E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kocaeli’nde öğrencilerden bazılarının dağıtılan bilgisayarları satması MEB’e ders oldu. Öğrencilere verilecek tablet bilgisayarları korumak için güvenlik sistemi geliştirildi. Tablet, okuldaki akıllı tahtadan sinyal alamazsa kilitlenecek.
YENİ BİR YAZILIM YÜKLENECEK
Fatih Projesi çerçevesinde, yeni öğretim yılında 5 - 9 sınıflarda başlayarak dağıtımı yapılacak olan tablet bilgisayarların çalınma ve satılmasının önlenmesi için alınacak önlemleri değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tabletlere ’kırılamayacak’ bir yazılım yüklemeyi planlıyor.
Yazılım sayesinde tablet bilgisayar ’tampon süre’ olarak tanımlanan zaman aralığında sınıflardaki akıllı tahtalardan sinyal almazsa kilitlenecek. Tampon süre okul ve tatil dönemleri için ayrı ayrı ayarlanabilecek ve kilitlenen bilgisayar anacak yetkililerin vereceği parolayla açılabilecek. Böylece, çalınma veya satılma durumunda okuldaki akıllı tahtadan sinyal alamayan bilgisayar kilitleneceğinden alıcıların işine yaramayacak.
KIRILAMAYACAK YAZILIM
Bu yazılımın kırılması ihtimalini de düşünen Bakanlık yetkilileri, yazılımın işletim sistemi üzerine değil, bilgisayar içinde bulunan en pahalı donanımlar üzerine gömülü olmasını planlıyor. Bakanlık yetkililerine göre hem parça sökülüp yenisi takılmadan yazılımın kırılması mümkün olmayacağından hem de parça değişimi durumunda masraf çok fazla olacağından bilgisayarın çalınmasının ya da satılmasının bir anlamı kalmayacak.
SİGORTA MASRAFI DÜŞECEK
Tabletlerin güvenliği konusunda alınacak bu tedbirin riski de azaltması nedeniyle sigorta masraflarını düşüreceği belirtiliyor. Diğer taraftan tabletlerle internete girecek öğrencilerin zararlı sitelere girmesinin engellenmesi için MEB tarafından yönetilecek bir filtreleme sistemi uygulanması düşünülüyor.
UYARILAR ETKİLİ OLDU
Kocaeli’de gerçekleştirilen ’Her Öğrenciye Bir Bilgisayar’ kampanyası kapsamında 52 bin öğrenciye bilgisayar dağıtılmış, öğrencilere dağıtılan bilgisayarların nasıl kullanıldığına dair ankette ankete katılan öğrencilerin yüzde 8’i bilgisayarının olmadığını söylemişti. Raporda, İl Milli Eğitim müfettişlerinin raporu dayanak gösterilerek hibe bilgisayarların öğrenciler tarafından satıldığı ifade edilmiş ve Fatih Projesi’nde dağıtılacak tabletlerin de başına aynı şeyin gelmemesi için önlem alınması gerektiği ifade edilmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:23)