E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin satın aldığı F-35 savaş uçaklarının parçalarını üreten Kale Grubu'nun Yönetin Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Türkiye ile ABD arasında son dönemde S-400 nedeniyle artan gerilimin üretim veya siparişlere bir yansımasını görmediklerini söyledi.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma füzelerini satın alması ABD'nin tepkisine yol açarken, Washington ile Ankara arasındaki gerilimi artırdı. ABD Türkiye'nin F-35'ler ile S-400'ler arasında seçim yapması gerektiğini belirtirken, Türkiye Rusya ile füze alım anlaşmasından vazgeçmeyeceğini ve F-35'lere tehdit oluşturmadan çalışabileceğini belirtiyor.
Kaynaklar Nisan ayı başında ABD'nin F-35'lerin Türkiye'de kullanılması için gereken ekipmanların teslimatını askıya aldığını bildirmişti. ABD'li savunma yetkilileri ise Washington'un Türkiye'yi, başından beri üyesi olduğu F-35 tedarik zincirinden çıkarmanın mümkün olup olmadığını değerlendirmek üzere çalışma yürüttüğünü bildirmişti.
F-35 savaş uçağında Türk savunma sanayi şirketlerinin ürettiği parçalar kullanılıyor. Kale Havacılık, uçağın kokpit ve ön gövde parçalarını, Kale Pratt & Whitney motor parçalarını, TUSAŞ ise gövde parçalarını üretiyor.
Bugün düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Okyay, S-400'ler nedeniyle gerilen ilişkilerin kendilerine bir yansıması olup olmadığı sorusuna, "Şu ana kadar bize yansıyan bir şey yok. Uçağın kokpit, yani ön bölgesinde çok ciddi sayıda parçamız var, bu büyük ve kompleks parçaların imalatı devam ediyor. Beş senelik siparişimiz var. İzmir'de de motoru için parça üretimimiz sürüyor" dedi.
Okyay, Türkiye'nin üretim zincirinden çıkarılması ihtimaline karşı hazırlıkları olup olmadığı sorusuna ise temennisinin Türkiye'nin projede kalması olduğunu cevabını verdi.
Okyay, "Her sanayi şirketinin olduğu gibi bizim de, arzu etmesek de Türkiye'nin projeden çıkması durumunda B planımız var. Bu durumda ticari-sivil havacılık alanında iş paylarıyla bu açığımızı kapatmayı arzu edeceğiz. Hiç arzu etmediğimiz bir senaryo. Görüşmelerle orta yol bulunmasını arzu ediyorum" dedi.
Füzelerde kullanılacak turbojet motorunu geliştirmeyi tamamlayan Kale Grubu, seri üretim için 2021'i hedefliyor
Savunma ve havacılık sanayi üreticilerinden Kale Grubu, 2012 yılında başlayan füze motoru geliştirme çalışmalarını tamamladığını ve 2021 yılında seri üretime girmesini beklediğini açıkladı.
Savunma ihtiyaçlarını tamamen yurtiçi tedarik zincirini kullanarak, yurtiçi mühendislik becerisiyle karşılamayı uzun vadeli bir hedef olarak belirleyen Türkiye, 1970'li yıllardan itibaren pekçok yeni askeri araştırma-geliştirme (ar-ge) projesi başlattı.
Tek kullanımlık füzelerden, uzun sürelerde hava araçlarına kadar pekçok alanda kullanılabilen turbojet motorlarını geliştirme ihalesi ise 2012 yılında, o dönemki ismiyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapıldı.
İhaleyi kazanan Kale, KTJ-3200 adını verdiği motorun testlerini tamamlayarak yedi yıl sonra üretime hazır hale getirdi. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, motorun geliştirildiği tesislerde düzenlenen basın toplantısında, ilk aşamada havadan karaya fırlatılan SOM füzesinde kullanılacak olan füzenin tamamen yurtiçi kaynak ve kabiliyetle geliştirildiğini söyledi.
Okyay, "Dünya çapında benzerlerinden aşağı kalmayacak bir projemiz oldu. SOM başta olmakla beraber başka seyir füzelerinde, insansız platformlarda, hedef dronlarında farklı kullanım alanı bulabilecek bir cihaz var elimizde" dedi.
Okyay şu anki adıyla Savunma Sanayi Başkanlığı'nın araştırma geliştirme çalışmaları için 25 milyon dolar verdiğini, Kale Grubu'nun da bunun üzerine 25 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi. Okyay ve motoru geliştiren Kale Arge yetkililerinin verdiği bilgiye göre motorun üretimi için gereken tüm hassas üretim, döküm, kontrol elektronikleri ve tüm aksam yurtiçinde geliştirildi.
Kale, motorun seyir füzesi SOM'a entegrasyonu için çalışmaların bu yıl başlamasını bekliyor. Yetkililer füzeyi geliştiren Tübitak SAGE ve üreten Roketsan ile yürütülecek entegrasyon ve testlerin iki ila iki buçuk yıl süreceğini belirtti. Entegrasyonun ardından SOM füzesinde şu anda Fransız motor üreticisi Safran şirketinden alınan motorlar yerine Kale'nin geliştirdiği motor kullanılabilecek.
Okyay, entegrasyonun ardından füzelerin seri üretimi için SSB'nin 2021 yılında ihaleye çıkmasının beklendiğini söyledi. Okyay motorun menzilini ve çalışma saatini artırmak için ayrıca çalışma yürüttüklerini, motorun çekirdeğini kullanarak motor ailesi oluşturulabileceğini ifade etti. "Bu motoru daha uzun ömürlü hale getirmek için, daha uzun menzil için çalışmalarımız var. Çekirdek motorun çalışması çok önemli bir aşama. Bu turbojet motorun turbo prop veya turbo şaft versiyonu yapılabilir, turbofan motor yapılabilir." KTJ-3200 motoru 3,000 newton'un üzerinde itki gücü üretiyor ve 15 dakika çalışabiliyor. Motorun azami 30 dakika çalışması amaçlanıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ülke olarak biz gördük. siz bu ülkenin firması değil misiniz?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:03)