E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kovid-19 pandemisiyle küresel piyasalarda ortaya çıkan çalkantılı dönem henüz tam olarak atlatılmamış olabilir. Söz konusu düşünce dünyanın en büyük varlık fonunun başındaki isme ait.
Financial Times’ın haberine göre Norveç Varlık Fonu CEO’su Nicolai Tangen, ABD enflasyonunun bu yılın yaz aylarında tekrar yükselebileceğini ve bunun büyük oranda Çin’in yeniden açılmasından kaynaklanacağını söyledi.
Tangen ABD’deki yeni bir faiz artışı döngüsünün imkansız olmadığını ve böyle bir ihtimali hiç kimsenin hesaplamadığını söyledi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre vadeli işlem piyasaları ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını bu yılın bahar aylarında %4,9 seviyelerine taşıyacağını fiyatlandırıyor. FED faizleri şu anda ise %4,25 ila %4,5 aralığında.
Tangen’a göre enflasyonun yanı sıra 2022’de borsalarda görülen sert düşüşler de bu yıl piyasalar üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir. Norveç Varlık Fonu CEO’su, “Geçen yıl gördüğümüz 30 trilyon dolarlık servet yıkımının ikincil etkilerini görmedik. Bu etkilerin hiçbir yerde ortaya çıktığını görmüyoruz. Herhangi bir Japon sigorta şirketinin battığını görmedik” ifadelerine yer verdi.
CEO tüm bunların birlikte ele alınması durumunda hisse senetleri ve tahvillerin eş zamanlı düşüşünün henüz bitmediği uyarısında bulundu. Tangen, “Bana kalırsa uzunca bir süre çok çok düşük getiriler göreceğiz. Bence bundan kurtulmak uzun bir zaman alacak” sözlerini kaydetti.
Tangen’a göre Norges Bank Yatırım Bankası 2022 yılını %14’lük kayıpla bitirdi. Söz konusu performans fonun 25 yıllık tarihinde 2008’den sonra en kötü ikinci performansını işaret ediyor.
CEO, fonun geçen yıl küresel hisse senetlerinde görülen yüzde 20'lik daha sert bir düşüşten kurtulduğunu, zira kısmen enerji hisselerine odaklanarak ve yeni halka arz olan şirketlerden uzaklaştığını söyledi.
Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Tangen, “2021'de ilk halka arzların kalitesinin çok, çok zayıf olduğunu düşündük. Baloncukların oluştuğu zamanlarda, piyasalara giren çok fazla saçmalık görürsünüz” dedi.
Aynı zamanda bir petrol fonu niteliğinde olan dünyanın en büyük varlık fonu fiyatlar geçen yılın bahar aylarında hızla çöken kripto varlıklara doğrudan yatırım yapmadı. Ancak Tangen kripto fenomeninin piyasalardaki ekstrem uyarıları anlamak için faydalı olduğunu da sözlerine ekledi:
“Kripto piyasalardaki köpüğü okuyabiliyordunuz. Dijital sanat eserlerinin 69 milyon dolara el değiştirdiğini gördüğünüzde, bu paranın çok kolay olduğu ve garip bir şeyler olduğu konusunda alarm verirsiniz. Uyanıp ve neler olup bittiğini görmelisiniz.”
Tangen, piyasalarda ciddi bir volatilitenin görüldüğü Eylül 2020'de petrol fonunun yöneticilik rolünü üstlendi. CEO piyasalardaki çalkantılı atmosferi değerlendirerek "İşi aldığımda bunun böyle olacağını biliyordum. Strese alışkınım” dedi. CEO fonun yetkilerini belirleyen ve performansını inceleyen Norveç Maliye Bakanlığı’nın da destekleyici olduğunu ve fona ‘akılcı’ bir risk çerçevesi sağladığını belirtiyor.
Ünlü yatırımcıdan dikkat çeken dolar yorumu!
FED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?
Jim Cramer: Borsalar kritik eşikte
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gelin bizim borsaya girin döviz bazında beleş.paranızı kat ve kat yaparsınız.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:03)