E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Şubat ayında Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 2,9 büyüyeceğini tahmin eden OECD, bu tahminini yüzde 3,4 güncelledi. 2025 büyüme tahminini yüzde 3,2 olarak sürdürdü.
OECD, Türkiye'de ortalama enfasyonunu 2024'te yüzde 55,5 ve 2025'te yüzde 28,9 olacağını da öngördü. Çekirdek enflasyonun 2024 ve 2025'te sırasıyla ortalama yüzde 57,5 ve yüszde 28,7 olacağını tahmin eddi
OECD raporunda Türkiye için şu değerlendirmelere yer verildi.
Sıkılaşan finansal koşullar ve enflasyonun satın alma gücü üzerindeki olumsuz etkisi hanehalkı tüketimini azaltacaktır. Yatırım faaliyetlerinin, kısmen 2023 depreminin ardından devam eden yeniden yapılanma nedeniyle güçlü kalması beklenmektedir. İhracat, iyileşen dış ortamın yansıması olarak kademeli olarak güçlenecektir. Enflasyon bu yılın başında zirve yapmıştır ancak 2024 ve 2025 yıllarında yüksek kalmaya devam edecektir.
Kısmen depremle ilgili harcamalardan kaynaklanan 2023 yılındaki önemli açık artışının ardından maliye politikasının daraltıcı olması beklenmektedir. Para politikası haklı olarak kısıtlayıcı hale gelmiştir ve temel faiz oranı Mayıs 2023'ten bu yana kümülatif olarak yüzde 41,5 puan artmıştır. Ancak enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi halinde daha fazla parasal ve mali sıkılaştırma gerekli olabilir. Yapısal reformlar, makroekonomik koşulları istikrara kavuşturma ve uzun vadeli büyüme potansiyelini artırma çabalarını destekleyebilir. Özellikle işgücü piyasası reformu, yüksek kaliteli kayıtlı iş yaratımının artırılmasına yardımcı olacaktır.
Sıkılaşan finansal koşullara rağmen enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor
Büyüme, güçlü özel tüketimin etkisiyle 2023'ün son çeyreğinde de güçlü kalmıştır. Net ihracatın GSYH'ye katkısı da kademeli olarak iyileşmektedir. Sıkılaşan finansal koşullara rağmen, kısa vadeli göstergeler 2024 yılı başında iç talepte güçlü bir büyümeye işaret etmektedir. Tüketim malları üretimi ve perakende satışlar yılın başında artmış ve inşaat sektöründeki faaliyet, 2023 deprem bölgesindeki yeniden inşa ve onarım nedeniyle dinamik kalmıştır. Ancak enflasyon inatçı bir şekilde yüksek seyretmeye devam etmektedir. Yıllık tüketici fiyatları enflasyonu Mart ayında %68,5'e ulaşmış ve enflasyon beklentileri son aylarda azalmış olsa da %5'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam etmiştir."
OECD, küresel büyüme görünümünü yükseltti
OECD Perşembe günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin ABD'deki dirençli faaliyetler sayesinde sadece birkaç ay önce beklenenden daha hızlı büyüdüğünü ve enflasyonun merkez bankalarının hedeflerine beklenenden daha hızlı bir şekilde yaklaştığını belirterek görünümünü yükseltti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, küresel ekonominin geçen yıl görülen %3,1'lik büyüme oranını koruyacağını ve gelecek yıl marjinal bir artışla %3,2'ye yükseleceğini söyledi ve Şubat ayından bu yana bu yıl %2,9 ve 2025'te %3 büyüme tahminlerini yükseltti.
OECD son Ekonomik Görünüm raporunda, enflasyondaki beklenenden hızlı düşüşün büyük merkez bankalarının yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başlamasına zemin hazırladığını ve aynı zamanda tüketicilerin gelirlerindeki artışları körüklediğini belirtti.
Ancak toparlanmanın hızının büyük ölçüde farklılaştığı uyarısında bulunan OECD, Avrupa ve Japonya'da süregelen durgunluğun, büyüme tahminini bu yıl %2,1'den %2,6'ya yükselten ABD tarafından dengelendiğini belirtti.
Gelecek yıl ABD büyümesinin Şubat ayındaki %1,7'den hafif bir artışla %1,8'e gerilemesi bekleniyor.
Mali teşviklerle desteklenen Çin ekonomisinin de beklenenden daha hızlı büyümesi ve Şubat ayında sırasıyla %4,7 ve %4,2 olan büyümenin 2024'te %4,9 ve 2025'te %4,5 olması bekleniyor.
Yarın nisan enflasyonu açıklanacak
İstanbul'un nisan ayı enflasyonu belli oldu
OECD Bölgesi'nde enflasyon geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:41)