E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Norveç Varlık Fonu'nu yöneten Norges Bank verilerinden derlediği bilgilere göre, fon, varlığının bir bölümünü geçen yıl çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Borsaİstanbul'da işlem gören farklı ölçekteki 58 şirketin hisselerine yatırdı.
Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun söz konusu Türk şirketlerinin hisselerine yaptığı toplam yatırım 707 milyon doları bulurken, portföyünde Aygaz AŞ, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Petkim Petrokimya Holding AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt ve Ticaret AŞ, Aksa Enerji Üretim AŞ ile Enerjisa Enerji AŞ olmak üzere 8 enerji şirketinin hisseleri yer aldı. Fonun bu 8 Türk enerji şirketindeki ortaklık hisse değeri 111 milyon dolar olarak kayda geçti.
Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 63 milyon 593 bin dolarla Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ olurken, onu 28 milyon 82 bin dolarlık Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları hissesi izledi.
En büyük yatırım Garanti Bankası'na
Norveç Varlık Fonu'nun, Türkiye'deki yatırımlarından en büyük payı Türkiye Garanti Bankası AŞ aldı. Garanti Bankası'nın yüzde 1,28 hissesine sahip olan fonun, söz konusu bankadaki toplam yatırımı 80 milyon 728 bin doları buldu.
Söz konusu yatırımı 74 milyon dolarla Akbank, 55 milyon dolarla BİM Birleşik Mağazalar AŞ ve 42 milyon dolarla Türk Hava Yolları AO yatırımları izledi.
Fonun Türkiye portföyündeki en büyük hisse payı ise yüzde 4'üne ortak olduğu, DoğtaşKelebek Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ hisseleri oldu. Söz konusu şirketin hisse senetlerine bağlanan toplam yatırım miktarı 2 milyon dolara yaklaştı.
Türkiye'de 2001'den bu yana küçük yatırımlar yapan Norveç Varlık Fonu, 2008'den bu yana kaynaklarının bir kısmını yoğun şekilde Türk şirketlerinin hisse senetlerinde değerlendiriyor.
Fon trilyon dolarlık değere ulaştı
Norveç'in Devlet Varlık Fonu, 1990'dan itibaren ülkenin petrol ve doğalgaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerin hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapıyor. Fonun stratejisine göre, yatırımların yüzde 60'ı hisse senetlerine, yüzde 35'i sabit getirili menkul kıymetlere ve yüzde 5'i gayrimenkule yönlendiriliyordu ancak 2017'de Norveç hükümeti Hisse senetlerine yapılan yatırımın payını yüzde 70'e çıkardı.
Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 4’ünü kullanabiliyor, geriye kalan yüzde 96'lık kısım ise biriktiriliyor. Böylece Norveç dışında 70'ten fazla ülkede, 9 bine yakın firmaya yatırım yapılıyor.
Fon, Türkiye'de ilaç sanayii, bankacılık, gıda, iletişim hizmetleri, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren büyük şirketlerin hisseleriyle de ilgileniyor. Fonun değeri 19 Eylül 2017'de rekor kırarak ilk defa 1 trilyon dolar sınırını aşmıştı.
Geçen yıl, varlık fonu tarafından küresel piyasada en büyük yatırımlar ise Microsoft, Apple ve Amazon şirketlerine yapıldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hani bu Norveçliler en az 2 kredi derecelendirme kuruluşunun onay vermediği yani yatırım yapılabilir seviyenin altındaki ülkelere adım dahi atmazlardı... YALAAAAAANNNNN... Aksine bu kadar nakdi olup sadece kendi insanını düşünen ve diğer milletleri yok sayan bu zihniyet , fırsat ve kar kokusunu bir alsın , Filistin’e bile yatırıma gider... Allah CC vatanımızı milletimizi ve ümmeti bu çakallardan korusun ...
Allah bereket versin petrollerini artırsın
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:57)