E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNükleer santrale Körfezli ortak mı geliyor---

Nükleer santrale Körfezli ortak mı geliyor

Nükleer santrale Körfezli ortak mı geliyor
23 Mayıs 2015 - 06:15 borsaningundemi.com

Sinop'ta inşa edilecek santraldaki yüzde 30'luk kamu payının bir bölümünü satmayı planladıklarını belirten Taner Yıldız "Körfez'den de talep var" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vahap Munyar'a önemli açıklamalarda bulundu. Hürriyet'te yer alan Munyar'ın yazısı şöyle:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İÇDAŞ Elektrik'in Çanakkale Bekirli'de yer alan termik santralının 618 megavatlık ikinci fazının açılışının ardından sohbete AK Parti döneminin enerji bilançosuyla girdi:
- Bu topraklarda ilk elektrik üretimi 1902'de gerçekleşti. 1902'den 2002'ye kadar geçen 100 yılda 31 bin 800 megavatlık elektrik üretim gücüne ulaşıldı. Bizim dönemimizde yaratılan kapasite 39 bin megavatı buldu.
Bunun yatırım bedeline işaret etti:
- 12 yılda enerjiye 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti. Önceden başlamışlar hariç, tamamı özel sektörün yatırımı oldu. Son 2 yıldır elektrikte arz fazlası ortaya çıktı.
Enerjide kamu yatırımlarını yasakladıklarını kaydetti:
- Nükleer santralda da buna özen gösterdik. Mersin Akkuyu Nükleer Santralı tümüyle Ruslar'ın olacak. Sinop'ta ise Japonlar işin içinde devletin olmasını istedikleri için yüzde 30 dolayında hissemiz var.
Enerji yatırımlarındaki bu tutumlarının  nedenine indi:
- Öncelikle kamu borçlarının artmasını istemedik. Ayrıca, gittikçe liberalleştirmeye çalıştığımız elektrik piyasasında oyuncuların ağırlıklı şekilde özel sektör olmasını planladık.
İÇDAŞ'ın termik santralını işaret etti:
- Burası 500 milyon dolarlık yatırımla kuruldu. Devletin 1 dolarını harcamadık.
Sonra nükleer santral konusuna döndü:
- Sinop'ta inşa edilecek nükleer santraldaki yüzde 30'luk kamu payının bir bölümünü satmayı planlıyoruz. Bunun için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşüyoruz. Aralarında Körfez ülkelerinden yatırımcılar da var.
Bu noktada bazı ülkelerin nükleer enerjiden çekilme havası attığına değindi:
- Ömrü tamamlanan santralları kapatacaklarını açıklarken bu durumu nükleer enerjiden tümüyle vazgeçiyormuş gibi yansıtıyorlar.
Türkiye'nin ilk nükleer santral kapatma takvimini verdi:
- Biz de 2071'de nükleer santral kapatma noktasına geleceğiz. Çünkü, bizim nükleer santralların ömrü o tarihte dolacak.
Rus, Japon derken, nükleer santralda bir de Körfez yatırımcısı işin içine girecek gibi görünüyor...
Türkiye'nin nükleer santralını 2071'de kapatabileceğini söylemek, bu enerjiye karşı çıkanları tatmin etmeye yeter mi?
 
Trakya'da 55 milyar dolarlık kömür var
 
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, enerji üretiminde önceliği yerli kaynaklara verdiklerini vurguladı:
- Örneğin Trakya Bölgesi'nde 55 milyar dolarlık kömür rezervi var. Çevre Bakanlığı, işin çevresel etkilerini netleştirdikten sonra bu kömürün elektrik enerjisi üretiminde kullanılması için gerekli adımları atacağız.
Marmara'nın kuzeyinin elektriğini güneyinden aldığına işaret etti:
- Bu tercih ettiğimiz bir durum değil. Örneğin Çanakkale, tükettiği elektriğin 3 katını üretiyor. Bu elektriğin nakli için Çanakkale Boğazı'nın altına 200 milyon liralık kablo döşedik. Devamı 170 milyon liralık yatırımla gelecek. Amacımız, elektriğin bundan böyle tüketildiği yerde üretilmesi.
 
Kira geliriyle 7 milyon zeytin ağacı dikerdik
 
TANER Yıldız, Soma'nın Yırca Köyü'nde Kolin Grubu'yla yaşanan deneyim sonrasında yatırımcının elektrik üretiminde yerli kömür kullanma tedirginliği yaşadığını savundu:
- Orada 6 bin zeytin ağacının kesilmesiyle gelişen olaylar, işi bu noktaya getirdi. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, son 12 yılda zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 170 milyona çıktı. Kesilen 6 bin zeytin ağacının yarattığı getiri 1 milyon lira dolayındaydı.
Devletin Yırca'daki alandan kira gelirinin söz konusu olacağını anımsattı:
- İş devreye girse 1.6 milyar dolarlık yatırım yapılacaktı. Devlet o alandan kira geliri elde edecekti. Bırakın başka yönünü, sadece yıllık kira geliri bile 7 milyon zeytin ağacı dikmeye yetecekti.
- Şirket 6 bin zeytin ağacını keseceğine, söküp başka yere naklini gerçekleştirse daha doğru olmaz mıydı?
- Haklısınız. Biz de hoyrat davranışı hoş karşılamayız.
 
Tüpraş'ı zorlamadık

TANER Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan 107 milyon varil Kuzey Irak petrolü naklinin gerçekleştiğini belirtti:
- Kötü mü oldu? Hayır...
- Türkiye, o petrolden alım yaptı mı?
- Hayır... Tüpraş'a almasını tavsiye ettik ama zorlamadık. Onlar da almadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)