E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japon teknoloji devi Toshiba’da sular bir türlü durulmuyor. Tokyo merkezli şirket önce 2015 yılının temmuz ayında muhasebe skandalıyla sarsıldı. Şirketin Üst Yöneticisi Hisao Tanaka, şirket kazançlarının şişirildiğini ortaya koyan skandalın patlak vermesi üzerine istifa etmek zorunda kaldı.
Tanaka, gerçekleştirilen denetimlerde şirketin altı yıl boyunca kazançlarını abarttığı sonucuna varması üzerine basın mensuplarının önünde saygıyla boyun eğerek istifa etmişti. Hafızalara kazınan istifanın ardından yaklaşık iki yıl sonra Toshiba CEO’su Shigenori Shiga, şirketin milyar dolarlık kaybının ardından istifa ettiğini duyurdu.
Şirket salı günü beş saatlik bir geçikmenin ardından mali rapor sonuçlarını açıkladı. 2017 Mart ayına kadarki mali yılda 3.4 milyar dolarlık zarar edildiği duyuruldu. Ve ABD’deki nükleer işletmeden de en az 712.5 milyar yen (6.3 milyar dolar) zarar beklediğini açıkladı. Bu durum bazı analistlerin şirketin geleceğinin risk altında uyarılarını yapmasına neden oldu.
NÜKLEER SANTRALLERİN GELECEĞİ DE TEHLİKEDE
Bazı nükleer uzmanlar göre ise Toshiba’nın nükleer yatırımlarında finansal zorluklar yaşaması büyük fotoğrafta nükleer santrallerin geleceğini de olumsuz etkileyebilir.
"Her türlü olasılık masada”
Sorun, Toshiba’nın on yıl önce Westinghouse Electric Company’i satın alarak Amerikan nükleer enerjisi işine girmesiyle başladı. Toshiba yönetimi yaptığı açıklamada, ABD’deki nükleer santral projelerinin maliyetlerinin aşırı yükselmesiyle mali sıkıntılar yaşayan Westinghouse’un tamamını veya bir kısmını satmak istediğini söyledi. Toshiba Başkanı Satoshi Tsunakawa salı günü düzenlenen basın toplantısında, “ Eğer doğru bir ortağı bulabilirsek o yöne doğru ilerleyebiliriz. Her türlü olasılık masada” diye konuştu. Toshiba yönetimi 2006 yılında 5.4 milyar dolar karşılığında satın aldığı Westinghouse nükleer şirketinden henüz kârâ geçemedi. Westinghouse’un projelerinden Güney Carolina’daki Virgil C. Summer ile Georgia eyaletindeki Alvin W. Vogtle nükleer santralleri tamamlanma tarihine üç yıl geriden gelirken hedeflenen bütçe milyarlarca doları aştı. Şirketin Çin’deki nükleer santral inşaatları da planlanan zamanın çok gerisinden geliyor.
BORSADAKİ KAYIP YÜZDE 50’Yİ AŞTI
Dünya çapında 190 bin kişiyi istihdam eden Toshiba, ABD’deki nükleer işletmesinden 6.3 milyar dolar zarar bekliyor. Bazı analistler şirketin geleceğinin risk altında olduğu uyarılarını yapıyor. Aralık ayından bu yana şirketin borsadaki değer kaybı ise yüzde 50’yi aştı. Japon devi geçen yıl da 4 milyar dolardan fazla zarar etmişti. Toshiba’nın içinde bulunduğu açmazı Bloomberg’e değerlendiren Tokai Tokyo Securities Analisti Masahiko Ishino, “Toshiba’nın etrafı soru işaretleriyle çevrili ve nereden başlanılacağı belli değil. Yatırımcılar nükleer ve çip üretimi işlerinin geleceğini merak ediyor. Bu faaliyetler durdurulacak mı ya da elden mi çıkarılacak? Nükleer zarar beklentisi neden açıklandı?”diye konuştu. (Dünya / Aydın Şahinalp)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:33)