E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
OPEC'e üye 2 ülkenin Petrol bakanları, üretim kısıntılarında yer alan OPEC ve diğer Petrol üreticlerinin arz kısıntısı anlaşmasını yıl sonuna kadar uzatma konusunda görüş birliğine vardığını belirtti.
Irak ve Cezayir'in Petrol bakanları, Jabbar Al-Luaibi ve Noureddine Boutarfa, Salı günü, Bağdat'ta düzenledikleri ortak basın toplantısında, küresel arz fazlasını azaltma amaçlı anlaşmaya katılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin ve OPEC dışı ülkelerin tümünün anlaşmanın ikinci bir altı aylık dönem için daha uzatılmasına destek verdiğini söyledi.
2016 yılının Eylül ayında kesinti kararının ilk defa, presip olarak, alındığı OPEC toplantısına ev sahipliği yapan Boutarfa, ”Üretimi düşürme kararı altı ay için olacak. Cezayir ve Irak önümüzdeki kesintiler için ortak bir tutum sergileyecek” şeklinde açıklama yaptı. Irak OPEC'in en büyük ikinci üreticisi durumunda.
OPEC, resmi olarak kesintilerin uzatılmasına 25 Mayıs'ta bakanların Viyana'daki toplantısı sırasında karar verecek. Geçtiğimiz yıl üretici grup ve içlerinde Rusya'nın da bulunduğu diğer büyük tedarikçiler, 2017 yılının ilk yarısında, şişkin stokları azaltmak ve piyasayı yeniden dengelemek için kolektif üretimlerini günlük 1.8 milyon varil indirmeye karar verdiler. Anlaşma, kesintileri gerektiğinde altı ay daha uzatmaya dair bir hüküm de içeriyor. Ancak bu kararın oybirliği ile alınması gerekiyor.
Kesintilere katılan iki büyük üretici ülke olan OPEC üyesi Suudi Arabistan ve OPEC dışı Rusya, 8 Mayıs'ta, anlaşmanın süresinin uzatılacağına ilişkin istekli olduklarının sinyallerini verdiler. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Kuala Lumpur'daki bir konferansta, kendisinin anlaşmanın yılın ikinci yarısına ve hatta daha da ötesine uzatılacağından emin olduğunu söyledi..
Al-Luaibi, Irak'ın üretim kapasitesini, kesinti anlaşmasının hükümlerini çiğnemeden, yıl sonuna doğru günlük 5 milyon varile çıkaracağına dair açıklamada bulundu. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Irak, Nisan ayında, günlük 4.4 milyon varil Petrol üretti.
OPEC'in dokuzuncu büyük üreticisini temsil eden Boutarfa'nın, Tahran, Moskova ve Paris'te yaptığı temaslarla, üretim kesintisi anlaşmasının ön safhasının oluşturulmasında oynadığı rol oldukça önemli. Boutarfa'nın, Bağdat ziyareti, Mart ayında Kuveyt'de katıldığı idari denetleme toplantısından sonra gerçekleşti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:49)