E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiNihat Zeybekci’den uyarılar ---

Nihat Zeybekci’den uyarılar

Nihat Zeybekci’den uyarılar
19 Nisan 2015 - 17:31 borsaningundemi.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci, büyümeden inşaat demiri ihracatına önemli uyarılarda bulundu

Cari açığın sorun olmaktan çıkacağını belirterek, 'Yüzde 3'lük büyüme durmaktır' tespitinde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Büyüme trendi yakalanacak" dedi. 2015 yılının ekonomik tablosunu değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2015 yılı itibarıyla cari açığın sorun olmaktan çıkacağını, enflasyonun artık tam anlamıyla kontrol edilebilir noktaya geleceğini, büyüme trendi yakalayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

YÜZDE 3 YERİNDE SAYMAKTIR 
Bazı gazeteciler ile sohbet eden Zeybekci, orta vadeli programa göre Türkiye'nin yüzde 4 büyümesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Türkiye nüfus artış hızının iki katı istihdam yaratmadığı, bunu sağlayacak bir büyümeyi yakalayamadığı sürece yerinde saymış olur. Yüzde 3'lük büyüme 2014 yılı için yerinde saymak demektir, durmak demektir. Biz ekonomiyi çok soğuttuk, frenledik, baskı altına aldık. Enflasyon ve cari açık ile ilgili atmamız gereken doğru adımlardı onlar. 2015 yılı itibariyle cari açığın sorun olmaktan çıkacağını, enflasyonun artık tam anlamıyla kontrol edilebilir noktaya geleceğini, büyümede o trendi yakalayacağımızı düşünüyorum. Türkiye son 12 yılı aşkın süredir yüzde 5'lik ortalama ile büyümeyi başardı. Bu ortalamayı bozmamak lazım." 

ETKEN EKONOMİ OLMALI 
Türkiye'nin bugüne kadar fason bir üretici olarak başarıyı sağladığını ifade eden Zeybekci, "Yeni Türkiye edilgen bir ekonomi olarak yoluna devam edemez. Etken bir ekonomi olmalı. Yani Türkiye'nin kendi enerji ve ham madde politikaları olmalı. Türkiye hammadde ve enerjide gelecek politikalarını garanti altına almalı. Teknoloji, tasarım, araştırma, geliştirme, tüketim, dağıtım kanallarını kontrol etmede Türkiye kendi formülasyonunu dizayn etmeli. O zaman etkin bir ekonomi olur. Türkiye'nin yeni dönemdeki sloganının alt detayı bu" dedi. 

'İZİNDEYİZ' DEYİP YATMADIK
"Atam izindeyiz" deyip yan gelip yatmadıklarına dikkat çeken Zeybekci, şöyle devam etti: "Türkiye dünyanın en büyük hurda ithalatçısı. Türkiye dünyanın inşaat demiri ihracatçısı. Bu çok riskli bir alan. Türkiye kendi ham madde geleceğini garanti altına almalı. Türkiye'nin kalıcı bir şekilde metalurji politikası olmalı, kalıcı petro-kimya sanayisini kurgulamalı. Türkiye enerji seferberliği yapmalı. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür dahil sonuna kadar sürdürebilir şekilde, geleceği de 25, 50, 100 yılı planlamalı. Ar-Ge ve ileri teknolojide bir gelecek kurgusu yapmalı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rözer20 Nisan 2015 10:56

    Sn bakanım,çok yaşayın.

  • goldsmaduruyuz20 Nisan 2015 00:29

    hemşehrilerin bizleri soydu paramızı çaldı gasp etti ve halen zevki sefelar içinde yaşıyorlar bu nasıl olacak gücü veren biz soyulan yine biz

  • mali19 Nisan 2015 20:14

    İsraf kasırga gibi. Lojman, makam arabası... yaşasın lüks hayat. Cari açığı da fakir ve yoksullar kapatsın!

  • VaTaNDaS19 Nisan 2015 19:17

    13 yıldır sanayi üretimini ve ihracatı arttırmak cari açığı azaltmak için yapısal sorunlardan hangisini çözdünüz? ABD dünyaya ucuz dolar dağıttı Türkiyede de ithalat coşturuldu, ithalat ve inşaata dayalı büyüme sonunda duvara tosladı!!!

  • Vatansever19 Nisan 2015 18:58

    Etmeli tutmaliyla olmuyor bu isler kocum,Dumende sen varsin kivirtamiyorsan mizziklamayi birak yapacak olana yer ver,Lutfen yayinlayin

  • PEGASÜSLÜ NACİ TANÖVERGİL19 Nisan 2015 18:54

    Bu kadar çok konuşmak gerekli mi ?

  • kılıç19 Nisan 2015 17:41

    PEKİ KUR SERBEST KALSIN DİYEN SEN DEGŞLMİSİN ,SÜREKLİ MERKEZ BANKASINI HAKSIZ GÖREN SEN DEGİLMİSİN, ÜLKEDEKİ DOLARIN YÜKSELMESİNDE KATKI SAGLAYAN SEN DEGİLMİSİN .

  • gökçehangökçe19 Nisan 2015 17:40

    13 yıl sonramı farkettiniz