E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia’nın en büyük rakibi müşterileri---

Nvidia’nın en büyük rakibi müşterileri

Nvidia’nın en büyük rakibi müşterileri
16 Mayıs 2024 - 16:45 borsagundem.com

Uzmanlar, Nvidia hisselerindeki yükseliş ivmesinin gelecek yıl tükeneceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler, çip devi Nvidia’nın müşterilerinin kendisine rakip haline gelmesiyle birlikte, hisse senetlerindeki rallinin de sönümleneceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, DA Davidson Analisti Gil Luria'ya göre, Nvidia'nın hisseleri sonsuza kadar yükselmeye devam edemez ve çip devi, GPU'larına (Graphics processing unit - Grafik işlem birimi) olan talebin azalmasıyla eninde sonunda zarar görecek.

Rakipleri 5 dev teknoloji şirketi

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, DA Davidson Analisti Gil Luria, Nvidia'nın kısa vadede muhtemelen anlamlı bir düşüş görmeyeceğini söylüyor. Son çeyrekteki kârın muhtemelen ‘harika' olacağını söyleyen Luria, şirketin 25 milyar doların üzerinde gelir bildireceğini tahmin ediyor. Ancak Luria, çip üreticisinin uzun vadede düşüşünün kaçınılmaz olduğu, zira şirketin gelecek yıllarda kendi müşterileri dahil olmak üzere daha fazla rekabetle mücadele edeceği konusunda da uyarıyor.

Luria, “Diğerleri kadar iyimser olmamamızın nedeni ufka bakıyor olmamız. Gelecek yıl ne olacak? 2026'da ne olacak? Bunun devam edemeyeceğine dair giderek daha fazla kanıtın biriktiğini düşünüyoruz. Ne zaman bir şirket, piyasadan bu kadar fazla kar elde etse, rekabet de devreye giriyor ve Nvidia'nın durumunda bu rekabet müşterilerinden geliyor” şeklinde konuşuyor.

Luria, Nvidia'nın işlerinin çoğunun Amazon, Meta, Microsoft, Alphabet ve Tesla'nın da aralarında bulunduğu en büyük beş müşterisinden geldiğini söylüyor. Bu firmalar aynı zamanda yapay zeka yarışında da büyük rakipler ve Apple ve Microsoft gibi şirketlerin kendi yapay zeka çiplerini geliştirdikleri bildiriliyor.

Luria daha önce de, Nvidia’nın bazı müşterilerinin GPU'larını stoklarken, talebin eninde sonunda tükeneceğini, zira firmaların yalnızca belirli sayıda çip biriktirebileceğini söylemişti.

Hisse fiyatı son 5 ayda iki katına çıktı

Luria, “Beklentilerimiz, son yıllara ilişkin konsensüs beklentilerinden önemli ölçüde düşük olduğundan, gelirin düşmeye başlayacağı o günün geleceği ve eğer kimse bunu beklemiyorsa, bu gerçekleştiğinde hisse senedinin ciddi bir düşüş yaşayacağı yönünde” diyerek özellikle uzun vadeli yatırımcıları uyarıyor.

Nvidia son 18 ayda çok hızlı bir ralli yaşadı. Yapay zeka heyecanı Wall Street'i etkisi altına almaya devam ederken hisse senedi sadece son 5 ayda neredeyse iki katına çıktı. Bu, bazı analistlerin şirketin şu anda Alphabet ve Amazon gibi diğer teknoloji devlerinden daha yüksek olan yüksek değerlemesinden endişe duymasına yol açıyor.

Luria, Nvidia hisseleri hakkında olumsuz düşünen birkaç tahminciden biri. Luria, daha önce, şirketin hızlı büyüme hızına ayak uyduramayacağı için şirket hisselerinin yıl sonuna kadar yüzde 20 oranında düşeceği yönünde çağrıda bulunmuştu.

Nvidia, Wayve Technologies'e yatırım yapacak

 

SAP ve NVIDIA'dan yapay zeka alanında iş birliği

 

Nvidia İsrailli şirketi satın alıyor

 

Nvidia hisseleri şirketin yeni yapay zeka işlemcisiyle yükseldi

 

Tüketici ürünlerinde AI savaşları: Quallcomm Nvidia’nın tahtına göz dikti

 

Nvidia, piyasa değeriyle bir devi daha solladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)