E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel ekonomiye ilişkin olumsuz beklentileri ardı ardına geliyor. Yıl boyunca Wall Street’in ünlü isimlerinden gelen resesyon öngörülerinin ardından Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller da ayı piyasası görüşlerini paylaştı.
Bloomberg’ün haberine göre Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller ABD ekonomisinin önümüzdeki birkaç yılda resesyonu tecrübe etmesi ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Shiller böyle bir ihtimalin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.
Olası bir ekonomik gerilemenin ardında Ukrayna’daki savaş gibi birçok neden olsa da Shiller, tüketicilerin, yatırımcıların ve şirketlerin en kötüsüne hazırlandığına ve harcamalarını yavaşlattığına dikkat çekti. Shiller resesyonun “kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet” haline gelebileceğine inandığını söyledi.
Ünlü ekonomist, “Korku gerçeğe dönüşebilir” uyarısında bulundu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’in ünlü isimleri yılın başından bu yana ABD ekonomisine ilişkin resesyon öngörüleri paylaşıyor. Geçtiğimiz hafta JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ABD ekonomisinde büyük bir kasırganın yaklaşmakta olduğu uyarısını yapmıştı. Milyarder yatırımcı Carl Icahn da yaklaşmakta olan bir resesyon konusunda uyarılarda bulunmuştu. Üst üste gelen kıyamet günü tahminleri son kırk yılın en yüksek seviyesine yaklaşan ABD enflasyonundan kaynaklanıyor.
Michigan Üniversitesi verilerine göre tüketici güveni Mayıs ayında son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayında gerçekleştirilen CNBC’nin anketi ise Amerikalıların %80’inin bu yıl resesyon beklediğini gösteriyor.
Resesyon beklentileri açısından birçok ekonomist daha iyimser görünse de Shiller, Mayıs ayında kaydedilen 390 bin istihdama rağmen, yükselen tüketici fiyatlarının orta direk Amerikalıların ekonomik duyarlılığına zarar verdiğini söyledi.
“Enflasyon herkesi etkiliyor” diyen Shiller, tüketici nüfus için, “Ne zaman herhangi bir mağazaya gitseler enflasyonu görüyorlar ve bu onları sinirlendiriyor” açıklamasında bulundu.
Shiller’a göre ABD’deki “keskin” siyasi kutuplaşma, pandemi sonrası oluşan “travma sonrası stres bozukluğu” ve ABD’de “emlak balonu” söylentileri tüketicilerin ekonomiye olan güvenine zarar veriyor. Nobel ödüllü ekonomist bu bileşenlerin resesyon ihtimalini artırdığını söyledi.
Karamsar bir tüketici topluluğundan daha az harcama yapması bekleneceğini söyleyen Shiller, tüketici harcamalarının ABD ekonomisinde gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık üçte ikisini oluşturduğuna dikkat çekti. Bu sebeple Amerikalı tüketicilerin duygu ve düşüncüleri ekonomi için ciddi bir etki oluşturabilir.
Ekonomide ‘yumuşak iniş’ tartışmaları
Shiller ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırımı planının resesyon olasılığını artıran kilit faktör olduğunu söyledi.
Merkez bankası bu yıl halihazırda faizleri iki kez artırmış durumda. FED Başkanı Jerome Powell ise tüketici fiyatlarının yavaşladığına dair açık işaretler görülmediği sürece faiz artışlarının devam edeceğini açıklamıştı.
Tüm bu gelişmeler enflasyonun düştüğü fakat ekonomik büyümenin devam ettiği “yumuşak iniş” olarak adlandırılan beklentileri zora sokuyor. Ekonomistler ve Wall Street uzmanları da bu hedefin gerçekleşme ihtimali konusunda ikiye bölünmüş durumda.
Yatırım yönetimi şirketi Pimco’nun Portföy Yöneticisi Anthony Crescenzi Salı günü yaptığı açıklamada FED’in yumuşak iniş hedefine ulaşabileceğini öngördü. Crecenzi derin bir resesyon ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtiyor.
UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele de yumuşak iniş ihtimaline katılan isimler arasında. Haefele, “Önümüzdeki tablo, enflasyonun yavaşlayacağı ancak merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalacağı yönündeki görüşümüzle hala tutarlı. Ekonomik büyüme trendin altında yavaşlayacak, ancak sıfırın üzerinde kalacak. Piyasalarsa yılı daha yüksek seviyede bitirecek” öngörüsünde bulundu.
Diğer bir görüşse yumuşak bir inişe ulaşılmasının neredeyse imkansız olduğunu savunuyor. Wells Fargo CEO’su Charlie Scharf geçtiğimiz hafta katıldığı bir programda, “Yumuşak iniş senaryosunu bugün içinde bulunduğumuz ortamda başarmak son derece zor” ifadelerine yer verdi.
Küresel ekonomi için bir stagflasyon uyarısı da OECD'den
Perakende yatırımcı altına hücum ediyor
JPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Resesyon uyarısı yapmayan bir sen bir de rizedeki çoban kalmıştı iş bitmiş tablo netletmiş uyarı yapıyor
Oda neymiş nobel ödüllü sen bizim KY ya sor ekonomiyi hepimiz bist 100 ödüllüyüz be hey yavrum hey.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:13)