E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, VOB'da opsiyonlar açılmadan opsiyonun nasıl vergilendirileceğinin netlik kazanması ve opsiyon sözleşmelerinin primi üzerinde herhangi bir verginin olmaması, işlem hacmi oldukça elde edilen komisyonlar üzerinden vergi geliri sağlanması gerektiğini bildirdi.
Dönmez, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) VOB'da opsiyon işlemlerinin başlamasına yönelik girişimlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, VOB'da hissesi bulunanların hisselerinin bir kısmını İMKB'ye satması konusunda ortaklar olan TOBB, İzmir Ticaret Borsası ve bankaların tutumlarının önemli olduğunu söyledi.
VOB olarak opsiyon işlemlerine Nisan ayında başlayacakmış gibi hazırlandıklarını belirten Dönmez, ''Bizim açımızdan bir problem yok. Biz SPK izin verirse opsiyonları açacağız. Planımız, Nisan ayında opsiyonları açmak. Biz çalışma arkadaşlarımızla birlikte var gücümüzle opsiyonları açalım diye uğraşıyoruz'' şeklinde konuştu.
Opsiyon işlemleri için testlerin devam ettiğini ifade eden Dönmez, geçtiğimiz Aralık ayında üyelere sistemle ilgili bazı dokümanlar gönderdiklerini, yakında da sistemin üyeler tarafından teste açılacağını söyledi.
''GELİR İDARESİ VE MALİYE BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜYORUZ''
Opsiyonlara ilişkin vergi mevzuatına dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:
'Vergi mevzuatında bir belirsizlik olduğunu düşünüyoruz. Opsiyon sözleşmelerine ilişkin gerekli değişikliklerin yapılması gerekiyor. Gelir İdaresi ve Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. Derdimizi anlatıyoruz, sonuçta onlar karar verecek. O tarafta bir anlayış gördüğümüzü söyleyebilirim. Görüşmelerimizde opsiyon işlemlerindeki vergileme konusunda, yani BSMV ve KDV'ye dair mevcut düzenlemelerin netleştirilmesi gerektiğini ilettik. Yoruma açık olmayan net düzenlemeler olması lazım. Şu andaki düzenlemeler yoruma açık. Bu nedenle yanlış anlamalara neden olabilir. Opsiyonlar açılmadan, opsiyonun nasıl vergilendirileceği netlik kazanmalı. Opsiyon sözleşmelerinin primi üzerinde herhangi bir verginin (BSMV) olmaması gerekiyor. İşlem hacmi oldukça elde edilen komisyonlar üzerinden vergi geliri sağlanmalı. Yurt dışı piyasalarla rekabet için de vergi düzenlemelerin net ve adil olmasında fayda var.''
''GÜNLÜK 3-4 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM HACMİNE ULAŞABİLİR''
Opsiyon sözleşmelerinin başlamasından sonra birkaç yıl içinde en az vadeli işlem sözleşmeleri kadar işlem hacmine ulaşmasını öngördüklerini dile getiren Dönmez, VOB'da 2010 yılında 430 milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu hatırlattı.
Çetin Ali Dönmez, bu sene opsiyonlarla birlikte işlem hacminin artacağını ifade ederek, ''İlk sene için birşey söylemek zor. Ancak başarıya ulaşmış bir VOB, şu andaki trend devam ederse birkaç yıl sonra günlük 3-4 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşabilir'' dedi.
''YABANCININ VARLIĞI YERLİNİN İŞTAHINI ARTIRIYOR''
VOB'a yabancı ilgisine de işaret eden Dönmez, ''İlgi, güveni gösteriyor. İşlem hacminde yabancıların payı yüzde 10-15 civarında. Her ne kadar yabancı yatırımcının işlem hacmi yüzde 10-15 olsa da varlığı, yerlinin iştahını artırıyor. Tutulan pozisyonlara bakıldığında yabancı yatırımcılar, VOB'daki pozisyonların yarısına yakınını tutuyorlar'' şeklinde konuştu.
Dövize dayalı vadeli işlemler sözleşmelerinin de gelişmesini istediklerini dile getiren Dönmez, bunun kur riski yönetimi ve Türkiye'nin rekabet gücü açısından çok önemli olduğunu, bu yöndeki çalışmalara devam ettiklerini, TOBB ve şirketlerle birebir görüşmeleri sürdürdüklerini anlattı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:02)