E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hafta başlangıcı küresel çapta oynaklık artışı ve negatif haber akışını fiyatlama isteği çerçevesinde genele yayılır şekilde gerçekleşmeye işaret ediyor.
Dünya üzerindeki karantina uygulamalarının gerek ülke bazlı gerekse zaman olarak uzatım şeklinde pozisyonunu koruması, Kovid-19 kaynaklı vaka sayısının 700 bin seviyesini geçmiş olması ve başta ABD olmak üzere çoğu yerde zirve rakamlarının henüz görülmemiş olması moralleri bozan nedenler olarak öne çıkmakta. Asya açılışında 17 yıl sonra ilk kez petrol kontratlarında (WTI) $20 seviyesinin aşağısı test edilirken, söz konusu durumda gerek azalan global talebin, gerek pozisyon azaltımının gerekse Çarşamba günü itibarıyla OPEC+ anlaşmasının sona ermesi gibi nedenler etkili olmakta. Kimi tahminler 20 milyon varillik arz fazlasının oluşacağını tahminlerken, kontratlardaki baskılanma
durumunun bir süre daha devam edeceği beklenmekte.
ABD’de sosyal temasın azaltılması amacıyla alınan önlemlerin 30 Nisan tarihine dek uzatıldığı açıklandı. Daha önce Başkan Trump’ın düşüncesi, söz konusu tarihin daha erken bir zamana çekilmesi ve ekonomik aktivitenin hızlanması olmuştu. Ancak, başta New York olmak üzere ülkenin önemli merkezlerinden gelen haber akışının bozulmaya işaret etmesi, vaka ve hayatını kaybeden kişi
sayılarındaki artış gibi nedenler bu kararın alınmasında etkili oldu. Öte yandan yapılan çalışmaları açıklayan Beyaz Saray, ABD’de zirve rakamın görülmesinin 1-2 haftalık süreyi alacağını ve 200 bin civarı hayatını kaybetme rakamının oluşabileceğini belirtti.
Yeni haftanın veri takvimi yoğun
Çin’de haftalık ters repo faiz oranı Şubat ayının ardından çeyrek sonu gerçekleşmeden bir kez daha indirilerek 20bp aşağı yönde güncellendi ve %3.20 olarak belirlendi. Ayrıca, PBOC tarafından piyasalara –doğrudan bankacılık sistemi üzerinden- 7 milyar dolar likidite enjeksiyonu da sağlandı. Singapur’da para otoritesi tarafından politika gevşetilirken, Amerikan dolarının 4 günlük değer kaybı süreci tüm bu haber akışına paralel sonlandı ve an itibarıyla Asya’da %0.45 günlük primlenmeye işaret etmekte.
Riskli varlıklardan çıkış isteğinin hızlanması yeniden tahvil piyasasına girişleri gündeme getirmiş durumda. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0.60-0.70 aralığında fiyatlanırken, Amerikan dolarına olan talep; petrol kontratlarındaki oynaklık & değer kaybı, İngiltere ve Güney Afrika’daki not indirimleri ile beslenmekte. Buna göre, Moody’s Güney Afrika’nın yatırım yapılabilir son not seviyesini de aşağı
yönde güncellerken, böylece ülkede 25 yıl aradan sonra ilk kez not açısından koruma kalkanı kalmamış oldu. ZAR & TRY 30 günlük korelasyonu 0.77 düzeyinde oluştuğundan gün içi etkileşimi lira fiyatlamaları açısından önemsiyoruz.
Petrol fiyatlarında zayıf seyir gözleniyor
Yeni haftada global ve yerel anlamda makro dataların takibi artacak. Çin’de Mart ayına ait PMI rakamları resmi ve özel sektör nezdinde gelirken, benzer durum Euro Bölgesi ve ABD açısından da söz konusu olacak. ISM imalat ve hizmet verilerinde Şubat’a kıyasla ciddi zayıflama beklenirken, tarım dışı istihdamın 10 yıl aradan sonra ilk kez daralacağı öngörülüyor. Türkiye’de ise Mart ayı enflasyonu
için konsensüs tahmin aylık %0.50 artışa işaret etmekte.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.87 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %-3.72 ile 88125 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilin faizinde son seviye %13.08
olurken, 5 yıllık CDS’in kapanış düzeyi ise 494bp oldu.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret etti.
Euro Stoxx 50 %-4.18, FTSE 100 %-5.25 ve DAX %-3.68 düzeyinde performans sergiledi.
Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %-6.07’lik dikkat çeken zayıf fiyatlama isteği ile tamamladı.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer fiyatlama eğiliminin devam ettiği görüldü.
Majör ABD endekslerinde kapanışlar %3-4 aralığında değer kayıpları şeklinde olurken, kıtada yer alan
gelişmekte olan ülke varlıkları için de benzer durum takip edildi. Bovespa ve Merval’de değer
kayıpları %5’li seviyelerde oluşurken, Şili %0.43’lük değer kazancı ile pozitif tarafta ayrışmayı başardı.
Borsalarda düşüş virüs ile devam ediyor
Asya seansında haftanın ilk işlemleri global risk iştahındaki bozulmanın korunduğuna işaret ediyor.
TSİ 08.15/ NKY 225 %-3.51, Hang Seng %-1.15 ve KOSPI %-0.01 ile fiyatlanmakta. CNH-CNY spreadi 148 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0447 ile yuanda sınırlı değer kaybına işaret etmekte.
BİST 100 işlemlerinde 83500 bölgesi destek, 93200 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir. Özellikle
destek tarafındaki seviyelerin aşağı yönde kırılması durumunda haftalık bazda 73000-77000 aralığına
dek geri çekilmenin olabileceği ihtimalini belirtmek isteriz. Bu nedenle 83500 bölgesini olası geri
çekilmelerde önemsiyoruz. Henüz aşağı yönde eğilimin gerçekleşmemiş olması taban noktalara yakın
olduğumuz izlenimini artırıyor.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.39/38 seviyeleri haftalık bazda destek, 6.50/55 ise direnç olarak
izlenebilir. Kısa vadeli işlemlerde 6.3950 desteği aşağısına gelinen senaryoda 6.32/33 bölgesi hedefe
girecektir. Ancak, bu senaryonun global Amerikan doları eğiliminden ayrı olarak gerçekleşmesi zor.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.1020 destek, 1.1120/80 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Plansız konuşmayın.yunanistanın bunu yapması normal her zaman savaş yapabiliriz korkusundalar yunan medyasini takip edin burda bir sey yazma ile haberdar olmayın ilk once buna sahip olun sonra gevezelik yapın.hemen stratejist kesilmeyin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:51)