E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurt içinde yeni yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısı 24 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek. İngiltere’de ise Brexit sonrası ortak pazardan ayrılmaya yönelik ifadeler Sterlin’de volatiliteyi yükseltti. Türk Lirası ve Sterlin Trump’ın göreve başlayacağı ayda yatırımcıların yakından takip ettiği iki enstrüman.
Brexit sonrası ‘sert Brexit’ kavramıyla tanışan piyasalarda Başbakan Theresa May’in İngiltere’nin sınır ve kanunları konusunda tekrar kontrol kazanmak amacıyla Avrupa Birliği’nin mal ve hizmetler için ortak pazarını terk etmek isteyebileceği endişeleri hakimdi. İngiliz sterlini May'in planlarına ilişkin belirsizliklere bağlı olarak 1.20’nin altına sarkarak Ekim ayından bu yana Dolar karşısında en düşük seviyeye geriledi. Ülkenin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Cuma günü yedi baz puan tırmandıktan sonra beş baz puan düşerek %1.31'e inerken Sterlin’in Dolar karşısında beklenen volatilitesi May'in konuşması öncesi beş ayın en yükseğine çıkarak 30’u aştı. Theresa May yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin dağılmasını istemediğini, İngiltere’nin her zamankinden daha dışa açık ve büyük bir küresel ticaret ülkesi olmasını hedeflediklerini açıkladı. Brexit sonrası ekonomik etkiyi hafifletici yöndeki açıklamalar Sterlin’de tepki alımlarına neden olurken belirsizliğin ortadan kalkması önümüzdeki günlerde de pozitif fiyatlanabilir.
Yurt içine döndüğümüzde, TL’deki değer kaybı Merkez Bankası’nı yeni kararlar almaya zorlayabilir mi? Öncesinde alınan önlemlere bakıldığında farklı kararlar sürpriz olmayacaktır. TCMB, 1 haftalık repo ihalesini son günlerde açmayarak koridorun üst bandını %8,5’ten %10’a yükseltti. Geçtiğimiz hafta cuma günü gecelik faiz oranı %8.6270 seviyesindeyken merkezin TL’yi desteklemek için bankalara sağladığı fonlamayı kısmasının ardından pazartesi günü %9.8470 ile 30 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi test etti. Küresel fon akımlarının getiri odaklı olması ve yüksek faiz beklentilerine karşılık yurt içi verilerdeki son değişimler karar alma mekanizmalarını zorluyor. Hafta başında açıklanan istihdam verilerinde Türkiye'de işsizlik oranı, 2016 yılı ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak %11,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı, 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi olurken genç nüfusta işsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile %21,2’ye yükseldi.
Enflasyondaki son değişimler ise Merkez Bankası’nı hedefinden uzaklaştırıyor. Enerji maliyetlerindeki negatif etkiye Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE)’nin aralık ayında bir önceki aya göre %3,51 yükselmesi de eklendi. Beklentimiz yurt içinde üretici fiyatlarındaki artışların tüketiciye yansıması ile yılın ikinci yarısına çift haneli enflasyon ile girilmesi yönünde. Para Politikası Kurulu’nun 24 Ocak’taki toplantısında 150-200 baz puanlık radikal politika değişimi kısa vadede TL’de değer kazanımı sağlama potansiyeli taşısa da işsizlik ve büyümede bozulmayı derinleştirme riskini ortaya çıkartıyor. Yılın ilk toplantısında 25-50 baz puan aralığındaki olası sınırlı artış kararı ise ileriye yönelik aksiyon alınabileceği algısı yaratarak kur üzerindeki pozitif etkiyi daha orta ve uzun vadeye yayabilir.
A1 FX
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sterlin yine dirençleri zorlayacak gibi
sizde dolartl de bu yıl zirve neresi olur a1fx?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:38)