E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
OPEC'in Aylık Petrol Piyasası Raporu'na göre, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında tedbirlerin sıkılaştırılması ve bazı ülkelerde kısmi kısıtlamaların yeniden başlatılması, ulaşım yakıtlarında zayıf bir toparlanmaya işaret ederek yılın ilk yarısındaki petrol talebi tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlara yol açıyor.
Ancak dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD başta olmak üzere büyük ekonomilerde petrol ürünleri, özellikle de endüstriyel yakıtlara talebi destekleyen gelişmelerin yılın ikinci yarısında güçleneceği varsayılıyor.
Aşılama çalışmalarının salgının yayılmasını engellemeye yardımcı olacağı ve açıklanan büyük teşvik paketlerinin olumlu etkiye sahip olacağı varsayımıyla yılın ikinci yarısında ulaşım yakıtlarında yaşanacak güçlü büyümenin petrol talebini destekleyeceği öngörülüyor.
Bu kapsamda, OPEC ham petrolüne talebin bu yıl geçen yıla göre günlük 5 milyon varil artarak 27 milyon 500 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Küresel petrol talebinin bu dönemde günlük bazda 5 milyon 790 bin varil (yüzde 6,4) artarak yaklaşık 96 milyon 50 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.
OPEC'in petrol üretimi arttı
Rapora göre, küresel petrol arzı geçen ay bir önceki aya göre günlük 430 bin varil artarak yaklaşık 93 milyon 120 bin varile ulaştı.
OPEC'in günlük ham petrol üretimi de söz konusu dönemde günlük 180 bin varil artarak yaklaşık 25 milyon 500 bin varil oldu. Bu artışla, OPEC'in küresel petrol üretimindeki payı ocakta yüzde 27,4'e yükseldi.
Bu dönemde, OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Suudi Arabistan, Venezuela ve İran'da artarken, en büyük düşüşler Libya ve Nijerya'da görüldü. Suudi Arabistan'da günlük üretim geçen ay bir önceki aya göre 89 bin varil, Venezuela'da 72 bin varil ve İran'da 62 bin varil artarken, Libya’da 51 bin, Nijerya'da ise 31 bin varil geriledi.
OPEC dışı ülkelerde günlük petrol üretimi ise aynı dönemde 250 bin varil artışla 67 milyon 620 bin varil seviyesine çıktı.
Öte yandan, dünya genelinde sondaj kulesi sayısı, ocak ayında bir önceki aya göre 110 adet artarak 1325 adet oldu. Bu kulelerden 323'ü OPEC üyesi ülkelerde bulunuyor.
Petrolde 2021 denge yılı olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:36)