E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İsveç'in enerji dağıtım operatörü, Avrupa'ya net enerji ihraç eden ülkenin, nükleer üretimden ayrılıp rüzgar enerjisine geçişinde kış aylarında enerji açığıyla karşılaşacağını ve enerji ithal etmek zorunda
kalacağını açıkladı.
Oskarshamn 1 reaktörünü geçen yıl kapatan İsveç, bundan sonra yaşadığı ilk kış mevsiminde pik tüketimin 800 megawatt (MW) artışıyla karşılaşmış ve yedek enerji tesislerini devreye sokmaya hazırlanmıştı.
Kamu enerji dağıtım kurumu Svenska Kraftnat (SVK) dün açıkladığı bir raporda, gelecek kıştan itibaren ülkenin enerji dengesinin daha da bozulacağını ve 2020 yılına kadar iki reaktörün daha kapanmasıyla ithalata gitmenin zorunlu olacağını bildirdi.
SVK elektrik sistem analisti ve raporun yazarı Erik Hellstrom Reuters'e yaptığı açıklamada, "Gelecek kış, eğer normal bir kış olursa, İsveç'in en yüksek tüketimin olduğu saatte ihraç ettiği elektrikten 400 MW daha fazla elektrik ithal etmek zorunda kaldığını göreceğiz" dedi.
Hellstorm, gelecek kışın, "10 yıl kışı" denilen normalden daha soğuk bir mevsim olması halinde ise, İsveç'in en yüksek tüketim saatinde ihraç ettiği elektrikten 1,500 MW daha fazlasını ithal edeceğini de belirtti.
İsveç'in halen çalışan sekiz nükleer reaktöründen ikisi yakın tarihlerde kapanacak. Ringhals 2 gelecek yıl, Ringhals 1 de bundan bir yıl sonra faaliyetini durduracak. Böylece, yüzde 40 oranında nükleer üretime muhtaç olan ulusal enerji sisteminde toplam 1,700 MW enerji azalacak.
SVK, "Rüzgar enerjisi, kışın en yüksek enerji ihtiyacı yaşanan saatlerde enerji dengesini, yerine geçtiği nükleer enerjiyle aynı kolaylıkla sağlayamaz" dedi.
SVK'ya göre, sisteme yeni rüzgar çiftliklerinin girmesiyle desteklenen rüzgar enerjisi kapasitesi de, kapatılan nükleer reaktörlerin seviyesinde doğan açığı kapatmaya yetmeyebilir. Ayrıca kârlılığın düşük olması da, planlanan enerji projelerinin gerçekleşmesine imkan vermeyebilir.
SVK, İsveç'in enerji açığı yaşamaması için enerji üretim kapasitesini 2040 yılına kadar 2.6 gigawatt (GW) yükseltmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
KARDEŞİM YEL DEĞİRMENİYLE ELEKTRİK BİR YERE KADAR İŞE YARAR AĞIR SANAYİ İÇİN NÜKLEER LAZIM
EMO ya kapak olsun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:15)