E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOns altın yükselirken Brexit’e dikkat!---

Ons altın yükselirken Brexit’e dikkat!

Ons altın yükselirken Brexit’e dikkat!
28 Ocak 2019 - 17:05 borsagundem.com

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte yazdı: Küçük de olsa anlaşmasız Brexit ihtimalini düşünen yatırımcıların mutlaka portföylerinde altın yatırımı olması gerektiğine inanıyorum

Kıymetli metaller emtia grubu incelediğimiz dört ana emtia endeksinden biridir: Enerji - baz metaller - kıymetli metaller - tarım emtia. Petrol, doğalgaz enerji emtia içinde; bakır, alüminyum baz metaller içinde; şeker, mısır, pamuk, kahve ise tarım emtia içinde öne çıkanlarıdır. Dört ana emtia grubu içinde, Türkiye’de bireysel yatırımcı için öne çıkan tek grup ise kıymetli metallerdir. Çünkü Türkiye’de bireysel yatırımcılar altını alımı, satımı yapılan ve Comex/Nymex piyasasında vadelileri işlem gören bir emtia olarak değil, uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görmektedirler.

Dünyanın her köşesinde altının uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görüldüğünü söylememiz zor... Türk kültürü ve gelenek göreneklerimizle (düğünde ve doğumda altın takılmasından, ziynet eşyası kullanımına) bunu açıklamak daha doğru olacaktır düşüncesindeyim. Gram altın fiyatının sadece ons altın (XAUUSD) değil, liranın dolara karşı seyriyle değişmesi de döviz yatırımı düşünen birey için gram altını cazip kılmaktadır. Ancak, altının küresel emtia fiyatlamasına bağlı bir seyri olduğunu da burada unutmamalıyız.

Ons Altın fiyatlamasını etkileyen üç ana faktör olduğu düşüncesindeyiz:
1-Gelişmiş ülkelerdeki faizlerin seyri;
2-Dolar endeksi (DXY);
3-Küresel risk iştahı

Üç ay öncesine kadar, Fed’in 2019 senesi için en az iki defa faiz artıracağı fiyatlaması yapılıyordu. Gelişmiş ülke faizleri yükseliyor (10 yıllık ABD tahvil faizi %3.20; 10 yıllık Almanya tahvil faizi %0.55), ABD liderliğinde küresel büyümenin 2019’da problem olmadan devam edeceği fiyatlanıyordu. Bu fiyatlama içinde, altın yatırım fonları ("ETF”) her hafta satış tarafında, serbest fonlar her hafta açığa satış tarafında çıkıyorlardı.

Fiyatlamalar kısa süre içinde 180 derece değişebilir...işte biz de bunu yaşadık. Bugün, Fed’in 2019’da sekiz toplantısında da faiz artıramayacağı (hatta 4. çeyrekte faiz indirme ihtimali daha yüksek fiyatlanıyor!), Çin’in büyüme eğrisinin %6.5 altına kırılacağı, Avrupa Merkez Bankası’nın aynı Fed gibi 2019’da faiz artıramayacağı, enformasyon teknoloji harcamalarının azaldığı, Apple’ın analistlere verdiği satış rakamlarını aşağı revize ettiği bir dünya var. Hisse senetlerinden çıkan para, SGMK ve altına giriyor. Altın yatırım fonları sekiz haftadır alımlarına devam ederken, bu dönemde ons altın fiyatı %8.1 yükseliyor. 10 yıllık ABD tahvil faizi %2.58, 10 yıllık Almanya tahvil faizi %0.18 seviyesine geriliyor.

Ons altında yedi senedir devam eden aşağı trend kırılabilir mi? Bunu söylemek için bizce çok erken. Yalnızca, bir politik gelişme var ki bizce ons altını beş senelik zirvesi olan $1392 üzerine atabilecek güçtedir (Son işlem: $1291) İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma sürecinin çok iyi yönetildiğini ve somut sonuçlar elde edildiğini söylememiz zor. "Hard Brexit” diye adlandırdığımız, iki taraf arasında anlaşmaya yarılamadan ayrılığı uzak bir olasılık olarak görsek de şu anda kimse kesinlikle olamaz diyemiyor. Böyle bir ayrılığın ne anlama gelebileceği konusunda İngiltere Merkez Bankası’ndan net bir açıklama Kasım sonu gelmişti:

"Anlaşmasız Brexit olursa İngiltere yüzde 8 daralabilir, Sterlin yüzde 25 düşebilir, enflasyon yüzde 6.5’e çıkabilir, konut fiyatları yüzde 30 düşebilir; 2023 sonuna kadar İngiltere yüzde 1.25-10.5 arasında küçülebilir”

Küçük de olsa anlaşmasız Brexit ihtimalini düşünen yatırımcıların mutlaka portföylerinde altın yatırımı olması gerektiğine inanıyorum. Piyasa fiyatlamalarının ons altın yatırımcısı lehine (gelişmiş ülke faizleri aşağı / küresel risk iştahı aşağı / DXY aşağı) geliştiği ortamda, bireysel yatırımcı portföy yönetim şirketlerimizden dolar bazlı kıymetli metal fonlarına da yönelebilir.

Gram altın yatırımcısına, 2019’da küresel gelişmelerin dolar endeksi aleyhine, EM FX (gelişen ülke kurları) lehine bir ortam gelişmekte olduğunu ve TL varlıklar içinde %37.4 getiriyle açık ara gram altının 2018 senesinde lider konumda olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle, yatırımın bir bölümünün gram altından onsa kaydırılması doğru olacaktır düşüncesindeyim. (KURUMSAL YATIRIMCI DERGİSİ)

Altının ons fiyatı 9 ayın zirvesinde

 

İngiltere parlamentosu Brexit'i bir kez daha oylama fırsatını bulacak

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)