E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Büyük şirketler için dev teknoloji yatırımlarını mantıklı kılan en önemli unsurlardan birisi Moore Yasası olarak bilinir. Borsanıngundemi.com’un derlediği bilgilere göre adını Intel’in kurucu ortaklarından Gordon Moore’dan alan ‘Moore Yasası’, kabaca teknolojinin gelişmesiyle maliyetlerin düşeceği temeline dayanır. Teknolojideki ilerlemeyle birlikte cihazların daha küçük, daha erişilebilir ve daha ucuz olacağı öngörülür.
Ancak Financial Times’ın haberine göre Silicon Vadisi’nde birçokları için Moore Yasası teknolojik ilerlemenin baskın belirleyicisi olan yeni bir kavramla değiştirildi: yapay zekanın ‘ölçeklendirme yasası’.
Söz konusu anlayış daha büyük bir yapay zeka modeline daha fazla veri koymanın daha akıllı sistemler sunduğu görüşünü ortaya koyuyor. Bu aynı zamanda daha fazla bilgi işlem gücü anlamını taşıyor.
Ölçeklendirme yasası yapay zekanın ilerlemesinin en önemli unsurlarından biri haline geldi. Geliştiriciliğin odağını zorlu bilimsel problemler çözme engelinden kurtarıp çip kümeleri oluşturmak gibi daha basit bir mühendislik problemine indirgedi. Bu çiplerse genellikle Nvidia’nın çipleriydi.
Ölçeklendirme yasası, ChatGPT'nin kullanıma sunulmasıyla çıkış anını yaşadı. O zamandan bu yana geçen iki yıl içinde yapay zeka sistemlerindeki baş döndürücü gelişme hızı, belki de bu on yıl içinde bir tür "süper zekaya" ulaşana kadar kuralın doğru olabileceğini gösteriyor gibi görünüyordu.
Bununla birlikte, geçtiğimiz ay boyunca sektör çevrelerinde OpenAI, Google ve Anthropic gibi şirketlerin en son yapay zeka modelleri, ölçeklendirme yasasının tahminlerine uygun olarak beklenen gelişmeleri göstermediğini iddia ediyor.
OpenAI Kurucu Ortağı Ilya Sutskever yakın zamanda verdiği bir demeçte, "2010'lar ölçeklendirme çağıydı, şimdi bir kez daha merak ve keşif çağına geri döndük" dedi. FT haberinde bu sözleri söyleyen kişinin bir yıl önce, yapay zekaya güç sağlamak için "dünyanın tüm yüzeyinin güneş panelleri ve veri merkezleriyle kaplanmasının oldukça muhtemel olduğunu" düşündüğü hatırlatılıyor.
Yakın zamana kadar, ölçeklendirme yasası yapay zeka modelinin erken dönem eğitimi için kullanılıyordu. Bu, büyük bir yapay zeka modeli oluşturmanın temel adımıydı. Şimdiyse, yapay zeka yöneticileri, araştırmacılar ve yatırımcılar yapay zeka modeli yeteneklerinin erken dönem eğitimlerde "zirveye ulaştığını" kabul ediyor. Diğer bir deyişle model oluşturulduktan sonra ilerlemeyi sürdürmek için daha fazla çalışma gerekiyor.
Microsoft CEO’sy Satya Nadella gibi ölçeklendirme yasasının en eski taraftarlarından bazıları, tanımını yeniden şekillendirmeye çalışıyor. Erken dönem eğitimin getirileri azaltıp azaltmamasının önemli olmadığını savunan AI destekçileri modellerin artık karmaşık bir soru sorulduğunda "akıl yürütebildiğine” dikkat çekiyor. Nadella, geçtiğimiz günlerde OpenAI'nin yeni o1 modeline atıfta bulunarak, "Yeni bir ölçeklendirme yasasının ortaya çıktığını görüyoruz" dedi. Ancak bu tür bir geçiştirme politikası Nvidia'nın yatırımcılarını tedirgin edebilir.
Ölçeklendirme yasası, bir sonraki büyük teknoloji atılımında geride kalma korkusunu körükledi. Büyük Teknoloji şirketleri yapay zekaya benzeri görülmemiş miktarlarda yatırım yaptı. Microsoft, Meta, Amazon ve Google'daki sermaye harcamaları bu yıl 200 milyar doları ve gelecek yıl 300 milyar doları aşacak.
Ancak daha büyük harcamalar artık daha iyi bir yapay zeka anlamına gelmiyorsa bu planlar kısıtlanabilir. Dolayısıyla en fazla acı çekecek şirket de Nvidia olacaktır. Nvidia CEO’su Jensen Huang geçen haftaki bilanço açıklamasında ölçeklendirme yasasının ‘sağlam’ olduğu konusunda ısrar etti ancak kendi başına ‘yeterli’ olmadığını da kabul etti.
Huang çözümün daha da fazla çip gerektireceğini savunarak bunun Nvidia için iyi haber olduğunu düşünüyor. Ünlü CEO, OpenAI’ın ChatGPT o1 modeli gibi yapay zeka sistemlerinin daha akıllıca yanıtlar bulmak için ‘daha uzun süre düşünmesi’ gerektiğine dikkat çekti.
FT haberine göre bu gerçekten de doğru olabilir. Şu ana kadar Nvidia'nın çiplerinin büyük çoğunluğu eğitim süreçlerinde kullanılmış olsa da, “çıkarım” (modellerin her bir soruya nasıl yanıt verdiği) için gereken hesaplama gücüne olan talebin, daha fazla yapay zekâ uygulamasının ortaya çıkmasıyla hızla artması bekleniyor.
Yapay zeka altyapısının inşasında yer alan isimler, endüstrinin en az bir yıl daha çıkarım konusunda teknolojideki ilerlemeye yetişmeye çalışacağına inanıyor. Microsoft Başkanı Brad Smith, "Şu anda önümüzdeki pazar, daha az değil, daha fazla çipe ihtiyaç duyulacak bir ortam" dedi.
Ancak uzun vadede, giderek büyüyen modelleri çalıştırmak için çiplere olan ihtiyaç, daha çok yapay zekâ kullanımına bağlı bir ihtiyaca dönüşmüş durumda. Çoğu işletme hâlâ yapay zekâ için devrim yaratacak bir "killer app" arayışında. Nvidia, yapay zekâ altyapısının spekülatif inşa aşaması sırasında dünyanın en değerli şirketi haline geldi. Ancak bu ölçeklenme yasası tartışması, şirketin geleceğini belirleyecek gibi gözüküyor. Zira Nvidia’nın kaderi büyük teknoloji şirketlerinin bu devasa yatırımlardan somut getiriler elde etmesine bağlı durumda.
Borsa rallisini bekleyen 3 risk
Nvidia hisselerinde yükselişin yeni katalizörü
Wall Street’in aşılamayan dağları: Nvidia nasıl bu kadar güçlendi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:39)