E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bitcoin mi yoksa altın mı daha iyi bir yatırım aracı? Bitcoin hayranı milyarder yatırımcı Mark Cuban Bitcoin’i tercih etse de yatırım firması Euro Pacific Capital’ın CEO’su Peter Schiff ise tam tersini düşünüyor.
Ünlü borsa yazarı Nassim Nicholas Taleb de Schiff’le aynı perspektiften bakan isimler arasında. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, 2010 yılında New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde yer alan The Black Swan’in (Siyah Kuğu) yazarı Taleb 2007-2008 Küresel Finans Krizi’ni erkenden öngörebilen nadir ekonomistlerden biri olarak gösterilir. Taleb Fransız haftalık gazetesi L’Express’teki röportajında tartışmaya ilişkin kendi görüşlerini paylaştı.
Ünlü borsa yazarına göre Bitcoin’in 2022 yılında %60’ın üzerinde değer kaybetmesi şaşırtıcı bir durum değil.
Yeni teknolojiler gelir ve gider
Ünlü yazara göre Bitcoin’in en önemli sorunlarında birisi “gelecek nesillerin çıkarlarından, zihniyetlerinden ve tercihlerinden” emin olmamamız. Borsa yazarı, “Teknoloji gelir ve gider. Altınsa en azından fiziksel olarak kalır. Bir süreliğine gözden düşmesi halinde Bitcoin mutlaka çökecektir” açıklamasında bulundu.
Taleb, “Kayıt defteri girişleri için teknolojiye ilgi duyan ve motive olmuş insanların aktif bakımını parasal değer için bir koşul olarak gerektiren (Bitcoin bu şekilde çalışır) bir teknolojinin herhangi bir süre boyunca değerini koruması beklenemez” ifadelerine yer verdi.
Borsa yazarı kripto para çılgınlığının temelleri olarak son 15 yılın düşük faizli piyasa ortamını işaret etti.
Taleb, “Faiz oranlarını düşürmek, ekonomiye yardımcı olmak zorunda olmasa da varlık balonları yaratır. Sermaye hiçbir şeye mal olmaz. Risksiz yatırımların getirileri çok düşüktür, hatta negatif hale bile gelir. Bu durum insanları spekülasyonlara iter. Uzun vadeli bir yatırımın ne olduğuna dair duygumuzu kaybediyoruz. Bu reel finansın sonudur” uyarısında bulundu.
Borsa yazarı düşük faiz oranlarının sonuçlarından birinin, “Bitcoin gibi kötü huylu tümörler” yatarmak olduğunu savundu.
Her şeyin balon olduğu piyasa ortamı
Taleb, Küresel Finans Krizi’nin ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer merkez bankalarının yıllarca serbest para politikaları uygulamasının balon piyasası yarattığını savunuyor. Bu düşüncede de yalnız değil. Fortune’un geçtiğimiz hafta paylaştığı bir haberde serbest para politikası döneminin kripto uzmanlarından hedge fonu yöneticilerine, ekonomistlerden yatırım bankalarına kadar birçok alanda ‘güzel günlerin hiçbir zaman bitmeyeceğine’ inanan yeni isimleri yarattığı belirtildi.
Taleb’den Bitcoin itirafı: Yanıldım
İlginçtir ki Taleb Bitcoin’in erken dönem destekçileri arasında yer alıyor. L’Express’te yer alan röportajında Taleb FED Başkanı Ben Bernanke’nin o dönemki muhalifleri arasında olduğunu söyledi.
Taleb, Bernanke’nin 2008 krizinden önce finansal sistemin yapısal risklerini görmediğini ve sonrasında da aşırı tepki verdiğini söyledi:
“Borçları düzeltmek ve sistemin içerisinde gizli olan riskleri hafifletmek yerine sadece geçici olması gereken bir para politikasıyla krizin üstesinden geldi. Ben bu dönemde yanlış bir şekilde Bitcoin’in para politikasındaki bu söz konusu çarpıklık karşısında bir siper olacağını düşünmüştüm.”
‘Manipülatörler ve dolandırıcılar’
Ünlü yazar kripto evreninin manipülatörleri ve dolandırıcıları cezbeden bir dünya olduğunu söyledi. Bu düşüncesinde de yalnız değil
Coinbase CEO’su Brain Armstrong kasım ayı sonunda yaptığı bir konuşmada, “Bir endüstri olarak, sektörümüzün kalpazanların ve dolandırıcıların orantısız bir payını çektiğini düşünüyorum. Ve bu gerçekten talihsiz bir durum. Bu tüm sektörü temsil ettikleri anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.
Armstrong söz konusu açıklamada FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried’ı hedef almıştı.
Taleb bu hafta Twitter hesabından yaptığı açıklamada kripto eleştirileri nedeniyle “trollendiğini ve iftiraya uğradığını” ancak bu tür saldırıların "gençleri Bitcoin'den kurtardığını için” gelen teşekkür mesajları ile dengelendiğini paylaştı.
Kripto işlemlerinin yüzde 70’i sahte olabilir
Altının kilogramı 1 milyon 149 bin liraya yükseldi
Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Btc 2008 dogmuş yıl 2023 ve dolar bazında bakarsan çok üstte bence gelecegin altını olacak .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:12)