E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Stanford’un ‘organik ürünün besin değeri, gelenek-selden farklı değil’ araştırması önce büyük şaşkınlıkla karşılandı ancak ülkemizde çok farzla sorgulanmadı, tartışma zemini bulamadı. Ancak ABD’de hararetle tartışılıyor. Bu tartışmayı Türkiye’ye taşıyan isim ise Milliyet gazetesi yazarı Mehveş Evin oldu. Evin bugünkü köşesinde “Aaraştırma, vitamin değerlerini karşılaştı-rırken yapay maddelerin ölçümünü hesaba katmıyor” diye yazdı.
Bu arada hemen belirtelim, Stanford Üniversitesi’nin yayımladığı araştırma, basında ‘Organik gıdanın farkı yokmuş‘ başlıklarıyla verilmişti. Evin’e göre araştırma, piyasada daha pahalıya satılan organik ürünün, geleneksel yöntemlerle, hatta ilaçlama yapılarak elde edilen ürünlerin vitamin değerinden fazlasını içermediğini ilan ediyor.
ABD’de büyük tartışmalara zemin hazırlayan en önemli iddia ise Stanford Üniversitesi’nin GDO devi Monsanto’dan milyonlarca dolar destek alıyor olması. Bu araştırmanın da lobinin işi olduğu söyleniyor.
Söz konusu iddiaların bir komplo teorisi olması bile tartışmaların devam etmesinin önüne geçmeyeceği görüşünü savunan Evin, “Diyelim ki tüm bunlar komplo teorisi. Ancak araştırmanın yöntemiyle de ilgili itirazlar var. Her şeyden evvel biri organik, diğeri organik olmayan ürünler eşit şartlarda yetiştirilip değerleri birebir kıyaslanmamış. Bu konuda daha evvel yapılmış araştırmaların sonuçları üzerinden analiz ve karşılaştırma yapılmış...”
Bir diğer önemli iddia ise Stanford araştırmacıları, binlercesi arasından analize uygun buldukları 237 ürünü seçmiş olması! Bunun çok azı, organik ve organik olmayan gıdayla kısa vadeli beslenen insanlar üzerine yapılmış. Çoğunluğuysa sebze, meyve, et, süt gibi ürünlerin besin değerlerinin karşılaştırması. Ancak organik ve organik olmayanla beslenen insanların sağlığını karşılaştıran uzun vadeli bir araştırma yok.
Tüm bu verileri analiz eden ekip, gelenekselle organik yöntemle yetiştirilen ürünlerin mineral ve vitamin seviyesi arasında kaydadeğer bir besin farkı görememiş. Kaldı ki araştırmanın ‘zayıf yönü’nün, farklı test yöntemleriyle yapılan araştırmaların karşılaştırması olduğunu bizzat söylüyorlar.
Oysa gıda, bedenimize sağladığı vitamin ve mineral değerinden ibaret değil. Endüstriyel gıda, yapay renklendiriciler, koruyucular, büyüme hormonları, antibiyotikler, tarımsal ilaçlar, böcek ilaçlarının da bedenimize girmesinin de aracı.
Tohumun önemi
Organik terimi, genel anlamda bütün bunlardan arındırılarak üretilen tarımsal ürünler demek. Ancak Stanford araştırmasında antibiyotik, büyüme hormonu, yapay reklendirici, petrokimyasallarla vs. ile ilgili bir değerlendirme göremiyoruz.
National Geographic Türkiye editörü ve Buğday Derneği gönüllüsü Oya Ayman, ‘organik-konvansiyonel gıda’ tartışmasında başka bir konuya dikkat çekiyor: “ABD’de organikte de kullanılan tohumların birçoğu hibrid. Türkiye’de de hibrid tohumlar giderek artıyor ne yazık ki. Ama organik tarımda yerli tohum kullananlar çok daha fazla... Besin değerinin en önemli etkeni yerel/atalık tohumlar. Küçük çiftçi, tarımı, biyolojik çeşitliliği, atalık tohumları koruyor. Endüstriyel, monokültür tarım, tek tip, GDO’lu (Türkiye’de yasak olsa da araştırmanın yapıldığı ABD’de kullanılıyor) veya hibrid tohum kullanarak bu çeşitliliği yok ediyor.”
Evin Türkiye’de çok fazla tartışmaya açılmayan araştırmayla ilgili yazısının son bölümünde şu öneride bulunuyor: “Sonuçta organik veya endüstriyel tarımla üretilen gıda arasında tüketici olarak karar vermek, tamamen bize kalmış. Şahsen ilaçsız, hormonsuz, doğal yöntemle yetiştirilmiş bir ürüne ulaşma ve tüketme şansım varsa, tabii ki onu tercih ederim... Niye gıdanın ilaçlısını alayım?”
4 MADDEDE ORGANİK GIDA
1- ORGANİĞİ NİYE SAVUNUYORLAR?
Nedeni besin değerinden çok, insan ve doğaya zararlı işlem, katkı maddesi, gübre, ilaç, hormon kullanılmaması.
2-ORGANİK OLMAYANIN NE ZARARI VAR?
Konvansiyonel tarımda kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlar toprağı verimsizleş-tiriyor; kuş, arı, solucan gibi toprağın sağlığı ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığı için gerekli türlere zarar veriyor.
3-HER ŞEY İNSAN İÇİN Mİ?
Organik tarım yöntemleri, sadece insan sağlığı için değil; su kaynakları, verimli tarım toprakları ve yaşanabilir bir dünya için gerekli.
4-BESİN DEĞERİ DEĞİŞKEN:
Meyve sebzelerin, tahılların, baklagillerin bölgeden bölgeye, türden türe bu besleyicilik değerleri değişebiliyor. (Araştırmada seçilen örnekler, aynı çiftlikte üretilen aynı tohumdan ve aynı tazelikte olması gerekiyor)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:12)