı, yatırımcıların iki yatırım aracı dışındaki geleneksel limanların çoğundan uzak durmasına neden oluyor.

Altın ve İsviçre Frangı

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Orta Doğu’daki savaş sonrası altın ve İsviçre Frangı’nın yatırımcıların iki güvenli limanı olduğu görülüyor. Altın ve isviçre Frangı, Japon Yeni’ni geride bırakırken Hazine tahvillerinin de geride kaldığı gözleniyor.

İsrail-Hamas savaşı yatırımcıları tedirgin ediyor ancak jeopolitik kriz dönemlerinde geleneksel olarak büyük girişler gören varlıkların çoğuna ani bir akının da tetiklenmediği görülüyor. Çatışmanın trajik insani sonuçları karşısında gölgede kalan piyasaların tepkisi, bazı analistlerin ve yatırımcıların neden şu ana kadar sadece birkaç geleneksel limanın sözde kaliteye kaçıştan daha faydalı olduğunu açıklamakta zorlanmasına neden oluyor.

Borsada volatilite beklentilerin altında

Bu arada borsalarda volatilite artıyor ancak S&P 500 Endeksi’nde gelecek 30 gün boyunca beklenen oynaklığın opsiyon bazlı ölçümü olan Cboe Volatilite Endeksi, 20,37 seviyesinde seyrediyor. Bu, volatilitenin, uzun vadeli ortalaması olan 20’nin biraz üzerinde olduğu anlamına geliyor.

ADM Investor Services International baş ekonomisti ve küresel stratejisti Marc Ostwald, daha belirgin bir piyasa oynaklığının olmamasıyla güvenli liman varlıklarına yönelik zayıf girişlerin el ele gittiğini ve bu durumun, çok sayıda farklı finansal piyasada yaşanan bir çeşit felç hissini yansıttığını savunuyor. Ostwald, paylaştığı notta, “Jeopolitik, makroekonomik veya mikroekonomik olsun, büyük hacimli olayların yarattığı risklerin karmaşıklığı, piyasaları mevcut kritik noktada karşı akıllara durgunluk verici tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor” diye yazıyor.

Ostwald, “Volatilitenin olması gerekenden daha fazla artmadığı gerçeği muhtemelen 'farların önünde tavşan olma' unsurunun yanı sıra Japon Yeni, devlet tahvilleri, kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri veya sağlık hizmetleri dahil pek çok geleneksel ‘güvenli liman’ veya savunma varlığının da tehlikede olduğu gerçeğini kanıtlıyor” diye ekliyor.

Balon benzeri akış

Ostwald, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana yükselen iki güvenli liman olan altına ve İsviçre Frangı'na ‘balon benzeri’ akışlar yaşandığının altını çiziyor.

Altın, 6 Ekim kapanışından düne kadar yüzde 7,5'ten fazla yükselirken, İsviçre Frangı da aynı dönemde ABD Doları karşısında yüzde 2'den fazla güçlendi. Ancak dünyanın risksiz varlığı olarak görülen ABD Hazine tahvilleri bu süreçte zarar gördü. Fiyatın tersi yönünde hareket eden getiriler keskin yükselişini sürdürdü. 10 yıllık getiri oranı 2007'den bu yana ilk kez dün kısa süreliğine yüzde 5 eşiğini aştı.

Hisse senetleri için Ekim ayının zorlu geçmesinin sorumlusu olarak artan Hazine getirileri ve jeopolitik kaygılar gösteriliyor. Hisse senetleri, S&P 500 Endeksi’nin 31 Temmuz'da belirlediği 2023 zirvesinden yüzde 8,5 oranında gerileyerek yılbaşından bu yana yüzde 9,8 artışla geri çekilmesini sağladı. 6 Ekim'den bu yana endeks, yüzde 2,1 oranında düşüş yaşadı.

Japon Yeni güvenli liman özelliğini kaybetti

Belirsizlik dönemlerinde İsviçre Frangı ile birlikte genellikle en büyük liman faydalanıcısı olan Japon Yeni’nin ise bu kez oyunun dışında kaldığı görülüyor. Dolar geçen hafta kısa süreliğine 150 yenin üzerinde değer kazandı. Bu seviye Japonya Merkez Bankası'nın yen alım müdahalesi riskini taşıyor. Analistler, merkez bankasının aşırı gevşek para politikasının yenin güvenli liman cazibesi eksikliğini açıkladığını ifade ediyor.

AJ Bell yatırım direktörü Russ Mould ise paylaştığı notta, “Orta Doğu'daki bir savaş bile yatırımcıları, dünyanın rezerv para birimi cinsinden fiyatlandırıldığı ve dünyanın önde gelen ekonomik ve askeri gücü olan Amerika'nın desteğiyle geldiği için genellikle nihai liman olarak görülen bir varlık sınıfı olan ABD Hazine tahvillerini veya devlet tahvillerini satın almaya ikna edemiyor” diyor.

Hazine tahvili satışlarının nedeni

Mould, devam eden Hazine satışlarını açıklayabilecek üç neden olduğunu şu sözlerle açıklıyor: “Enflasyonun soğuduğu kesin değil. Çatışma ham fiyatların sıçramasına ve yüksek kalmasına neden olursa, bu, enflasyonun dizginlenmesi daha da zorlaşacak. Piyasalar Fed'in birden fazla faiz artırımını fiyatlıyor ancak ilk indirim en erken 2024 yazına kadar görülmeyecek. Bir yıl önce faiz indirimi döngüsünün şimdiye kadar başlamış olması bekleniyordu. Federal borç, Nisan borç anlaşmasından bu yana 1,6 trilyon dolarlık borçlanmayla hızla büyümeye devam ediyor. Üstelik ABD'nin önümüzdeki iki yıl içinde 15 ila 17 trilyon dolarlık mevcut borcunu yeniden finanse etmesi gerekiyor. Ve Fed bilançosunu gevşetiyor; bu da Hazine arzı söz konusu olduğunda artık ‘son çare olarak fiyat körü bir alıcı’ olmadığı anlamına geliyor” diyor ve ekliyor: “Bunların hepsi, yakın gelecekte ticaretin daha da istikrarsız hale gelmesine yol açabilecek endişelerin bir listesini oluşturuyor.”

Son olarak, Ortadoğu çatışmasının yanı sıra, Ukrayna'da devam eden savaş, ABD Temsilciler Meclisi'nin bir sonraki başkanının seçimi konusundaki ‘fiyasko’, Çin'in mülkiyet sorunları ve ABD-Çin gerilimleri, ABD'deki kamu sektörü borç düzeyine ilişkin endişelerle bağlantılı kabul ediliyor. Ostwald, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların muhtemelen dalgalı ticaret koşulları devam ederken piyasaların tepki vermesi için daha fazla temel uyarı sağlayacağının altını çiziyor.

Gram altında yeni rekor seviye

 

Güvenli liman altında yükseliş sürecek mi?

 

Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatında yüzde 56'lık gerileme

 

Küresel piyasalarda Orta Doğu endişesi sürüyor

 

Piyasalarda Orta Doğu gerilimi devam ediyor

 

Orta Doğu’daki kriz altına ralli getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)