E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya: Nükleer silahlarını azaltma niyetinde olmadığını ve dünya meselelerindeki olumsuz durumu düzeltmek için ön kolektif çabalar gerektiğini belirtti.
ABD: Silahsızlanmayı tartışmaya hazır olduğunu, ancak Rusya ve Çin’in bunu istemediğini söyledi.
Çin: Nükleer silahların %90’ına sahip olan ABD ve Rusya’nın önce silahsızlandırılması gerektiğini belirtti.
Fransa: Konuya muğlak ifadelerle giriş yaparken, güvenlik bağlamında silahsızlanmanın zor olduğunu vurguladı.
İngiltere: Asgari sayıda nükleer silaha sahip olduğunu ve diğerleri nükleer silaha sahip olduğu sürece kendi nükleer caydırıcılığını sürdüreceğini belirtti.
Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını Gözden Geçirme Konferansı
Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın Gözden Geçirilmesi Konferansı, 2026 yılında yapılması planlanıyor ve hazırlık komitesinin ikinci oturumu 2 Ağustos’a kadar Cenevre’de devam ediyor.
Bu konferanslarda, 190 ülkeden delegasyonlar anlaşmanın gerekliliklerinin uygulanmasına ilişkin raporlar hazırlıyor.
Rusya’nın Tutumu
Rus heyeti başkan yardımcısı Mikhail Kondratenkov, silahsızlanma girişimlerini modern askeri-politik ve stratejik bağlamla ilişkilendirmemekten şikayetçi oldu. Rusya, uluslararası güvenlik alanındaki durumdan bağımsız olarak formüle edilen nükleer silahsızlanma fikirlerinin pragmatik ve uygulanabilir olmadığını savunuyor.
ABD ve Çin’in Tutumu
ABD’nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Özel Temsilcisi Adam Scheinman, Rusya ve Çin’in silah kontrolü ve nükleer riskin azaltılması konusunda diyalog başlatma teklifini reddettiğini belirtti. Çin, en büyük nükleer potansiyele sahip olan Rusya ve ABD’nin öncelikle silahsızlandırılması gerektiğini savunuyor.
Fransa ve İngiltere’nin Tutumu
Fransız heyeti, mevcut stratejik bağlamın dikkate alınması gerektiğini belirterek, Rusya’nın eylemlerini eleştirdi. İngiltere, asgari düzeyde nükleer silaha sahip olduğunu ve bunların güvenlik için hayati bir garanti olduğunu vurguladı.
Kazakistan’ın Çağrısı
Hazırlık komitesi oturumunun başkanı Kazakistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Akan Rakhmetullin, NPT üyesi ülkelere yeni bir nükleer silah yarışını önlemek için mümkün olan her şeyi yapma çağrısında bulundu.
Rakhmetullin, geleceğe umut ve iyimserlikle baktığını ve dünya toplumunun NPT’nin benzersiz statüsünü destekleyebileceğine inandığını belirtti.
Bu açıklamalar, nükleer silahsızlanma konusundaki mevcut zorlukları ve dünya genelindeki stratejik ve politik gerilimleri yansıtmaktadır. Nükleer güçler arasındaki anlaşmazlıklar ve güvenlik endişeleri, silahsızlanma çabalarının önündeki en büyük engeller olarak görülmektedir.
Putin'den tehdit gibi 'nükleer' çıkışı
Medvedev'den NATO'ya nükleer uyarı: Blöf yapmıyoruz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Başka ülke lerde nükleer var. Bizdede olmalı?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:47)