E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
OPEC ve OPEC dışı üretici ülkelerin önde gelen petrol ve enerji bakanlarıyla basın mensuplarının katıldığı video konferans yoluyla düzenlenen toplantıda, toplam 23 ülkenin yer aldığı OPEC+ adlı grubun günlük 9,7 milyon varillik ham petrol üretim kesintisi süresini 30 Haziran'dan 31 Temmuz'a kadar uzatma konusu ele alındı.
OPEC'in en büyük üreticisi ve dünyanın en fazla ham petrol ihraç eden ülkesi olan Suudi Arabistan'ın Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının ardından küresel petrol talebinin artmaya başladığını söyledi.
Bin Selman, OPEC+ ülkelerinin küresel piyasada istikrar arayışı içinde olduğunu vurgulayarak, "Dünya genelinde petrol stokları düşmeye başladı ve talep artıyor. Bu da OPEC'in üretim kesintisinin işe yaradığını gösteriyor." dedi.
Mayıs ve haziran aylarında bazı OPEC üyesi ülkelerin kesinti miktarlarının üzerinde petrol üretimi yaptığına dikkati çeken bin Selman, bu ülkelerin temmuz, ağustos ve eylül aylarında üretimlerinde daha büyük kesintiler yapma sözünü verdiklerini aktardı ve şunları ifade etti:
"Üretim kesinti miktarlarına uymama gibi bir duruma artık yer bırakmak istemiyoruz. Bazı üye ülkelerin petrol üretimlerinde kesinti yapmaları konusunda umursamazlık içinde olmalarına ne diğer OPEC ülkelerinin ne de petrol piyasasının tahammülü var."
Bin Selman, üretim kesintisine uymayan ülkelerin temmuz, ağustos ve eylül aylarında üretimlerini daha çok düşüreceğine işaret ederek, OPEC'in toplam petrol üretiminin söz konusu aylarda şu ana kıyasla daha düşük olacağını belirtti.
Novak: OPEC kararını değerlendirmek için henüz erken
"Libya için henüz erken"
Libya'nın petrol üretimine yeniden başlaması konusunu da değerlendiren bin Selman, "Libya henüz üretim kesintisi anlaşmasının bir parçası değil. Onların üretimi için bu kadar erken hüküm vermek verimsiz olur." ifadelerini kullandı.
Cezayir Enerji Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Muhammed Arkab ise ocaktan bu yana kapalı olan Libya'nın en büyük petrol sahası Eş-Şerara'da petrol sahasında üretimin günlük 30 bin varille yeniden başlamasının sevindirici olduğunu ancak bunun OPEC+ anlaşması kapsamında değerlendirilmesi için erken olduğunu dile getirdi.
Arkab, OPEC+ ülkelerinin 18 Haziran'da düzenleyeceği Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) toplantısında Libya'nın durumunun ele alınacağını duyurdu.
OPEC+ ülkeleri, cumartesi günü aldıkları kararda, JMMC toplantılarının Aralık 2020'ye kadar her ay düzenli olarak yapılacağını bildirirken, bu sayede OPEC ve OPEC dışı üye ülkelerin petrol üretim kesintisi miktarlarını daha yakından takip etmeyi amaçlıyor.
Hafter'in ateşkes istediği Libya'nın petrol rezervleri ne kadar?
Petrol fiyatları OPEC+ kararı ile yükselişte
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ahahaha Opec çok komiksiniz piliniz bitmek üzere dua edinde uçaklar uçsun gemiler yüzsün yoksa elektirkli arabalar sizi tarihe gömecek yeter dünyayı sömürdüğünüz petrolle
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:23)