E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Omikron, Güney Afrika'yı kasıp kavururken Dr. Unben Pillay, bu virüsle enfekte kişilerin hastane yatışını yapmadığını belirtiyor.
Diğer tıp uzmanlarıyla birlikte, 'Omikron varyantının daha hızlı yayılsa bile, gerçekte Delta'ya göre daha hafif seyrettiği görüşü' nedeniyle bu yola başvurduğunu dile getiriyor.
Dr. Pillay, hastalarıyla ilgili, "Rahatsızlığı evde atlatabiliyor. Çoğu 10 ila 14 günlük izolasyon süresi içinde iyileşti." diyor.
Bunun, yaşlıları ve onları korona virüs enfeksiyonundan ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız hale getirebilecek sağlık sorunları olanları da içerdiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Omikron' adını verdiği yeni varyantın Güney Afrika'da rapor edilmesinin üzerinden iki hafta geçti.
Ülkedeki diğer doktorlar da benzer açıklamalarda bulundu.
Pillay ve Güney Afrikalı diğer doktorların kanaatleri şimdilik kesin olmasa da açıklamaları, küresel çapta yürütülen çalışmalara ışık tutacak mahiyette.
Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ne göre son haftalarda Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sadece yüzde 30'u ciddi şekilde hastaydı. Bu rakam, pandeminin önceki dalgalarının ilk haftalarındaki oranın yarısından bile az.
Resmi verilere göre Kovid-19 için ortalama hastanede kalış süresi bu sefer daha kısa. Daha önceki 8 günlük süreye kıyasla şu anda yaklaşık 2,8 gün.
Yakın zamanda Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların sadece yüzde 3'ü hayatını kaybetti, bu oran ülkedeki daha önceki dalgalarda yaklaşık yüzde 20 civarındaydı.
Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Willem Hanekom da, kendi enstitüsünün rakamlarına ve diğer raporlara atıfla, "Şu anda neredeyse her şey, hastalığın (Omikron varyantı) daha hafif olduğuna işaret ediyor. Ancak daha ilk günlerdeyiz ve son verileri elimize almamız gerekiyor. Genellikle hastaneye yatışlar ve ölümler daha sonra gerçekleşir. Bu dalganın henüz ikinci haftasındayız." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan bilim insanları dünya genelinde mevcut Kovid-19 aşılarının ve tedavilerinin Omicron'a karşı ne kadar etkili olduğunu görmek için testler yaparken, vaka sayıları ve hastaneye yatış oranlarını da yakından izliyor.
Ancak Delta hala dünya çapındaki baskın koronavirüs varyantı. Merkez üssü Güney Afrika olan Omicron ise onlarca ülkede ortaya çıkmaya devam ediyor.
Dr. Pillay, başkent Pretoria ve ülkenin en büyük şehri Johannesburg'u da kapsayan 16 milyon nüfuslu ülkenin en büyük eyaleti Gauteng'da faaliyet yürütüyor.
Aralık ayının ilk haftasında Gauteng eyaleti genelindeki yeni vakalarda yüzde 400 artış yaşandı. Sağlık yetkililerine göre testler, bu artışın yüzde 90'ından fazlasına Omicron'un sebep olduğunu ortaya koydu.
Kovid-19 hastalarının Delta dalgası sırasında nefes almakta zorlandığını, oksijen seviyelerinin düştüğünü ve birçoğunun hastaneye kaldırılması gerektiğini belirten Dr. Pillay, şimdilerde ise tedavi ettiği hastaların vücut ağrıları ve öksürük gibi daha hafif, grip benzeri semptomlar gösterdiğini aktardı.
ABD'de Omikron'a yakalananların çoğu iki doz aşılıydı
Bu arada Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdiye kadar tanımlanan Omikron varyantının neden olduğu 43 Kovid-19 vakasının çoğunun, tamamen aşılanmış kişilerde görüldüğü bildirildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de (CDC), 43 vakadan 34'ünün tamamen aşılandığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, bu kişilerin üçte birinin de (14 kişi) takviye doz dahi aldığı bilgisi paylaşıldı.
Rakamlar çok küçük olsa da, mevcut Kovid-19 aşılarının son derece bulaşıcı yeni varyanta karşı daha az koruma sağlayabileceğine dair endişeleri arttırıyor.
CDC, Omikron vakası şikayetiyle hastaneye gelen hastaların çoğunun hafif semptomlar gösterdiğini dile getirdi.
Reuters'a göre, ABD’de Omikron varyantı tespit edilen eyalet sayısı 22'ye yükseldi.
(Euronews)
ABD kanalizasyonlarında Omikron izleri
Ham petrol fiyatları Omikron endişeleriyle düşüyor
Omikron vakaları ay sonunda 1 milyona çıkabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:07)