E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortasında fahiş fiyatı bitirecek çalışmalar sürerken, ön araştırmada sigorta şirketlerinin rekabet ihlali tespit edildi. Rekabet Kurulu, trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren firmalara ilişkin ön araştırmayı tamamlayarak 33 şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma açılmasına yönelik karar 15 gün içerisinde taraflara bildirilirken, ilk 30 gün içerisinde yazılı savunma isteniyor. Sözlü savunmanın ardından ise Kurul kararını verecek. Soruşturma sürecinin 6 ay içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor. Soruşturma sonucunda şirketlerin haksız olduğuna yönelik karar çıkması halinde tüketiciler ödedikleri fahiş sigorta bedellerini geri alabilecek. Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, haksızlığı Rekabet Kurumu’nun tespit etmesi halinde vatandaşın fazladan ödediği rakamı geri alabileceğini belirterek, “Daha farklı bir zarara uğrar ise onun da zararını isteyebilir. Belgelendirmek kaydıyla” dedi.
ANLAŞMALI FİYAT
Tüketicilerin soruşturmanın tamamlanmasının ardından Kurul’un vereceği karar ile hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine gitmesi gerekiyor. 3.480 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda hakem heyetine başvuru yapılıyor. Rekabet Kurulu’nun kararında sigorta şirketlerine ceza çıkması halinde firmaların cirolarına göre ceza verilecek. İdari yaptırım kararlarına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılabiliyor. İki yıl öncesine kadar 200-300 TL arasında fiyata yapılan otomobil zorunlu trafik sigortası bugün 400-1.000 TL arasına çıkmış durumda. Ticari araçlarda ise bu rakam 2 bin Türk Lirası’na kadar çıkıyor. Türkiye’de Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin, birlikte fiyat artışları yapmak suretiyle rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde oldukları ve böylelikle fahiş fiyat uyguladıkları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulu tarafından karara bağlandı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 02.03.2016 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak, 33 şirket hakkında, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına, 16-07/137-M sayı ile karar verdi” ifadeleri yer aldı. Rekabet Kurulu tarafından ciddi görülen iddialar hakkında ön araştırma ya da doğrudan soruşturma kararı alınabiliyor. Ön araştırma kararı verilmesi durumunda ön araştırma raporu 30 gün içerisinde hazırlanır. Kurul 10 gün içerisinde raporu değerlendirerek soruşturma açılmasına gerek olup olmadığına karar verir.
YAZILI SAVUNMA
Soruşturma açılması kararı, verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde taraflara bildirilir ve tarafların ilk yazılı savunmalarını 30 gün içinde göndermeleri istenir. Ayrıca varsa ihbar veya şikayet edenlerin, soruşturma açılması kararı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan bildirim yazıları ilgili taraflara tebliğ edilir. Tüm deliller değerlendirilerek soruşturma raporu hazırlanır ve Kurul’a ve taraflara tebliğ edilir. Böylece soruşturma süreci tamamlanmış olur. Soruşturma süresi gereklilik halinde 6 aylık süre bir defaya mahsus 1 yıla kadar uzatılabilir.
TAVAN FİYAT MASADA
16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyatı önlemeye yönelik çalışmalar devam ederken, ekonomi yönetiminin yol haritası da netleşiyor. Sigorta şirketlerinin elini rahatlatacak yasal düzenlemenin ardından pahalı poliçeye devam edilmesi halinde tavan fiyat uygulaması gündeme gelecek. Hazine Müsteşarlığı prim oranlarını günlük takip edecek. Hazine kaynakları vatandaşın düşük fiyatla trafik sigortası yaptırması için firmaların rakamlarını karşılaştırması gerektiğine dikkat çekiyor. (STAR)
33 şirkete trafik sigortası soruşturması
Trafik sigortasında tek fiyat hazırlığı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:27)