E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOPEC öncesi petrol analizi---

OPEC öncesi petrol analizi

OPEC öncesi petrol analizi
27 Kasım 2014 - 10:58 borsaningundemi.com

Petrol fiyatlarındaki düşüş için OPEC üyeleri toplanıyor

Piyasalar, yarın yapılacak Petrol İhraç Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısına odaklanmış durumda. 2014 Haziran ayında 114.80 $ seviyelerinde fiyatlanan BRENT, geçen süre zarfında arzın talebe oranla aşırı artmasıyla birlikte düşüş trendine girdi. Toplantı öncesinde spekülatörler 76.75 önemli desteğine kadar gerileyen BRENT için bu düşüşü ve arzı sınırlayacak söylemlerde bulunsa da şimdilik pek başarılı olmuş görünmüyorlar. Petrol talebindeki bu denli düşüşün temel sebebi ise global piyasalardaki büyümenin yavaşlaması ve buna bağlı olarak talebin düşmesi şeklinde yorumlanabilir. IEA(Uluslararası Enerji Ajansı),
2015 petrol talep büyümesini bir önceki tahmininden günlük 300 bin varil azalttığını duyurmuştu. Talebin bu denli düşmesiyle beraber doğal olarak da arz fazlası meydana geliyor.
• 2014 yılında fiyatların bu denli düşme nedeninin petroldeki talep düşüşüyle birlikte üretimin, yani arzın, artması yönüyle de incelemek gerekir. Kısa bir özet ile petrol fiyatlarındaki düşüşün nedenlerini sıralayacak olursak süreç içerisinde şu sebepleri söyleyebiliriz…
• ABD’deki petrol üretiminin kaya gazı teknoloji sayesinde son 30 yılın üzerine çıkması,
• Irak ve Libya’daki karışıklığa rağmen bölgedeki petrol üretiminin azalmamış olması,
• Irak’da petrol sahalarını ele geçiren günlük 60.000 varil üretimde bulunabilen IŞİD’e karşı Suudi Arabistan’ın arz kısıntısına gitmek istememesi,
• Çin ve Hindistan gibi hızlı büyüyen ekonomilerin ve sanayi alanında kısıtlı da olsa global ekonomiye destek veren Avrupa ülkelerinin gelecek seneler için büyüme tahminlerinin zayıflaması,
• OPEC’in geçtiğimiz yıllara göre daha fazla petrol üretiyor olması.
Hali hazırda yukarıda sayılan etkenlerde değişiklik olmadığı, yani en azından arzda bir kısıntı veya talepte bir artış söz konusu olmadığı sürece petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edebileceğini göz önüne almakta fayda var. Bu etkiler göz önünde bulundurulursa yarın yapılacak OPEC toplantısından arz yönünde çıkacak olan kararın önemi daha da artıyor. Bununla birlikte toplantıda arzın kısılmasına yönelik kararın çıkması durumunda petrol fiyatlarından etkilenen, Türkiye gibi petrol ithalatında bulunan ülkelerin bu durumda nasıl bir pozisyon alacağı takip edilecektir.
Bugün petrol ihracat eden ülkelerin başında gelen Suudi Arabistan Petrol Bakanı toplantı öncesinde piyasaların serbest bırakılmasını ve fiyatların düzeyini piyasasının belirlemesi gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundu. Hemen ardından İran Petrol Bakanı ise piyasalardaki arz fazlasının oldukça yüksek olduğundan ve OPEC toplantısında arz kısıtlama kararının çıkması halinde buna üye olmayan ülkelerin de katılması gerektiğinden söz etti. Ülkeler arasında toplantı öncesindeki fikir ayrılığının yapılan açıklamalar ile gündeme gelmesi yarınki toplantının belirsizliğini arttırıyor.
BRENT Petrole teknik açıdan bakılacak olursa; 76.75 desteğinin çalışmasıyla birlikte hafif toparlanmakta olduğu gördüğümüz BRENT’de, yukarı hareketliliğin devamı halinde 81.50 ve 84.90 ilk önemli direnç seviyeleri konumunda. 88.50 ise BRENT için kritik seviye. Bu seviye altında kalındığı sürece tekrar geri çekilmelerin görülebileceğini, ancak üstü kalıcılık halinde yukarı hareketliliğin devam edebileceğini belirtelim. Geri çekilmelerde ilk önemli destek olan 76.75 seviyesinin kırılması durumunda ise izleyeceğimiz ilk destekler 76.00-75.40 ve 74.95 seviyelerinde bulunmakta. 74.40 ise diğer önemli destek seviyemiz. Bu seviye altında ara destekler olması ile beraber 67.50/70.00 bandı dikkat edilmesi gereken kritik destek seviyesidir.

İKON MENKUL DEĞERLER
www.ikonmenkul.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)