E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia hisselerini bölünme sonrası neler bekliyor?---

Nvidia hisselerini bölünme sonrası neler bekliyor?

Nvidia hisselerini bölünme sonrası neler bekliyor?
10 Haziran 2024 - 13:25 borsagundem.com

Nvidia hisseleri yeni işlem gününe 1’e 10 bölünerek başlayacak. Yatırımcılar yapay zeka devinin hisselerinde neler değişeceğine odaklandı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının yapay zeka devi Nvidia pazartesi günü seansında 1’e 10 hisse bölünmesi gerçekleştirecek. Güçlü bilanço ve rehberlikle desteklenen hisse senedi bölünmenin duyurulmasından bu yana %27 değer kazandı.

Seeking Alpha’nın haberine göre Goldman Sachs Hisse Senedi Analisti David Kostin, “Teoride bir hisse bölündüğünde altta yatan değerde bir değişiklik olmaz. Ancak pratikte akademik literatür genellikle hisse senedi bölünmeleri etrafında olumlu etkiler olduğu sonucuna ulaşıyor” açıklamasında bulundu.

2019’dan bu yana Russell 1000 Endeksi’ndeki 46 şirket hisse senedi bölünmesi gerçekleştirdi ve bu şirketler S&P 500’deki hisse senedi ağırlığına göre %4 ek getiri sağladı.

Kostin, “Hisse senedi bölünmesinin yürürlüğe girmesinden sonra hisse senedi fiyatları net bir şekilde göstermedi” uyarısında bulundu. Analist, “Birçok şirket bilanço açıklamasının yanında hisse senedi bölünmelerini duyurduğundan hisse senedi rallilerinin ne kadarının güçlü bilançolardan ne kadarının hisse senedi bölünmesinden kaynaklandığını bilmek kolay olmayabilir” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre bölünmelerin rallilere yol açabileceğin destekleyen bir argüman hisse senetlerinin bölünme sonrasında perakende yatırımcılar için daha erişilebilir olacağına dikkat çekiyor.

Kostin ise, “En son hisse senedi bölünmeleri perakende ticaret faaliyetinde önemli bir artış yaratmadı. Ancak bazı dikkate değer istisnalar da oldu” hatırlatmasında bulundu.

Seeking Alpha haberinde bir hisse senedi bölünmesinin yürürlüğe girmesinden altı ay önce ve altı ay sonra bireysel yatırımcı işlemleri karşılaştırıldı. Araştırmada perakende yatırımcı ticaret aktivitesinin bölünme sonrasında %0,2 arttığı görülüyor.

Kostin, “Bununla birlikte bir dizi büyük sermayeli teknoloji hissesinin çok daha büyük artışlar görüyor. Amazon’un 2022’deki hisse senedi bölünmesi ortalama perakende yatırımcı işlemlerinde 7 yüzdelik puan artışa önderlik etti” ifadelerine yer verdi.

Analist, “Nvidia’nın 2021 yılındaki bir önceki hisse bölünmesi 7 yüzdelik puanlık artışa liderlik etti. Hisse bölünmesinden sonra perakende ticaret faaliyetinin arttığına dair örnekler bilanço duyurusunda güçlü getiriler elde eden şirketlerde de görülüyor” açıklamasında bulundu.

Bu noktada likidite de önemli bir faktör haline geliyor.

Kostin, “Akademik teori bölünmelerin hisse senedi fiyatlarını düşük komisyonlar taşıyan yüksek bir mutlak fiyat ile daha küçük yatırımcılara erişilebilirlik sağlayan düşük bir fiyat arasında 'optimal' bir dengeye doğru itmeye yardımcı olduğunu öne sürüyor. Bu değişim teorik olarak likiditeyi artıracaktır” dedi.

“Teori hisse senedi bölünmelerinin şirketin geleceği hakkında olumlu bilgi veya iyimserlik iletmesinin bir yolu olduğunu öne sürüyor. Akademik literatür hisse senedi bölünmesi duyurularının itici güç etkisi konusunda genellikle karışık mesajlar veriyor.”

Parasal sıkılaştırma neden daha az etkili oluyor?

 

Wall Street’te bir günde 2 büyük sınav

 

Nvidia dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)