E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
'Yükseköğretim İstihdam Endeksi' sonuçlarına göre, Türkiye’de üniversite mezunları arasında en hızlı iş bulanlar tıp fakültesi mezunları. Tıp fakültesini, diş hekimliği ile fizyoterapi ve rehabilitasyon takip ediyor. Bu bölümlerin mezunları, aynı zamanda mezunları en yüksek ücretle işe başlayan bölümler olarak belirlendi. Üniversite bazında mezunları en hızlı iş bulan ilk üç üniversite ise Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi. Mezunları en yüksek ücret alan ilk üç üniversite Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralanıyor. Devlet üniversiteleri arasındaki genel sıralamada Boğaziçi Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı. Vakıf üniversiteleri ise Sabancı, Koç ve Özyeğin olarak sıralandı.
Mezunlarla görüşüldü
Devlet ve vakıf üniversitelerinin destekleriyle 2 yıldır mezun deneyimlerine dayalı ‘Yükseköğretim İstihdam Endeksi’ çalışması yayımlayan Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği’nin “CALIBRE 2018” sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 2018 Yükseköğretim İstihdam Endeksi çalışması için 164 üniversite, 321 bölümden 38 bin 441 mezunun paylaştığı verilerden 75 üniversite ve 52 bölüm hakkındaki sonuç yayımlanmaya değer bulundu. Araştırmada farklı üniversite/bölüm mezunlarının ne kadar zamanda, ne kadar ücretle, hangi departmanlar ve sektörlerde işe başladıkları, memnuniyet ve tavsiyeleri analiz edildi. Ayrıca mezunların üniversitelerinin öğretim kalitesi, öğretim üyelerinin yeterliliği, yabancı dil eğitimi, yurt, burs, kariyer hizmetleri, sosyal yaşam gibi görüşleri de çalışmada değerlendirildi.
6 ayda iş buluyorlar
Araştırmaya göre mezunları en hızlı iş bulan ilk üç üniversite Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralandı. Özyeğin mezunlarının yüzde 49’u ilk altı ay içinde, yüzde 30’u mezun olmadan önce ilk tam zamanlı işini buluyor. Sabancı mezunlarının ise yüzde 46’sı ilk altı ay içinde, yüzde 26’sı mezun olmadan önce ilk tam zamanlı işine başlıyor. Boğaziçi mezunlarının da yüzde 54’ü mezun olduktan sonra ilk altı ay içinde, yüzde 25’i mezun olmadan önce ilk tam zamanlı işini buluyor.
İlk maaş: 3 bin 499 TL
Mezunları en yüksek ücret alan ilk üç üniversite ise Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi. Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 43’ü ilk tam zamanlı işinde 2 bin 500 ile 3 bin 499 lira arasında maaş alıyor.
İlk sırada Boğaziçi
Devlet üniversiteleri arasındaki genel sıralamada Boğaziçi Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı. Vakıf üniversiteleri ise Sabancı, Koç ve Özyeğin olarak sıralandı. Boğaziçi Üniversitesi, tavsiye ve memnuniyet sıralamasında da ilk sırayı aldı. Araştırmaya calibre.kyyd.org.tr sitesinden ulaşmak, üniversiteler ve bölümlerin karşılaştırmalı sonuçlarını görmek mümkün.
En hızlı iş bulanlar
1- Özyeğin Üniversitesi
2- Sabancı Üniversitesi
3- Boğaziçi Üniversitesi
4- Gebze Teknik Üniversitesi
5- İstanbul Teknik Üniversitesi
6- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
7- Koç Üniversitesi
8- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.
9- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
10- Yıldız Teknik Üniversitesi
En yüksek ücretliler
1- Sabancı Üniversitesi
2- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.
3- Boğaziçi Üniversitesi
4- Özyeğin Üniversitesi
5- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
6- Koç Üniversitesi
7- İstanbul Teknik Üniversitesi
8- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
9- Yıldız Teknik Üniversitesi
10- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
En gözdeler (Devlet Üniversitesi)
1- Boğaziçi Üniversitesi
2- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
3- İstanbul Teknik Üniversitesi
4- Gebze Teknik Üniversitesi
5- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
6- Yıldız Teknik Üniversitesi
7- Hacettepe Üniversitesi
8- Ege Üniversitesi
9- Gaziantep Üniversitesi
10- Gazi Üniversitesi
En gözdeler (Vakıf Üniversitesi)
1- Sabancı Üniversitesi
2- Koç Üniversitesi
3- Özyeğin Üniversitesi
4- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
5- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.
6- Yeditepe Üniversitesi
7- Bahçeşehir Üniversitesi
8- Acıbadem Üniversitesi
9- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
10- İstanbul Bilgi Üniversitesi
Memnuniyet listesi
1- Boğaziçi Üniversitesi
2- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
3- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
4- Koç Üniversitesi
5- Sabancı Üniversitesi
6- Hacettepe Üniversitesi
7- İstanbul Teknik Üniversitesi
8- Ege Üniversitesi
9- Özyeğin Üniversitesi
10- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ünv.
İkinci sırada diş hekimliği
Araştırmanın bölüm bazlı sonuçlarına göre mezunları en hızlı iş bulan bölüm tıp. Tıp fakültesini, diş hekimliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon takip ediyor. Bu sıralama, “mezunları en yüksek ücretle işe başlayan bölümler”in sıralamasını da oluşturuyor. Memnuniyet araştırmasına göre de bölümünden en fazla memnun olanlar tıp fakültesi mezunları. Bu bölümü, psikolojik danışmanlık ve rehberlik izliyor. Memnuniyet araştırmasının üçüncü sırasında ise psikoloji var. Tıp fakültesi mezunlarının yüzde 80’i ilk altı ay içinde ilk tam zamanlı işine başladığını belirtiyor. Tüm bölümler bazında ilk altı ay içerisinde tam zamanlı işe başlama oranı ise yüzde 40. Tıp fakültesi mezunları arasında “Mezun olduktan sonra hiç çalışmadım” diyenlerin oranı yüzde 7. Bu oran Türkiye genelinde tüm bölümlerin ortalaması alındığında yüzde 20.
Hukuk mezunları
Hukuk mezunlarının yüzde 50’si de ilk altı ay içinde tam zamanlı bir işe başladığını söylüyor. Mezun olduktan sonra hiç çalışmayan hukuk mezunlarının oranı yüzde 16. Yüzde 44’ü ise ilk işinde asgari ücretle çalışıyor. Tüm bölümlerin ortalaması alındığında, üniversite mezunlarının asgari ücretle işe başlama oranı yüzde 33. Milliyet
Maliye mezunlarının yüzde 36’sı, sosyoloji mezunlarının yüzde 34’ü, uluslararası ilişkiler mezunlarının yüzde 33’ü, felsefe mezunlarının yüzde 31’i, halkla ilişkiler mezunlarının yüzde 27’si mezun olduktan sonra hiç çalışmamış.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yazık, adam boğaziçi odtü mezunu aldığı maaş 2.500 -3 bin tl. yanlış anlamayın asgari ücreti vs düşünürsek yüksek ancak bunlar türkiyenin en iyi 2-3 üniversitesinden birisi. mutlaka 5-10 sene sonra çok daha yüksek maaşlar alıyorlardır ama istanbulda ev kiralarının ortalama 1500 tl olduğunu düşünürsek boğaziçi mezunu adamın cebine aylık 1000 tl kalıyor fatura hariç
Sosyoloji ne?simit satsın daha çok para kazanır.
Manidar rakamlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:45)