E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2016 yılının son günlerine damgasını vuran parametre hiç tartışmasız dolar olmuştu. 2017 yılının ilk ayı yılbaşı etkisiyle durgun başladı ancak ilerleyen günlerde dolarda yavaş yavaş gevşemeler izlemeye başladık.
Piyasaların uzun süredir odaklandığı tek nokta ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın seçim öncesi bahsettiği vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusu. Yılbaşından itibaren söylediği her söz piyasalar tarafından merakla izlenirken kurlarda da hareketlenmelere neden oldu. Ay içerisinde birkaç kez kamera kaarşısına geçen FED Başkanı Janet Yellen faiz artırımı konusunda hala iddialı olduklarına dair açıklamalarına devam ederken temkinli duruşunu da korumaya devam etti.
Veri noktasında ise yılın ilk ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında açıklansa da piyasalarda itibar görmedi ve dolarda düşürücü bir etki yaratmadı. İşsizlik ise hedefler dahilinde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan 4.çeyrek büyüme verisi ise beklentilerin bir miktar altında geldi ancak çok da etkili olmadı. Dolar endeksine bakacak olursak yılbaşı sonrası başlayan düşüş trendi kanalı hali hazırda devam ediyor. 103.80 zirvesinden başlayan düşüş 99.70’lere kadar devam etti.
İngiltere’de ise Brexit’in yankıları devam etti. Başbakan May ayın ortasında yaptığı basın toplantısında ‘Hard Brexit’diye nitelendirilen AB’den tam anlamıyla çıkışı gerçekleştireceklerini teyit etti. Bu açıklama sonrası GBPUSD’de son yılların en büyük yükselişi gerçekleşti. 1.20 seviyelerinden 1.24’e kadar yükselişlere şahit olduk. Ortak pazar dahil olmak üzere tamamen birlikten ayrılacaklarını açıklayan May, yeni anlaşmalara ise kapıyı kapatmadı. Daha sonra ise Brexit’ten çıkış için kullanılacak 50.maddenin parlamento onayı olmadan devreye sokulup sokulamayacağı tartışması gündeme geldi. Sonrasında konuyla ilgili İngiltere mahkemesi kararını 50.maddenin uygulamaya sokulabilmesi için parlamento onayı olması gerektiği yönünde verdi. Ayrıca İngiltere’nin Aralık 2016 büyüme ve istihdam verileri de beklentilerin üzerinde açıklandı. Yıla 1.22 seviyelerinden başlayan GBPUSD ay içerisinde 1.20 altını test ettikten sonra en yüksek 1.2675 seviyesini test etti.
Euro bölgesi ise genel anlamda ayı sakin geçirdi diyebiliriz. ABD’nin yeni politikaları ve İngiltere’nin Brexit süreci Euro bölgesi için gündemin ilk sıralarını oluşturuyor. Beklendiği gibi bu ayki faiz toplantısında değişiklik yapmayan ECB’den gelecek mesajlar önem kazandı. Mario Draghi toplantı sonrası yaptığı açıklamayla varlık alım programına aynı miktarın paylaştırılması usulüyle aralık ayına kadar devam edilmesine karar verildiğini açıkladı. Brexit etkileiyle ilgili herhangi bir değerlendirme yapmazken, enlasyonla ilgili olumlu konuşmadı. Genel olarak güvercin bir duruş takınan Draghi EURUSD’ye bir miktar değer kaybetttirdi. Aya 1.0340 seviyesinden başlayan EURUSD en yüksek 1.0775 seviyesini test etti. 1 şubatta gerçekleşecek FED toplantısı parite üzerinde etki yaratacaktır.
Türkiye’ye baktığımız zaman ise; piyasaların takip ettiği önemli olaylar; yeni anayasa süreci, yaşanan terör olayları ve bunların ekonomiye yansımaları oldu. TCMB piyasaların merakla beklediği faiz toplantısında beklenen faiz artışını gerçekleştiremeyerek Dolar/TL’deki yükselişi farklı yöntemlerle durdurmaya devam edeceğinin sinyalini verdi. Ay başından bu yana parasal sıkılaştırma konusuna iyiden iyiye önem veren Merkez, 12 Ocak tarihinden itibaren piyasaya TL akışını durdurmaya yönelik hamlelerini iyiden iyiye hissettirdi ve biraz da olsa kuru baskıladı diyebiliriz. Son gelen Fitch’in not indirim kararı ise Dolar/TL’de beklenen hareketliliği yaratmadı. Son yatıtım yapılabilir notumuzu da böylece kaybetmiş olduk. Ancak bu durum piyasada daha önce fiyatlandığı için kuru etkilememesi doğaldı. Nitekim bir sonraki işlem gününde düşüşlere dahi şahit olduk. S&P ise aynı gün beklenen saatlerde hali hazırda yatırım yapılabilir not seviyesinin altında bulunan not görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıkladı.geçtiğimizi yıla 3.50 seviyelerinden yatay bir giriş yaptıktan sonra 3.94 tarihi zirvesini göre bir Dolar/TL kurundan bahsediyoruz. Anayasa referandum takviminin netleşmesi ve güvenlik konuları yine takip edilmeye devam edilecek.
Altına baktığımız zaman ise yılbaşından bu yana yükseliş trendinin olduğunu gördük. 1120’lerden 1220’lere kadar yükselen değerli metal için şuan Çin ve ABD kaynaklı haberlerin yanı sıra Dolar endeksinin durumu da kritik düzeyde önemli. Trump’ın bahsettiği korumacı politikaların tamamen hayata geçmesi halinde global ekonomik savaşların başlayacağı ve bunun da Altına yükseliş yönünde katkı yapacağı yönünde beklentiler bir köşede duruyor. Yapılması gereken ABD’nin yeni adımlarını takip edip Altında buna pozisyon almakta fayda var.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:01)